Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott

Akilov erkänner terrordådet på Drottninggatan.
Illustration: Helen Rasmusen
Rakhmat Akilov.
Pådraget vid säkerhetssalen är stort.
Rakhmat Akilov misstänks för terroristbrott genom mord.
Illustration: Helen Rasmusen
Erkännande innebär att Akilov medger häktningen.
Illustration: Helen Rasmusen

Rakhmat Akilov, 39, erkänner fredagens terrordåd i Stockholm.

På tisdagsmorgonen häktades han efter förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

– Nu måste frågan gå vidare för att se om det finns eventuella medhjälpare och på vilket sätt de i så fall hjälpt till i det här dådet så att även de i så fall kan sättas bakom lås och bom, säger inrikesminister Anders Ygeman kort efter erkännandet.

Efter häktningen kom även beskedet att åklagaren häver anhållandet på den andra person som misstänktes för terrorbrott.

Klockan 10 i dag fördes Rakhmat Akilov in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han bar häktets gröna kläder och kom in med en grön fleecetröja över huvudet.

Akilov har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i fredags som krävde fyra dödsoffer.

Ett fåtal minuter in i förhandlingen fick Akilov ge sin inställning: Han erkänner dådet och medger att bli häktad.

Erkännandet gjordes via advokaten Johan Eriksson. Själv satt Akilov tyst under de minuter som förhandlingen hölls offentlig, innan rätten fattade beslut om stängda dörrar.

Rakhmat Akilov hade en grön tröja över huvudet när han kom till säkerhetssalen.
Illustration: Helen Rasmusen

Klockan 11.30 meddelade rätten sitt beslut: Rakhmat Akilov häktas i en månad, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Akilov ska också genomgå en paragraf 7-undersökning för att utreda hans psykiska status.

Erkännandet kom genom advokaten Johan Eriksson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagare häver anhållande på den andre misstänkte

Klockan 12.15 skickade åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande om att man häver anhållandet av den andre man som greps i söndags misstänkt för terroristbrott genom mord.

"Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas", skriver åklagarmyndigheten.

Inför förhandlingen har tingsrättens lokaler har gåtts igenom av poliser med bombhundar och vägen utanför säkerhetssalen har spärrats av. Beslut fattades också om att förhandlingen skulle genomföras under speciell säkerhetskontroll.

Ygeman: "Underlättar naturligtvis"

Inrikesminister Anders Ygeman kommenterade Akilovs erkännande medan häktningsförhandlingen fortfarande pågick.

Akilov erkände terrorbrottet.
Illustration: Helen Rasmusen

– Det underlättar naturligtvis rättegången. Det finns också en omfattande bevisning mot den här personen. Nu måste frågan gå vidare för att se om det finns eventuella medhjälpare och på vilket sätt de i så fall hjälpt till i det här dådet så att även de i så fall kan sättas bakom lås och bom, säger Ygeman.

Hur ser du på att den här personen skulle ha utvisats men att det beslutet inte verkställdes? 

– Det är naturligtvis djupt frustrerande, säger Ygeman.

Vad beror det på?

Många journalister trängdes också i Stockholms tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

- Jag tror det är för tidigt att säga. Den enklaste förklaringen är att personen avvek och höll sig undan, skrev sig på falsk adress, säger Ygeman.

Finns det någon risk för att polisen eller Säkerhetspolisen har begått ett misstag?

- Jag vill inte spekulera i det bara några få dagar efter attentatet. Jag tycker att svensk polis har gjort fantastiska insatser. Och jag tänker inte delta i att smutskasta dem, säger Ygeman.


LÄS MER: Polisjakten på medhjälparen


Akilov har erkänt i förhör

Akilov erkände dådet redan i första förhöret.
Illustration: Helen Rasmusen

Redan i första förhöret ska Akilov ha erkänt dådet - och sagt att han känner sig nöjd, enligt uppgifter till Expressen. Sedan dess har inga fler förhör hållits.

Han försvaras av stjärnadvokaten Johan Eriksson. I går skickade Eriksson in ett dokument till tingsrätten om att Akilov ville sparka honom från uppdraget. I skrivelsen stod det:

Akilov vill byta advokat, från Johan Eriksson till en sunnimuslimsk advokat.
Foto: Lisa Mattisson

"Rakhmat Akilov önskar uttryckligen att han försvaras av en advokat som är sunnimuslim. Enligt Rakhmat Akilov kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intressen på bästa sätt."

Trots sprickan fortsätter stjärnadvokaten att företräda den misstänkte terroristen efter att tingsrätten gett avslag på kravet på grund av "otillräckliga skäl".


LÄS MER: Därför exporteras terror från Uzbekistan


Advokaten Johan Åkermark företräder den andre terrormisstänkte mannen – som inte kommer att begäras häktad.

– Jag kan inte säga någonting om min klient, eftersom jag fortfarande har yppandeförbud, säger han efter åklagarens besked.

– Jag kan rent generellt berätta om vad anledningen till att en åklagare inte begär en person häktad kan innebära. Det kan bero på att man anser att bevisningen inte räcker för en häktning. Det kan innebära att förundersökningen i sinom läggs ned mot den personen. Men det är inte säkert att det sker på en gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.