Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken

Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan är anhållen misstänkt för terroristbrott genom mord efter lastbilsattacken i Stockholm fredagen den 7 april.
Fyra personer dödades när Rakhmat Akilov misstänks ha mejat ner dem med en lastbil på Drottninggatan.
Lastbilen efter attacken på Drottninggatan.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm.

I förhör erkänner han dådet och säger sig vara nöjd med det han gjort, enligt Expressens uppgifter.

Fyra personer dödades när Rakhmat Akilov tros ha mejat ner dem med en lastbil på Drottninggatan.

I lastbilens förarhytt fanns gasflaskor, kemikalier, spik och skruvar, enligt Aftonbladet.

39-åringen nekades uppehållstillstånd i Sverige i somras.

Rakhmat Akilov, 39, anhölls vid klockan 01.15 natten till lördagen, misstänkt på sannolika skäl för terroristbrott genom mord. Då hade han kort innan 14.50 på fredagen, enligt polisens misstankar, kapat en lastbil i centrala Stockholm för att sen köra in den på shoppinggatan Drottninggatan där flera personer mejades ner. Vansinnesfärden tog slut när lastbilen kraschades in i Åhléns City.

På fredagskvällen greps han för att sen anhållas. Sen gripandet har det hållits förhör med den misstänkte terroristen.

I förhör har Rakhmat Akilov sagt att han är nöjd med det han gjort, enligt uppgifter till Expressen. Vidare har han förklarat att han har uppnått det han skulle uppnå.

Rakhmat Akilov erkänner att det var han som körde lastbilen på Drottninggatan, enligt Expressens uppgifter, och att det inte var någon slump att han gjorde det just där och då.

Han hade en avsikt och hade varit på platsen och rekat, enligt Expressens uppgifter.

"Kört på otrogna"

Aftonbladet skriver att Akilov sagt att han "bombar Sverige för att vi bombar hans land". Tidningen skriver att Akilov nämner en "order" om attentatet på Drottninggatan, och att den ska ha kommit från IS i Syrien.

Tidningen skriver att Akilov säger att "bombningarna i Syrien måste upphöra".

"Jag har kört på otrogna", ska han också säga.

Expressen söker advokat Johan Eriksson som företräder Rakhmat Akilov. Eriksson har under dagen inte velat säga hur Rakhmat Akilov ställer sig till misstankarna.


Rakhmat Akilov misstänks ha kört lastbilen. Han är anhållen på sannolika skäl.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 – sammanfattat


Rakhmat Akilov lämnade blodspår

De första larmsamtalen på fredagen kom in till SOS vid 14.53. Fyra personer – däribland en elvaåring – är bekräftade döda i attacken.

Efter attacken misstänks Rakhmat Akilov ha flytt ner till tunnelbanan, belägen alldeles vid kraschplatsen. 14.55 fångades han på övervakningsbilder på platsen.

Två minuter senare fångades han på ännu en bild. Då hade han klivit upp vid en annan tunnelbaneuppgång på Vasagatan. Därifrån sprang han till perrongen för Arlanda Express – tåg som tar resenärer från centrala Stockholm till flygplatsen Arlanda.

Rakhmat Akilov ska ha lämnat blodspår efter sig hela vägen till Arlanda.

Fyra personer dog i attacken.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Från Arlanda misstänks Rakhmat Akilov ha tagit sig vidare till Märsta med buss. Där tog han sig till macken Circle K, där personer larmade polisen om att de sett någon bete sig "märkligt".

Därefter lämnade Rakhmat Akilov med en vit skåpbil som han sen greps i, efter att ha jagats av polis. Gripandet gjordes på fredagskvällen och klockan 01.15 natten till lördagen anhölls Rakhmat Akilov misstänkt på sannolika skäl för terroristbrott genom mord.

Polisen: Utredningen går framåt

Expressen har tidigare under söndagen varit i kontakt med Akilovs försvarare Johan Eriksson.

Har det varit några förhör med din klient i dag?

– Nej, det har det inte varit, säger Eriksson.

Är det några förhör inplanerade i morgon?

– Det vet man inte. Det är en dag för dag-situation. Fullt ös.

Lastbilen som Rakhmat Akilov misstänks ha kört.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Vid lunchtid på söndagen höll polisen en presskonferens med det senaste i fallet. Där berättade de att ytterligare en person anhållits, vid 08.45 på söndagsmorgonen, misstänkt för samma brott men med den lägre misstankegraden.

Polisens Jan Evensson sa att misstankarna mot Rakhmat Akilov har stärkts och att utredningen går bra. Bland annat berättade Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen, att det i terrorlastbilen hittats:

– Material som skulle kunna sättas ihop till ett farligt föremål.

Enligt Aftonbladet rör det sig om gasflaskor, kemikalier, spik och skruvar.

Poliser på Drottninggatan efter attacken.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

– Det tyder på att är mycket planerat, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Rakhmat Akilov nekades uppehållstillstånd

Rakhmat Akilov har fyra barn och kommer från Uzbekistan. Den 10 november 2014 ansökte han om uppehållstillstånd i Sverige. Ansökan avslogs den 15 juni 2016. Varför terrormisstänkte Rakhmat Akilov nekades uppehållstillstånd i Sverige är oklart.

– Om det är handlingar eller någonting som gäller mannen som är gripen sen i fredags, efter dådet på Drottninggatan, så är det sekretess på det. Det är det enda jag kan säga, säger Hannah Davidsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

Den 29 juni 2016 omhändertog Migrationsverket Rakhmat Akilovs pass och den 15 december meddelade Migrationsöverdomstolen att det inte skulle bli något prövningstillstånd för honom.

Då stod det alltså helt klart att Rakhmat Akilov skulle lämna landet.

Men det gjorde han inte. I stället försvann han. Den 13 februari 2017 lämnades utvisningsbeslutet till polisen "då personen inte har hörsammat beslutet att själv resa ut och inte heller inställt sig till Migrationsverket på kallelse". Och den 27 februari efterlystes Rakhmat Akilov av polisen.

Rakhmat Akilov har fyra barn och kommer från Uzbekistan.

Rakhmat Akilov specialist på sprängämnen

Rakhmat Akilov har uttryckt sympatier för – och hyllat – terrorgruppen IS och haft kopplingar till islamistgruppen Hizb ut-Tahrir, enligt uppgifter till Expressen. IS-sympatierna bekräftades av polisen vid en presskonferens på söndagen.

– Vi vet att han har visat sympatier för extrema organisationer som IS, men mer än så kommenterar vi inte, sa polisens Jan Evensson vid presskonferensen.

Rakhmat Akilov är också utbildad i att hantera sprängmedel, har Expressen kunnat berätta. Rakhmat Akilov har de senaste åren jobbat som asbestsanerare på olika byggen i Stockholmsområdet. I en anställnings­intervju har han berättat för en företagare att han har specialkunskaper i sprängämnen.

Företagaren har berättat om anställningsintervjun med Rakhmat Akilov:

– Först pratade vi om det allmänna. Hans svenska var lite svår att förstå så vi pratade en del om att det var viktigt att han utvecklade sin svenska.

– I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också. Vi skrattade mest åt det och förklarade att vi inte höll på med det. Det krävs helt andra tillstånd i Sverige för det.

Rakhmat Akilov hade skaffat den specialutbildning som krävs för att arbeta som asbestsanerare.

Säpo har haft koll på Rakhmat Akilov

Rakhmat Akilov kopplas till en islamistgrupp som han gett sitt stöd i sociala medier. Flera personer på Rakhmat Akilovs Facebook kopplas till den islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir.

Rakhmat Akilov har också hyllat terrorgruppen IS, enligt uppgift till Expressen.

– Svensk polis och underrättelsetjänst har under en längre tid haft 39-åringen på sin radar. Det är en individ som har varit intressant utifrån IS-hyllningar. Den kännedomen har kommit genom tips från andra, har en källa med insyn i underrättelsearbetet berättat.

Säpo har bekräftat att de fått in uppgifter om Rakhmat Akilov.

– Det här är en person som har förekommit tidigare i vårat underrättelseflöde, det rörde sig om enstaka uppgifter som vi fick under förra året. Men vad de uppgifterna bestod i mer i detalj är inget jag kan gå in på i det här läget, säger Simon Bynert, pressekreterare hos Säpo.

När under förra året?

– Jag har ingen exakt uppgift på det i det här läget.

– Han har förekommit i vissa underrättelseuppgifter, men uppgifterna gick inte att belägga, sa Säpochefen Anders Thornborg på lördagen.

Efter dådet i Stockholm fredagen den 7 april har flera polistillslag gjort kring Stockholm. Bland annat mot en lägenhet i söderförorten Vårberg och en bil på centrala Kungsholmen.

Flera personer har tagits in till förhör. Två är anhållna, en av dem är just 39-årige Rakhmat Akilov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.