Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raketer till nyår 2019? Nu krävs tillstånd och kurs

Hundar är ofta rädda för fyrverkerier – se till att de får ett tryggt nyår
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Foto: NICLAS TILOSIUS

Tänker du skjuta upp raketer för att fira på nyårsafton 2019?

Du måste du ha tillstånd från kommunen – och gå en kurs hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Här är alla nya regler för fyrverkerier – och en guide för säkerheten.

Varje år skjuter vi i Sverige upp fyrverkeriet för omkring 200 miljoner kronor. Privatpersoner bränner av 160 miljoner kronor, och olika arrangemang och professionella aktörer står för 40 miljoner kronor, enligt branschorganisationen Svenska fyrverkeriföreningen. 

Här är de nya reglerna för fyrverkerier 2019

För att få skjuta raketer med styrpinne efter 1 juni 2019 krävs såväl tillstånd som utbildning.

Du måste ha tillstånd till användning av brandfarliga och explosiva varor från kommunen och i vissa fall även från polisen. Du söker i den kommun där du bor eller där verksamheten ska bedrivas.

Du måste ha gått igenom B- eller C-utbildning hos en utbildningsanordnare, som är godkänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Efter fullgjord kurs skickar utbildningsanordnaren en kopia av intyget till MSB för registrering.

De ändrade reglerna gäller endast raketer med styrpinne. Övriga typer av fyrverkerier berörs inte.

Endast fyrverkerier med en styrpinne - en pinne som styr raketen alltså, måste du ha tillstånd för.
Foto: NICLAS TILOSIUS

Även tomtebloss är fyrverkerier

De populära tomteblossen räknas också som pyroteknisk artikel. För att släppas ut till försäljning krävs att tomteblossen bedöms så att de stämmer med säkerhetskraven i EU:s så kallade pyrodirektiv och är CE-märkta.

Du får tillverka tomtebloss själv – men då måste du ha tillstånd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Lärare kan tillverka upp till 300 gram tomtebloss i undervisningen.

Fyrverkerier – guide för säkerhet

Drygt 100 personer skadas varje år så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvården, en absolut majoritet av olyckorna sker under nyårshelgen.

De allra flesta olyckor orsakas av felaktig hantering – och det är nästan lika vanligt att åskådare skadas som att den som avfyrar drabbas.

Här är en guide för fyrverkerier och säkerhet.

■ Kontrollera att fyrverkeripjäsen är CE-märkt och inte skadad. Chansa aldrig. Lämna tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

■ Kolla reglerna i din kommun. Skjut inte raketer på olämpliga platser eller tider.

■ Förbered i god tid. Se till att allt är genomtänkt och att människor inte är innanför säkerhetsområdet.

■ Var alltid nykter. Alkoholen trubbar av omdömet.

■ Tänk på åldersgränsen. Du måste vara 18. Det är inte tillåtet att låta ett barn tända fyrverkeripjäsen, även om du är med. 

■ Kolla fyrverkerierna i förväg. De ska vara CE-märkta för att säljas. Kolla att de inte är skadade. Chansa inte. Det kan gå mycket fel. 

■ Läs bruksanvisningen noga. Rigga upp enligt anvisning.

■ Håll inte en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte det står så i bruksanvisningen. Luta dig aldrig över en fyrverkeripjäs.

■ Vänta 20 minuter med att gå fram till en pjäs som inte fungerar.

■ Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Så har reglerna ändrats genom åren

Reglerna för nyårsraketer har ändrats under de senaste åren och blivit hårdare. Detta har resulterat i att antalet skador minskats.

■ 2002: Smällare förbjuds.

■ 2008: Förbud mot fyratums stjärnrör. Förbudet ledde till att ingen sedan dess avlidit i Sverige på grund av nyårsfyrverkerier.

■ 2014: Förbud mot raketer med krutvikt på över 75 gram. De kan tränga in i kroppen och explodera.

■ 2019: Från mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, vilket innefattar utbildning. Detta krävs för att få tillstånd att skjuta raketer med pinne.

Fyrverkerier och nedräkningar när 2019 firades in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.