Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raketer sköts in mot Israel från Gaza

Flera raketer har skjutits in i Israel från Hamas-kontrollerade Gaza, uppger israeliska militären i ett uttalande enligt Reuters.
Robotförsvaret Iron Dome stoppade de flesta raketerna men några slog ner i Israel. 

Lekplatsen till en förskola träffades, skriver Haaretz

Klockan sju, lokal tid, på tisdagsmorgonen varnade sirener för en raketattack nära gränsen mot Gaza i södra Israel, skriver Reuters. 

Boenden i flera områden i Israel, bland annat Eshkol, Shaar Hanegev och Sdot Negev, larmade senare om misstänkta explosioner, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Lekplats till förskola träffad av artillerield

En knapp timme senare ska ytterligare rapporter om explosioner kommit, samtidigt som sirener ska ha fortsatt varna för eventuella attacker i Nirim och Ein Hashlosha.

Den israeliska militären, IDF, sade senare i ett uttalande att dess robotförsvar Iron Dome svarat på granateld från flera raketer som skjutits in från Hamas-kontrollerade Gaza.

https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1001325950813032448

Totalt ska 25 raketer avfyrats mot flera mål – och en majoritet också stoppats, enligt uttalandet. Några slog däremot ner i både bostadsområden och öppna områden i Israel, och enligt Haaretz ska bland annat lekplatsen till en förskola i Eshkol-området i södra Israel träffats, enligt the Jerusalem Post.

I uttalandet säger den israeliska militären att attacken ägde rum vid en tid då många unga är på väg till sina skolor – och att Hamas godkänt raketavfyrningen.

Rapporter från Gaza gör sig gällande att Israel svarat med artillerield mot östra delen av remsan, enligt Haaretz.

Inga personskador har initialt rapporterats i samband med händelserna.

Spänt längs gränsen sedan massprotester

Läget har varit spänt de senaste veckorna vid gränsen mellan Israel och Gaza sedan massprotesterna där tiotusentals deltog i samband med att USA invigde sin ambassad i Israel den 14 maj. Dagen blev den blodigaste dagen i Gaza sedan 2014 – och minst 58 palestinier uppskattas ha mist livet och tusentals skadats i de våldsamma sammandrabbningarna.

Samtidigt kom rapporter om att en Hamas-soldat ska ha dödats i samband med en explosion av en israelisk tank på måndagen, vilket spätt på konflikten ytterligare, skriver Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.