Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raketer och flyganfall i Mellanöstern

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Raketskjutning från Gaza mot Israel har besvarats med israeliska flygangrepp mot mål i Gazaremsan.

I Jerusalem hotar ultranationalistiska demonstranter att marschera genom staden.

Hotbilden liknar den som utlöste ett elva dagar långt krig för ett år sedan.

De israeliska flyganfallen genomförde natten mot torsdagen sedan två raketer avskjutits från Gaza sent på onsdagen. En av raketerna slog ned i staden Sderot, medan den andra störtade i Gaza.

Flyglarm ljöd över södra Israel efter attacken som genomfördes under den judiska högtiden pesach och muslimska ramadan.

Israeliska armén uppger att landets luftförsvar skjutit ned raketerna.

Spänt i Jerusalem 

Konflikten intensifierades samtidigt som demonstrationer och sammandrabbningar skakar Jerusalem.

Israelisk polis hindrade under onsdagskvällen närmare 1 000 ultranationalistiska demonstranter från att ta sig till Damaskusporten och sedan vidare genom den gamla staden i Jerusalem. Demonstrationen skulle genomföras efter en vecka av sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis på Tempelberget i Jerusalem.

Israelisk polis sade på torsdagen att ett hundratal maskerade demonstranter befann sig inne i al-Aqsa-moskén på torsdagen. Demonstranterna ska ha kastat sten och smällare från moskén. Den israeliska polisen har enligt egen utsago använt kravallutrustning för att stoppa demonstranterna, men undvikit att gå in i moskén.

Flera skadade 

Röda halvmånen uppger att ett 20-tal palestinier skadats i sammandrabbningar, varav läget är kritiskt för en av dem. Sammanlagt ska ett hundratal personer ha skadats.

Utvecklingen påminner om den eskalering av konflikten som inträffade för ett år sedan, med protester och sammandrabbningar i Jerusalem och granatbeskjutning från främst Hamasgrupper i Gazaremsan. Då svarade Israels militär med massiva angrepp, vilket ledde till ett elva dagar långt krig. Minst 250 människor i Gaza och 14 personer i Israel dödades i striderna i maj i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.