Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raketen slog ner i deras hus: ”Rädda hela tiden”

Arne Lapidus: ”Ingen av parterna är intresserade av vapenvila”.
Noam och Moshe Engels hus träffades av en raket – men deras lägenhet skadades inte.
Foto: Arne Lapidus
Från Ashkelon i Israel ser man hur Israel svarar på raketer från Gaza.
Foto: NATAN DVIR / POLARIS POLARIS IMAGES
Rök stiger från Ashkelon. Bilden är tagen från Gaza.
Foto: MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK
Invånare i Ashkelon efter att en raket slagit ned i ett hus.
Foto: NATAN DVIR / POLARIS POLARIS IMAGES

ASHKELON. Efter fem dagars flyg- och raketkrig är Ashkelon som en spökstad.

Palestinska Hamas riktar intensiva raketattacker mot den israeliska staden nära gränsen till Gaza – och mycket få människor är ute på gatorna.

Israels flyg, artilleri och stridsvagnar attackerade Gaza hela fredagen medan Hamas sköt hundratals raketer mot Israel.  

Minst 119 palestinier, bland dem 30 barn, och åtta israeler har dödats sedan striderna flammade upp i måndags kväll – när den palestinska islamistgruppen Hamas sköt raketer mot Jerusalem. Sedan dess har Hamas raketer regnat över Israel medan israeliskt flyg genomfört massiva räder mot Gaza, från fredagen understött av artilleri och stridsvagnar på marken.

Ashkelon, cirka en mil norr om gränsen till Gaza, är en av de hårdast drabbade städerna i Israel. Flera raketer har slagit ned där, två kvinnor har dödats, många människor har skadats och en rad hus har träffats av raketer.

Ashkelon ligger nära Gazaremsan.

Inte många av de 130 000 invånarna syns på gatorna när Expressen besöker staden på fredagen. Folk går snabbt och handlar i de få mataffärer som är öppna, annars är det tomt och stängt. 

Raketen slog ned i Noams och Moshes hus

En raket slog ned direkt i huset där Noam Engel och hennes pappa Moshe Engel bor i stadsdelen Kochav Hazafon (nordstjärnan) i Ashkelon. Lägenheten under dem raserades, en pappa och hans unge son där skadades. Men familjen Engel och deras lägenhet klarade sig oskadda.

– Det var en fruktansvärd smäll, vi är rädda hela tiden. Det här har pågått i 15 år, ständigt raketer från Gaza, säger Noam, 25, föreståndare på en förskola.

– Det här måste få ett slut. Vi måste slå ut Hamas en gång för alla. Men ingen markoffensiv, en sådan kan leda till att många av våra soldater dödas, säger Moshe, 70, busschaufför.

Medan vi samtalar ljuder raketlarmet. Dagens första siren sedan raketer från Gaza hållit invånarna i Ashkelon vakna hela natten. Vi tar skydd i ett litet betongskyddsrum, det finns många sådana på gatorna i städer och samhällen i södra Israel.

Det dova kanonmullret från beskjutningen av Gaza hörs i området.

Grannarnas oro: ”Man är alltid rädd”

Två hus i kvarteret träffades av raketer tidigare i veckan. Grannarna är oroliga och trötta efter flera sömnlösa nätter.

– Två kraftiga smällar, två dagar i rad. Man är alltid rädd, det är ett tryck hela tiden. Alltid beredd på att larmet kan komma när som helst, säger Yochai Avioz, 23, arbetslös.

– Jag har fått nog efter 15 år av det här. Vi får inte ge efter för Hamas, vi måste slå till hårt mot dem för att sätta stopp för det här, säger han.

Yochai Avioz, 23, säger att han alltid är rädd.
Foto: Arne Lapidus

Som de flesta i kvarteret Expressen talar med är han för hårda tag mot Hamas och hoppas att en stark israelisk offensiv ska sätta stopp för attackerna. Men han och grannarna vill inte att Israel sänder in marktrupper i Gazas trånga gränder eftersom det skulle riskera de egna soldaternas liv.

Nadja Subach, 35, hemmafru, bor intill ett av husen som träffades. Hon säger att det är svårt och nervöst att springa ned till skyddsrummet varje gång larmet går, så de har valt att försöka sova i skyddsrummet.

Nadja Subach har valt att försöka sova i skyddsrummet.
Foto: Arne Lapidus

– Jag har bott i Ashkelon i 20 år och har upplevt raketattacker från Gaza många gånger. Men den här gången är det värre än någonsin. Två träffar i grannhuset är skrämmande, vårt hus skakade av tryckvågen, säger hon och fortsätter:

– Jag känner ångest. Jag orkar inte mer. Vi behöver eldupphör, genast.

Expressens Arne Lapidus på plats i Ashkelon.
Foto: Arne Lapidus

Arne Lapidus: ”Ytterligare ett snäpp i våldsspiralen”

Expressens reporter om vad israeliska marktrupper i Gaza skulle innebära .

Mellanösternkännare: ”Risk att det sprider sig ytterligare”

Oroligheter längs Israels gränser mot Jordanien och Libanon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.