Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staden Trostianets har fallit i natt

Den drygt 6 mil långa ryska militärkonvojen närmar sig Ukrainas huvudstad Kiev – om än i långsam takt.
Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det som ser ut att vara en del av en raket har landat i presidentens trädgård, enligt hans pressekreterare.
Foto: Sergii Nykyforov/ Facebook
Den ryska konvojen har saktats ner ungefär 24 kilometer norr om Kiev, enligt en amerikansk underrättelsekälla.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/EYEPRESS/SHUTTERST / MAXAR TECHNOLOGIES/EYEPRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Ett fragment av en raket har landat vid Volodymyr Zelenskyjs resident i Kiev.

– Miss, kommenterade presidenten händelsen enligt hans pressekreterare.

På fredagen har sju personer dödats – varav två barn – i en rysk luftattack i ett bostadsområde i Kievs utkant, rapporterar The Guardian.

Samtidigt uppger guvernören i regionen Sumy att ryska styrkor tagit kontroll över Trostianets i nordöstra Ukraina.

På två bilder som lagts upp på Facebook av Volodymyr Zelenskyjs pressekreterare Sergii Nykyforov syns en del av det som verkar vara en raket.

”Ett fragment av en trolig raket föll i trädgården vid presidentens residens i Koncha-Zaspa (område i Kiev reds. anm). 'Miss', kommenterade Volodymyr Zelenskyj”, skriver Nykyforov.

https://www.facebook.com/sergii.nykyforov/posts/4999669070100635

Enligt The Times ska Zelenskyj ha överlevt tre mordförsök bara under denna vecka. Legosoldater från Kremlstödda Wagnergruppen och en tjetjensk specialtrupp ska ha haft planer på att ta hans liv. 

Mordförsöken kunde dock stoppas efter att planerna läckt ut från den ryska säkerhetstjänsten FSB, tidigare KGB, skriver The Times.

Ytterligare stad har fallit

Zelenskyj har själv vägrat att lämna Kiev. I stället har han begärt ammunition till de trupper och frivilliga som förbereder sig för att försvara Kiev. 

I ett tal på torsdagskvällen tryckte presidenten än en gång på vikten av omvärldens stöd.

– Om vi klarar oss så klarar sig Europa. Om Ukraina faller, faller Europa. Snälla, var inte tysta. Kom ut och stötta Ukraina så mycket som ni kan, sa han.

Under fredagskvällen kom sedan besked om ännu en stad som fallit. Guvernören i regionen Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, skriver på Telegram att ryska styrkor tagit kontroll över Trostianets i nordöstra Ukraina.

Han uppgav att staden genomsöks konstant, att det går prickskyttar på gatorna och att civila inte har möjlighet att köpa mat.

En av bilerna som Dmytro Zhyvytskyi publicerat på Telegram.

Sju döda i luftattack

Under dagen ska samtidigt sju personer – inklusive två barn – ha dödats i en rysk luftattack i Markhalivka, knappt en mil sydväst om Kiev, uppger ukrainsk polis enligt The Guardian.

Parlamentsledamoten Rustem Umerov har delat en bild som visar förödelsen.

https://twitter.com/rustem_umerov/status/1499781349699465218?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499781349699465218%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmar%2F04%2Fukraine-news-russia-war-vladimir-putin-zelenskiy-kyiv-latest-live-updates-russian-invasion-nuclear-power-plant

I Borodyanka, strax norr om Kiev, träffades ett bostadsområde med lägenhetshus av en raketattack under torsdagen. Dagen efter befaras omkring 100 personer fortsatt vara instängda i rasmassorna, enligt räddningstjänsten.

– Räddningsarbetare har inte möjlighet att nå de här personerna på grund av kontant beskjutning. Vi är redo att evakuera människor så snart som det finns en överenskommelse om en grön korridor, säger Viktoriya Ruban, talesperson för räddningstjänsten i Kiev, till CNN.

Konvojen har saktats ner

Samtidigt kommer uppgifter om att den massiva ryska konvojen som varit på väg mot huvudstaden nu saktats ner än mer.

En amerikansk underrättelsekälla säger till CNN att konvojen – som befinner sig cirka 24 kilometer norr om Kiev – träffats av direkta ukrainska attacker. Dessutom har en viktig bro på vägen förstörts.

– Vi tror verkligen att ukrainarna som sprängde bron hade ett effektivt sätt att stoppa och begränsa konvojens rörelse, säger källan till CNN.

– Men vi tror också att de har träffat konvojen på andra platser, såväl som med direkta attacker.

Ruinerna efter bombade staden i Ukraina – se drönarbilderna

Zelenskyj: ”Det kunde blivit som sex Tjernobyl”

Europas största kärnkraftverk sattes i brand i striderna.

Expressen i Kiev: ”Den ryska konvojen är ett jätteproblem”

Här rapporterar Mattias Carlsson om oron i den ukrainska huvudstaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.