Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamistledare dödad – svarar med raketvapen

Se Expressens Arne Lapidus rapportera om nattens attack.
En palestinsk jihadistledare har dödats i en oväntad attack från Israel i Gaza, skriver New York Times. Här skedde attacken.Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även ledarens fru uppges ha dödats i attacken.Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skador på huset.Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Baha Abu al-Ata låg bakom en lång rad attacker mot Israel som hade försökt likvidera honom flera gånger tidigare.Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. Israel dödade i morse en palestinsk jihadistledare i Gaza – vilket ledde till en dramatisk upptrappning av våldet i området.

Baha Abu al-Ata låg bakom en lång rad attacker mot Israel som hade försökt likvidera honom flera gånger tidigare.

Hans grupp, Islamiska Jihad, lovar att hämnas och skjuter mängder av raketer mot Israel – där raketlarm hörs också över storstaden Tel Aviv.

På tisdagskvällen kom uppgifter om att två palestinier dödats efter en israelisk attack mot Gaza, skriver AFP. 

Strax före gryningen på tisdagen dödade Israel Baha Abu al-Ata, en ledare för den terroriststämplade palestinska gruppen Islamiska Jihad i Gaza, och dennes fru. Israeliska attackplan sköt robotar mot det hus där de befann sig i vad den israeliska armén kallar ”ett kirurgiskt angrepp”.

Enligt uppgift dödades även hans fru och skadades ett barn.

Senare på tisdagskvällen, svensk tid, uppges två palestinier dödats efter en attack från Israel mot Gaza, enligt nyhetsbyrån AFP med hänvisning till uttalande från Hamas. 

Anklagas för många attacker

Israel hade länge varit ute efter Baha Abu al-Ata, 42, som anklagas för att ligga bakom många raketattacker under senare år, de senaste i början av november.

Armén beordrade alla förskolor, skolor och ”icke nödvändiga” affärer och företag att stänga i hela södra Israel, inklusive Tel Aviv, på grund av väntade raketattacker från Gaza. Det är första gången man vidtar sådana åtgärder i Tel Aviv sedan Gazakriget 2014.

– Vi är redo för flera dagars strider ... också i den centrala delen av landet, säger Hidai Zilberman, en talesperson för Israels armé. 

Attack också i Damaskus

Begravningen av Baha Abu al-Ata inleddes på tisdagen i Omari-moskén i Gaza City.

Samtidigt uppger Islamiska Jihad och Syrien att en annan ledare för Islamiska Jihad, Akram al-Ajouri, attackerades i Syriens huvudstad Damaskus. Också hans hem besköts med raketer. Akram al-Ajouri överlevde, medan hans son dödades, skriver AP. Israel har inte kommenterat den attacken.

Islamiska Jihad är en mindre grupp i Gaza där majoritetsgruppen Hamas styr. Båda organisationerna är islamistiska och terroriststämplade.

Nära band till Iran

Islamiska Jihad har nära band till Iran. Det är oklart hur fritt gruppen agerar i förhållande till Hamas. Men det är sannolikt att många raketattacker mot Israel sker på Islamiska Jihads initiativ. Och Israel har särskilt pekat ut Baha Abu al-Ata, som är ledare för Islamiska Jihads militära gren.

Omedelbart efter attacken på tisdagen började Islamiska Jihad avfyra en störtskur med raketer mot södra Israel. Det är ännu oklart vilka skador de vållade. Israel svarade med nya attacker mot Gaza.

”Gränslös” hämnd

Islamiska Jihad säger i ett uttalande att deras svar kommer att vara ”gränslöst”. De kallar attacken på ledaren ”en krigsförklaring mot det palestinska folket”.

Även Hamas hotar med hämnd.

Våldsamheter flammar upp kring södra Israel och Gaza med jämna mellanrum. Tre större krig har utkämpats mellan Israel och Hamas, som styr Gaza, under de senaste tio åren, 2008–2009, 2012 och 2014, samtidigt som otaliga palestinska och israeliska angrepp äger rum ”mellan krigen”.

Bitter konflikt med Abbas

Hamas befinner sig också i bitter konflikt med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och hans regim på Västbanken. Hamas drev ut Abbas styrkor från Gaza efter blodiga inbördes strider 2007.

Den palestinska kustremsan Gaza är i praktiken blockerad av Israel i norr och Egypten i söder. Många av de två miljoner invånarna lever instängda i misär. Enligt de flesta bedömare kan bara en politisk lösning förbättra situationen – men en sådan verkar avlägsen eftersom den israelisk-palestinska fredsprocessen avstannade för rätt många år sedan.

Hör Expressens Kassem Hamadé rapportera från Norra Syrien: ”Väldigt spänt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.