Bilden på de lekande pojkarna togs av Expressens Kassem Hamadé. Foto: Kassem HamadéBilden på de lekande pojkarna togs av Expressens Kassem Hamadé. Foto: Kassem Hamadé
Bilden på de lekande pojkarna togs av Expressens Kassem Hamadé. Foto: Kassem Hamadé
En av pojkarna bärs bort efter raketattacken. Pojken dog. Foto: Mohammed Talatene/REUTERSEn av pojkarna bärs bort efter raketattacken. Pojken dog. Foto: Mohammed Talatene/REUTERS
En av pojkarna bärs bort efter raketattacken. Pojken dog. Foto: Mohammed Talatene/REUTERS
Pojkarnas släkt i stor sorg. "Förbanna dig hela världen som står och tittar på våra döda barn utan att agera", säger Mohamad Bakr, pappa till en av de döda pojkarna. Foto: Kassem HamadéPojkarnas släkt i stor sorg. "Förbanna dig hela världen som står och tittar på våra döda barn utan att agera", säger Mohamad Bakr, pappa till en av de döda pojkarna. Foto: Kassem Hamadé
Pojkarnas släkt i stor sorg. "Förbanna dig hela världen som står och tittar på våra döda barn utan att agera", säger Mohamad Bakr, pappa till en av de döda pojkarna. Foto: Kassem Hamadé

Raket dödade fyra pojkar på badstrand

Publicerad

GAZA. De fyra palestinska barnen slets i bitar av israeliska raketer när de letade efter krabbor på stranden i Gaza.

Dagen innan tog jag en bild av samma barn när de lekte på samma strand.

- Förbanna dig hela världen som står och tittar på våra döda barn utan att agera, säger Mohamad Bakr, pappa till en av de döda pojkarna.

Kusinerna Ismail, Ahed, Zakaria och Mohamad Bakr var pojkar i tioårsåldern. Deras pappor är fiskare och de bor på stranden nära de finaste hotellen i Gaza.

Jag satt på hotell Al-Deiras uteservering och tog en bild på dem när de lekte på stranden. Ismail, Zakaria och Mohamad var snabbare än Ahed, som hamnade utanför bilden. Ismails pappa stod en bit bort på stranden och kastade sitt fiskenät. En perfekt bild av livet bortom kriget.

Minst tre israeliska krigsfartyg patrullerade hela tiden längs Gaza kust och avfyrade raketer mot mål i Gaza.

- De leker alltid på stranden. I går kom Ismail hem och hade med sig en levande krabba. Han kastade krabban på mig och ville att den skulle bita mig. Han skrattade och lekte, säger Ismails pappa Mohamad Bakr.

Ismail och hans kusiner Ahed, Zakaria och Mohamad dödades i dag. De slets i bitar av israeliska raketer som avfyrades från krigsbåtarna ute på havet.

Det skedde en dag efter det att Hamas avvisat Egyptens medlingsbud om vapenvila, ett förslag som Israel accepterade. Hamas svarade med raketer på det egyptiska förslaget - och det ledde till att Israel återupptog sina attacker. Underhandlingar om eldupphör pågår bakom kulisserna i Kairo, men under tiden fortsätter kriget med full kraft.

- Förbanna dig Israel, förbanna dig USA, förbanna dig arabvärlden och hela världen som bara står och tittar på våra döda barn utan att agera, säger Mohamad Bakr när hans står med sina släktingar och väntar på sin sons sargade kropp utanför bårhuset på al-Shifa-sjukhuset.

Attacken skedde några meter från ett par av Gazas journalisthotell. Ett område som borde vara säkert. När jag satt på al-Deiras uteservering i går och såg hur barnen busade på stranden kände jag en stor glädje. En glädjegivande bild av barnens starka vilja att leka och leva.

- Jag satt hemma när min kusin rusade in och sa att Ismail och hans kusiner var döda. De är små barn och inte soldater. De leker varje dag på stranden. Varför döda små barn? säger Mohamad Bakr med tårar i ögonen.

Barnens döda kroppar flyttades omgående till al-Shifa-sjukhuset. Det är stadens enda fungerande sjukhus. De behövde inte transporteras till akuten. De hamnade på bårhuset direkt.

- Jag var inne på bårhuset och såg dem. Deras kroppar är sargade. Israel vill krossa oss genom att döda våra barn. Jag säger att vi har en motståndsrörelse som står bakom oss. Vi ska hämnas, säger Ismails pappa Mohamad.

Före attacken mot barnen hade dödssiffran passerat 210 sedan kriget började för tio dagar sedan.

Den israeliska armén har startat en undersökning för att utreda hur det gick till när barnen dödades.

- Enligt preliminära uppgifter var Hamas-terrorister målet för den här attacken. De rapporterade civila dödsoffren i attacken är ett tragiskt resultat, säger militären enligt AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag