Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rakade sig för sin vän
– utkastad från skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När Delaney Clements, 11, drabbades av cancer rakade Kamryn Renfo, 9, av sitt hår för att stötta sin vän.
Här laddar tjejerna upp in för rakningen.

När Delaney Clements, 11, drabbades av cancer rakade Kamryn Renfo, 9, av sitt hår för att stötta sin vän. En fin gest, tyckte alla – utom Kamryns skola.

Rakat huvud strider nämligen mot skolans "klädkod" om enhetligt utseende och nioåringen har därför stängs av.

– Jag var så glad över att ha någon som supportade mig och att jag inte behövde sitta själv när folk skrattade åt mig, säger Delaney till News Channel 4.

Cancerbehandlingen gjorde att elvaåriga Delaney Clements tappade håret. Då fick hon stöd av sin bästa kompis Kamryn Renfo.

Nioåringen bestämde sig för att raka av sitt eget hår och gå hand i hand med sin vän genom den svåra tiden.

– Det kändes som rätt sak att göra, säger hon till 9 News.

– Jag var så glad över att ha någon som supportade mig och att jag inte behövde sitta själv när folk skrattade åt mig, säger Delaney till News Channel 4.

"Miljö utan distraktioner"

Flickornas hjärtevärmande vänskap rapporterades i flera amerikanska tidningar och Kamryns initiativ hyllades av alla – utom av flickornas skola. Rakat huvud strider nämligen mot skolans "klädkod" om att alla elever ska ha ett enhetligt utseende.

"Caprock Academy har en detaljerad klädkod som togs fram för att skapa säkerhet, enhetlighet och en miljö utan distraktioner för skolans elever. Under den policyn är rakade huvuden inte tillåtna", skriver rektorn Norton Breman i ett uttalande enligt 9 News.

Var inte välkommen

Nioåringen stängdes därmed av från skolan med två alternativ: att bära peruk eller vänta tills håret växt ut. Delaneys mamma Wendy Campbell är oförstående till avstängningen

– Det krävs stort mod för en liten flicka att raka av håret som stöd för en vän. Jag tycker att det var ett stort ställningstagande som bygger ett barns karaktär, säger hon till 9 News.

Mamman skrev Facebookinlägg

Skolans beslut har fått massiv kritik av föräldrar och efter att händelsen uppmärksammades i flera tidningar har skolan hävt avstängningen. Nu är nioåringen välkommen tillbaka till skolan som dessutom har lovat att omvärdera sin policy.

"Hon klev upp, gjorde sig i ordning och höll huvudet högt när hon gick in i klassrummet imorse. Att säga att jag och hennes pappa är stolta är en total underdrift", skriver Kamryns mamma Jamie på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.