Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ragnar vill också amma

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu ska Ragnar Bengtsson, 26, försöka få i gång sin bröstmjölksproduktion.

Amning - bara för mammor? 

Glöm det. 

Nu ska Ragnar Bengtsson, 26, försöka få i gång sin bröstmjölksproduktion. 

- Jag skulle gärna amma mina barn, säger han till Expressen.se.

Ragnar Bengtsson, 26, har ett udda projekt på gång. Under hela hösten ska han stimulera sina bröstvårtor med en pump - för att få i gång sin egen bröstmjölksproduktion.

"Värt att testa"

 Ragnar, som redan har en son på två år, vill nämligen kunna amma sina framtida barn.

 - Det är värt att testa. Om det visar sig att det blev vettig bröstmjölk skulle det också spela stor roll för hur män och kvinnor delar upp arbetet med barn mellan sig, säger Ragnar Bengtsson.

 Experimentet kommer att följas i TV8-programmet Aschberg och inleds i dag, onsdag. Ragnar Bengtsson kommer att stimulera sina bröstvårtor med en pump var tredje timme - varje dag under hela hösten.

Goda chanser att lyckas

 - Jag har kollat hur det funkar, så det känns bra. Enda problemet med experimentet är om det tar för mycket tid från mina studier, säger han.

 Sigbritt Werner, professor i endokrinologi på Karolinska institutet, tror att Ragnar har goda chanser att lyckas producera bröstmjölk.

 - Om han håller på och pumpar hela hösten kanske det kommer någon droppe mjölk om några månader, säger hon.

Mekanisk stimulering

 Enligt Sigbritt Werner skulle det vara möjligt även för män att få en regelbunden bröstmjölksproduktion.

 - Det skulle kunna gå med hjälp av långvarig mekanisk stimulering av bröstvårtan. Men män kommer aldrig att kunna producera mjölk i sådana mängder att de kan föda ett barn, säger hon.

Många reagerar

 På nätet har många redan reagerat mot experimentet.

 - De skriver att det verkar äckligt och onaturligt. Äckligt - det tycker jag bara är trams. Onaturligt - det är inte mer onaturligt än att försöka hoppa så högt man kan. Jag tar inga hormoner, utan testar bara vad som är möjligt för kroppen, säger Ragnar Bengtsson.

 Sigbritt Werner ser fram emot att se vad experimentet ger. Men det viktiga är inte att män lär sig att producera mjölk - däremot borde män börja använda sina bröstvårtor för att ge närhet åt sina barn, menar hon.

Kommer närmare barnen

 - Bröstet är dels till för att ge mat, dels för att skänka värme och tröst. Fler män borde låta sina spädbarn suga på bröstvårtan, det hjälper männen att komma närmare sina barn, säger hon.

 Även Ragnar Bengtssons flickvän tycker att experimentet är spännande.

 - Hon tycker att det är roligt, en intressant grej att testa, säger Ragnar.

 Aschberg sänds klockan 21.00 i kväll i TV8.

Kvinna, kan du tänka dig att låta pappan amma ditt barn?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.