Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raggar väljare i viktiga valrysaren – på Tinder

Väljare i Atlanta om valrysaren som kommer avgöra makten över senaten.
Donald Trump och Kelly Loeffler, som kandiderar till en av platserna i senaten för republikanerna i Georgia.
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Demokraten Raphael Warnock.
Foto: EDWARD M. PIO RODA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Kelly Loeffler, som kandiderar till en av platserna i senaten för republikanerna i Georgia.
Foto: TAMI CHAPPELL/SHUTTERSTOCK / TAMI CHAPPELL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

ATLANTA. Aggressivt, smutsigt och rekorddyrt. 

Om man behöver ytterligare bevis för vikten av senatsvalet i Georgia finns ett tydligt exempel i tv-reklamen, som nått nya nivåer.

Och ja, inte bara där: kandidaterna fiskar också väljare – på Tinder. 

Georgia var en de svingstater som med minimal marginal bidrog till att Joe Biden vann presidentvalet i november. Endast knappt 12 000 röster skilde Biden och Trump åt, i Bidens favör. 

Ända sedan dess har president Trump gjort allt för att försöka ogiltigförklara valresultat – utan att lyckas. 

Parallellt med Trumps hets har jakten på senatsplatserna i Georgia pågått, fram till valdagen på tisdagen. 

I Georgia behöver man vinna över 50 procent av rösterna för att ta hem senatsplatsen, vilket ingen av kandidaterna gjorde i november. 

Därför har man nu så kallade ”runoffs”, fortsättningsval.

Båda platserna står på spel i Georgia

Båda Georgias platser i senaten står på spel, och utgången kommer prägla de kommande åren i amerikansk politik: om demokraterna vinner båda platserna kommer man ta kontroll över senaten och då kommer Joe Biden kunna driva igenom mycket mer av sin politik, men om en av republikanerna vinner sitt race behåller man makten där. 

Därför har båda sidor gått in med rekordbelopp på tv-reklam för att övertyga väljare. 

Politisk reklam är vanligt inför val i USA, men i senatsracet i Georgia har reglagen vridits upp till elva. 

– De säger så hemska saker om varandra. Jag kan, i mitt hjärta, inte tro på det. Ingen kan vara så avskyvärd, säger den pensionerade läraren Mary Lou Chine till tidningen Atlanta Journal-Constitution.

I ena racet – det mellan demokraten Jon Ossoff och republikanen David Perdue – anklagar Ossoff Perdue bland annat för att vara ansvarig för tusentals coviddödsfall.

Perdue slår tillbaka med att skatterna blir skyhöga och att småföretagare drivs i konkurs om Ossoff vinner. 

– Vi är de enda som kan stoppa dem – om vi vinner Georgia kan vi rädda USA, säger Perdue i en av annonserna som sänds nu under valdagen. 

Fyra miljarder har lagts på annonser

I den andra duellen mellan republikanen Kelly Loeffler och demokraten Raphael Warnock har Loefflers team gjort ett reklaminslag baserat på det bråk Warnock var inblandad i – men friades från – där hans numera exfru anklagade honom för att kört över hennes fot med bilen

Washington Examiner kallar det ”absurda negativa kampanjer”, och krönikören Greg Sargent i Washington Post skriver att det är ”äcklande”. 

Men det hindrar inte båda sidorna att fortsätta: De har lagt runt fyra miljarder kronor (!) på annonser. ”Det är som att titta på en film med fyra skurkar och ingen hjälte”, skriver AJC. 

Och det är inte bara på tv. 

Studenten Brady Cohen kom till Georgia på vinterlov och telefonen exploderade av annonser när han landade. Han har fått upp valannonser på Youtube, Instagram och till och med Tinder. 

– Man blir bombarderad av annonser. De är överallt, säger han. 

Rysare i Georgia

Men det är tveksamt om alla miljoner dollar har någon effekt. Enligt en undersökning av två statsvetare i Kalifornien har det ingen märkbar effekt på väljarna, speciellt i slutet av kampanjerna, och speciellt i såna polariserade ställen som Georgia. 

Det ser i vilket fall ut att bli en rysare: I båda racen ligger kandidaterna bara ett par procentenheter ifrån varandra, med demokraterna Ossoff och Warnock med lite försprång.

TV: Läckta samtalet som Trump inte vill ska spridas

Donald Trump vädjade till Georgias republikanske valtopp att ”hitta” röster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.