Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rädsla på asylboende efter ny vandalisering

Asylboendet Humlegården i Kristdala har vandaliserats igen. Fönsterrutor krossades och ett hakkors målades på husets entré. Foto: SVT/Smålandsnytt
Rädslan växer på flyktingmottagningen i Kristdala utanför Oskarshamn. Fönsterrutorna har krossats och ett hakkors målats på husets entré.
- Jag känner mig ilsk och känner empati med de som bor här, säger Lars Borgemo, Migrationsverkets chef i Kalmar.
Asylboendet Humlegården i Kristdala, där asylsökande barnfamiljer bor, har flera gånger under senare tid utsatts för sabotage och skadegörelse. I helgen krossades fönsterrutor på boendet två dagar i rad. Enligt lokala medier vågar inte vissa av de asylsökande lämna sina bostäder.
– Nu händer det igen, det känns väldigt illa då det inte är första gången. Vi kom hit för att skapa ett nytt liv, vi vet inte varför någon gör så här mot oss, säger Artium Kulan, asylsökande från Azerbadjan, till Nyheterna.net.

Hakkors på entrén

För två månader sedan hade någon målat ett hakkors på asylboendet Humlegårdens entré och skrivit orden "GO HOME" med röd färg.
Migrationsverkets chef i Kalmar län, Lars Borgemo, säger till KvP.se att han är arg och besviken. Han vill inte spekulera i vem som står bakom vandaliseringarna men säger att han är gärna tar dialogen med dem.
- Jag är övertygad om att de allra flesta är positiva till boendet, men sedan finns det de som känner oro och har okunskap. Min önskan är att vi kan föra en öppen diskussion och diskutera sådana här frågor på en värdig och respektabel nivå. Men då måste jag veta vem jag ska samtala med.

Akuta åtgärder

Helgens skadegörelse på boendet är polisanmäld. Akuta åtgärder har vidtagits efter händelserna, som exempelvis väktare på boendet, utökad bemanning, information till de asylsökande om vad polisen gör, samt ett utökat samarbete med olika samhällsföreningar.
- De som bor här tar det olika. Det är allt från rädsla till ilska. Jag hoppas att polisen får fram de som gör det här och ställer dem till svars. Det är oerhört positivt att vi har internationella konventioner som ger människor en chans att söka sig till Sverige. Det ska vi vara rädda om och respektera, säger Lars Borgemo.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!