Rädsla när ledarslaget inom SDU ska avgöras

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SDU:s nuvarande ledare Gustav Kasselstrand.
Foto: Sven Lindwall

I dag avgörs ledarstriden inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, som splittrat partiet.

Partitoppen räds att den populäre SDU-ord­föranden Gustav Kasselstrand ska växa sig så starkt att till och med Jimmie Åkessons ställning hotas.

Expressen har tagit del av ett internt dokument som visar att SDU inte ska vika sig för moderpartiet - vilket ses som "fegt hyckleri".

– Jag tror att det kan få förbundet att bli ännu starkare, säger Kasselstrand om ordförandestriden.

Nu på morgonen avgörs helgens viktigaste fråga under den pågående SDU-kongressen i Dalsland. De knappt 100 ombuden ska avgöra om ordförande Gustav Kasselstrand ska sitta kvar eller ersättas av utmanaren Paula Bieler.

På nätet har det talats om partitoppens kupp mot ­Kasselstrand, eftersom flera tongivande SD-politiker backar upp Bieler. Enligt Expressens källor är det partitoppen som räds ungdomsförbundet under ­Kasselstrands ledning.

Nationalistisk röst

SDU har med Kasselstrand fått en tydlig nationalistisk röst, och i flera frågor - bland annat Palestinafrågan - gått emot moderpartiet.

SDU har växt kraftigt och i augusti passerades 2 500 medlemmar, vilket är rekord. Dessa kommer inom bara några år utgöra en bytande andel av hela partiet.

För kretsen kring Jimmie Åkesson är detta oroande. När Åkesson 2005 petade Mikael Jansson som partiledare och kretsen kring Åkesson - "de fyras gäng" - tog över skedde maktövertagandet främst genom ungdomsförbundet.

Expressens kartläggning visar nu att Kasselstrand skapat allianser med den gamla, mer nationalistiska falangen inom partiet som kallades bunkergänget.

Kasselstrands goda självförtroende märks tydligt.

Expressen har tagit del av ett internt informationsdokument från SDU där en rubrik är "SD har fel!". Där fastslås att förbundet inte ska vika sig för moderpartiet utan att "vi i dessa fall måste följa vår övertygelse och föra fram vår linje trots att den strider mot partiets, allt annat vore ett fegt hyckleri."

Tillbakavisar kupp

Partitoppen bör också passa sig för SDU:arnas ­maktambitioner, som sträcker sig utanför ungdomsförbundet eftersom att "det i framtiden är SDU:are som ska ta steget över till att bli representanter för moderpartiet, vilket är hela syftet med SDU:s organisation."

Många inom partiet framhåller dig som en ny partiledare - och det inom en snar framtid. Vad säger du om det?

– Jag har inga ambitioner att bli partiledare även om det är roligt att folk tycker att jag gör ett bra jobb, säger Gustav Kasselstrand.

Paula Bieler tillbakavisa att hennes kandidatur skulle vara en kupp från partitoppen mot Kasselstrand.

– Det stämmer inte. De som tillfrågat mig är ungdomarna och medlemmarna i förbundet, säger hon.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger att ledande SD-företrädare hållit sig passiva i SDU:s ord­förandestrid:

– Det är ett helt ­fristående ungdomsförbund och de gör lite vad de vill.

ÅKESSON-FALANGEN

Paula Bieler. Foto: Sven Lindwall Paula Bieler. Foto: Sven LindwallPAULA BIELER: Jobbar som politisk sekreterare åt SD-ledamoten Mattias Karlsson. Utmanar Kasselstrand om SDU-ordförandeposten. Anser att SDU inte ska bedriva öppen opposition mot moderpartiet.

MATTIAS KARLSSON: SD-ledamot som har Bieler som politisk sekreterare. Har backat upp Bieler och stöttat hennes kandidatur.

TED EKEROTH: Bror till SD-ledamoten Kent Ekeroth. Ted Ekeroth är en av dem som tydligast tagit ställning för Bieler.

LOUISE ERIKSSON: Flickvän till SD-ledaren Jimmie Åkesson och sekreterare åt partisekreteraren Björn Söder. Backar upp Bieler helhjärtat.

MARKUS WIECHEL: Ordförande för SD i Östergötland och riksdagsersättare. Uppges vara kritisk mot Kasselstrands nationalism. Har stöttat Bieler på nätet

KASSELSTRAND-FALANGEN

PATRIK EHN: Gruppledare för SD i Göteborg och sitter i partiets valberedning. Anses tillhöra den mer nationalistiska falangen inom partiet. Står nära Kasselstrands nationalism.

WILLIAM HAHNE: Tidigare anställd som pressekreterare vid SD:s riksdagskansli. Fick sluta efter den kritiserade Palestina­artikeln som han skrev tillsammans med Kasselstrand. Starkt lierad med SDU-ledaren.

MIKAEL JANSSON: SD-ledamot och före detta parti­ledare. Anses tillhöra det gamla bunkergänget. Har utåt sett hållit en låg profil i SDU-frågan men sympatiserar upp Kasselstrand.

DAVID LÅNG: SD-ledamot som ­anses tillhöra bunkerfalangen. Backar upp Kasselstrand, enligt flera källor.

CHRISTOFFER DULNY: Anställd vid SD:s riksdagskansli. Har den senaste tiden ofta synts tätt intill Kasselstrand. Han undertecknade så sent som den 24 augusti en debatt­artikel i Svenska Dagbladet med Kasselstrand.

Ordförandestriden i SDU

Från William Petzälls fylleskandal till valet på kongressen i dag

6 FEBRUARI 2011

Den förre SD-ledamoten William Petzäll tar time out efter en fylleskandal. Gustav Kasselstrand blir därefter ny SDU-ledare.

7 NOVEMBER 2011

Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne skriver en debattartikel i Aftonbladet om att Palestina bör erkännas som stat. Artikeln väcker vrede inom SD:s partitopp och Hahne får sedan lämna sitt jobb på riksdagskansliet.

8 MARS 2012

En diskussionstråd startas på nätforumet Flashback om att bland andra SD-profilen Ted Ekeroth står bakom en kupp mot Gustav Kasselstrand. Kuppen går ut på att peta Kasselstrand med hjälp av Paula Bieler.

12 MARS 2012

Paula Bieler går ut med att hon kandiderar till SDU-ordförandeposten. I ett blogg­inlägg skriver hon om SDU-ledningen: "Det är direkt olämpligt att man idag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra direkt i media."

1 JULI 2012

Gustav Kasselstrand får inte hålla tal före SD-ledaren Jimmie Åkesson under partiets dag i Almedalen.

11 AUGUSTI 2012

SDU väljer att arrangera ett eget "sommargille" i stället för att delta i den gemensamma SD-middagen efter Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg.

1 SEPTEMBER 2012

Ord­förande-val på SDU-kongressen. ­Val- beredningen står bakom Kasselstrand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.