Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädsla för ”covidtsunami” efter räddningsaktionen

Mamma Annika har inte hörts med sin dotter Andréa sedan lördagsmorgon.
Satelitbilder över Tonga efter vulkanutbrottet.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: FRANCESCO FOTIA / AVALON / STELLA PICTURES/FRANCESCO FOTIA / AVALON AVALO

De första hjälpsändningarna till Tonga har lämnat Australien och Nya Zeeland.

Nu har ett nytt orosmoln seglat upp: att coronaviruset ska finnas med ombord och öka spridningen på önationen som tidigare endast haft ett dokumenterat fall.

I helgen skars Tonga av från omvärlden efter ett massivt vulkanutbrott.

Fartyg lastade med rent vatten och andra förnödenheter har nu lämnat Australien och Nya Zeeland. Om allt går som planerat väntas de vara framme på fredag, enlig The Guardian.

Men trots att hjälpen är livsnödvändig har oron ökat för att coronaviruset ska spridas via hjälpen till önationen – som endast haft ett bekräftat fall under pandemin.

Röda korset: Ska göra allt i vår makt

I en intervju med ABC ska Tonga-diplomaten Curtis Tuihalangingie sagt att många fruktar en ”tsunamivåg av covid” i takt med att hjälpsändningarna anländer.

Röda korset, som är med och samordnar hjälpen, uppger till The Guardian att de kommer göra allt i sin makt för att inte föra in smittan på Tonga.

– Vi är verkligen måna om att vårt svar inte ska föra mer sig några fler problem, säger Sophie Ford, vid Röda korset, till tidningen.

Bland annat kommer hjälparbetarna på plats att få hjälp och stöd via distans.

Australiens premiärminister Scott Morrison meddelade under onsdagen, lokal tid, att han ännu inte fått någon formellt önskemål om att skicka hjälp då det inte gått att kontakta önationens myndigheter.

Ljudet från utbrottet ska ha hörts ända bort till Alaska – 930 mil bort

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.