Jonas, 21, och Lovisa, 19, vågar knappt gå ut efter att en björn hälsat på flera gånger. Foto: PrivatJonas, 21, och Lovisa, 19, vågar knappt gå ut efter att en björn hälsat på flera gånger. Foto: Privat
Jonas, 21, och Lovisa, 19, vågar knappt gå ut efter att en björn hälsat på flera gånger. Foto: Privat
Paret hittade ett av sina får dödade, och nu fruktar de att fler ska bli offer för björnen. Foto: PrivatParet hittade ett av sina får dödade, och nu fruktar de att fler ska bli offer för björnen. Foto: Privat
Paret hittade ett av sina får dödade, och nu fruktar de att fler ska bli offer för björnen. Foto: Privat
De är säkra på att den kommer komma tillbaka, - Han vet ju att det finns mat här, säger Jonas. Foto: PrivatDe är säkra på att den kommer komma tillbaka, - Han vet ju att det finns mat här, säger Jonas. Foto: Privat
De är säkra på att den kommer komma tillbaka, - Han vet ju att det finns mat här, säger Jonas. Foto: Privat

Räds aggressiv björn:
"Han kommer tillbaka"

Publicerad

Björnhannen har gjort flera utfall mot Jonas, 21, och Lovisa, 19, på gården i byn Los utanför Ljusdal.

I lördags tog björnen ett av fåren som var dräktigt med två lamm.

Nu vågar sig Jonas och Lovisa knappt ut.

– Vi är helt säkra på att han kommer tillbaka. Han vet ju att det finns mat här, säger Jonas Eihland.

Det började förra måndagen då Jonas Eihland hade varit upp till hästarna hos grannen.

När han började gå tillbaka mot gården i Los väster om Ljusdal fick han sällskap av en björn. Björnen följde med honom upp till gården där fåren fanns, men försvann av sig själv.

Lördagen efter var björnen på besök igen.

Jonas Eihland och Lovisa Persson märkte det först när de kollade till fåren. De såg att tackan Lena saknades.

Samtidigt var grinden öppen och låset var bortslitet och låg en meter därifrån.

– Sedan hörde vi något som vrålade på oss, och så gjorde björnen ett utfall mot oss. Han sprang och hoppade mot oss, säger Jonas Eihland.

Jonas och Lovisa blev rädda och vände sig om och gick tillbaka in till huset.

– Vi ville inte stressa björnen mer, säger Jonas Eihland.

De ringde då länsstyrelsen som snabbt kom dit med gevär men då var björnen borta. I stället hittades fåret nedgrävt, med fostersäcken med de två lammen bredvid.

Länsstyrelsen kom senare tillbaka med en kamera och en varnare som piper när björnen kommer tillbaka.

Och det dröjde inte länge förrän så var fallet.

Redan samma kväll var björnhannen tillbaka.

– Lovisas pappa och jag höll på att snickra på fårhuset så vi hamrade och spikade och levde om. Ändå kom björnen tillbaka och vrålade på oss. Han var inte alls långt från oss så vi sprang och satte oss i en bil, säger Jonas Eihland.

Länsstyrelsen kom även då fort, men björnen hann undan. Det finns beslut om skyddsjakt på björnen och Lovisa och Jonas får skjuta björnen om den dyker upp inom deras område.

Lovisas farfar som är jägare har suttit pass på dagarna med geväret redo.

– Vi är lite rädda för att ge oss ut. Men man vill gärna vara här för att föra lite oväsen för att skydda djuren. Ska vi någonstans på gården så tar vi bilen nu, säger Jonas.

Han är helt säker på att björnen kommer tillbaka.

– Ja, helt klart. Jag tror inte att han är långt härifrån. Och han vet ju att det finns mat här, säger Jonas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag