Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Radioprofilen stoppas - vägrar vara opartisk

Efter att ha uttalat sig om USA-valet i "P1-morgon" får journalisten Cecilia Uddén sparken från jobbet som bevakare av presidentvalet.
Svenska medier har inte något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA.
Det uttalandet ledde till att Sveriges Radios Cecilia Uddén fick sparken från jobbet som bevakare av presidentvalet.
I måndagens Expressen skrev Johan Norberg vid Timbro om den partiska bevakningen av presidentvalet. Diskussionen fortsatte i går i programmet "P1-morgon". Där sa den tidigare USA-korrespondent Cecilia Uddén att svenska medier inte behöver vara opartiska. – Jag reagerade med stor förvåning när jag hörde en medarbetare på public service radion säga så, säger medieprofessorn Kent Asp.

Skickade internmail

– Att hävda att man inte behöver vara opartisk när man bevakar det amerikanska presidentvalet är en solklar fällning i granskningsnämnden, säger chefredaktören på Journalisten, Martin Jönsson. I ett internmail krävde medarbetare på Studio Ett, Thomas Björkman och Staffan Dopping, ett svar från radiocheferna. Det kom i går kväll från programdirektör Kerstin Brunnberg: Cecilia Uddén får inte bevaka valet och under två veckor leds hennes program "Konflikt" av någon annan.

"Jag är ledsen"

– Det är bra att Sveriges radio reagerar. Men det är synd om det här blir personligt mot henne bara för att hon säger det som väldigt många tycker, säger Johan Norberg. Cecilia Uddén var i går kväll fåordig: – Jag är ledsen, men jag kommer inte att säga mer än att jag beklagar att jag uttalade mig i strid med programreglerna och att jag därmed gav ett helt missvisande intryck av villkoren för rapporteringen i Sveriges Radio.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!