Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Radioprofilen Kerstin Behrendtz död i corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Radioprofilen Kerstin Behrendtz har avlidit i sviterna av coronaviruset.
Foto: Eero Hannukainen/TT / ¿Eero Hannukainen EEROBILD AB/IBL
Kerstin Behrendtz var under många år musikredaktör vid Sveriges Radio.
Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow

Den kända radioprofilen Kerstin Behrendtz har avlidit i coronaviruset vid 69 års ålder. 

Nu vädjar hennes dotter Emma om att människor ska ta den dödliga smittan på allvar. 

– Hon fick veta att hon hade corona i måndags morse. Det var sista gången jag pratade med henne. 

Kerstin Behrendtz var under många årtionden musikredaktör vid Sveriges Radio och många radiolyssnare har en relation till henne. 

Hon gick i pension 2017 efter att bland annat ha suttit i urvalsjuryn inför Melodifestivalen som hölls tre år tidigare. 

Under lördagen avled hon efter att ha insjuknat i covid-19. 

Vårdades i respirator under veckan

– Hon fick veta att hon hade corona i måndags morse. Det var sista gången jag pratade med henne. Sedan dess har hon legat i respirator under hela veckan, säger hennes dotter Emma Behrendtz, som skrivit ett Facebookinlägg kring mammans bortgång. 

Hon har gett Expressen tillåtelse att publicera Facebookinlägget: 

Det ofattbara har hänt.

Älskade mamma, du var och är den mest kärleksfulla, omtänksamma, roligaste och finaste person jag någonsin träffat. Framförallt var du den starkaste och i min värld helt orubblig. För två veckor sedan den 14 mars ringde du mig och berättade att du var lite krasslig och du var orolig.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159597517531258&set=a.10150162430426258&type=3&theater

Jag viftade bort din förkylning...

Idag den 28 mars tog du ditt allra sista andetag.

Du som var hulken själv blev besegrad av ett virus?! Det finns inte något som kan beskriva den saknad och bottenlösa sorg jag känner. Jag förstår inte hur jag ska kunna leva vidare?? Du var mitt ankare, min bästa vän, den största förebilden någon kan önska sig.

Emma Behrendtz vädjar nu till människor om att ta den pågående coronapandemin på allvar. 

Och till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!!

Det handlar om liv och död. Var försiktiga. Ta hand om varandra!!”, skriver hon i Facebookinlägget. 

Vännerna sörjer

Nu sörjer vännerna radioprofilens bortgång.

Radioprofilen Carolina Norén, programledare för Svensktoppen, jobbade med Kerstin Behrendtz under många år på Sveriges radio. Hon betraktade henne som en av sina bästa vänner.

– Jag fick reda på det nyss. Jag är helt förkrossad. Hon var en otroligt fantastisk person. Hon var så klok och levnadsglad person. Vi har haft så kul ihop och hon har lärt mig så mycket, om livet och jobbet. Det är så jag kommer minnas henne, säger Carolina Norén.

Hon visste att Kerstin Behrendtz låg på sjukhus.

– Men jag trodde att hon skulle klara det. Hon var alltid så levnadsglad, säger Carolina Norén.

Nära vännen: ”Känns ofattbart”

Musikredaktören och programledaren Micke Cederberg berättar att han och Kerstin Behrendtz blev vänner för 22 år sedan.

– Jag bor i Norrköping så när jag var uppe i Stockholm bodde jag i ett rum hos henne i tolv års tid. Vi blev vänner från start och jag lärde känna hennes familj.

Micke Cederberg pratade i telefon med Kerstin Behrendtz för tio dagar sen. Sen hörde han av sig via messenger förra helgen, och när han fick svar låg hon på sjukhus.

– Jag har haft daglig kontakt med hennes dotter hela veckan

Med sig i studion har han haft en plastros han fick av Kerstin Behrendtz på alla hjärtans dag för fem år sen. Han tillägnade också henne sändningen.

Även radioprofilen Ulf Elfving minns Kerstin Behrendtz. Han säger att hon lade musik till många av hans program i flera år.

– Hon var ambitiös och hade humor, var social och lätt att prata med. Hon var omtyckt av alla och duktig och oerhört inflytelserik.

Anna-Karin Larsson, områdeschef för musik på Sveriges Radio, skriver i en kommentar på hemsidan:

”Kerstin var Musik! Outtröttlig, nyfiken, noggrann och lojal har hon under sin karriär stått i musikhändelsernas centrum och som kvinnlig förebild i en värld som länge dominerades av enbart män kan hon inte överskattas.

Hon har valt musiken i allt från Radiosporten, i P4:s riksprogram som P4 Extra och Vaken, Radioapans knattekanal och varit en uppskattad medarbetare i Sommar i P1 under många år. Och hon har på det sättet gett Sveriges musikälskare underhållning och sällskap i 50 år. Hon har varit ett känt och kärt namn för våra lyssnare”.

Björn Olsen om riskerna för en smittspridning bland landets läkare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.