Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Radioaktivt moln drar över Europa

Man misstänker att utsläppen kommer från Rysslan eller Kazakstan.
Foto: Colourbox
Ett utsläpp av radioaktiva ämnet rutenium-106 har uppmätts på olika platser i Europa. Det ska dock inte härröra från något kärnkraftverk.
Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Franska strålskyddsinstitutet IRSN rapporterar om ett mystiskt utsläpp av radioaktiva ämnet rutenium-106. 

Man misstänker att det kommer från Ryssland eller Kazakstan. 

Även i Sverige uppmättes strålningen.

– Men det var låga halter och ingen fara för människor eller miljö, säger Caroline Falkengren vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Enligt IRSN, som spårat utsläppet bland annat genom att följa vindförhållandena, ska det radioaktiva utsläppet ha skett sista veckan i september, någonstans söder om Uralbergen.

Troligen i Ryssland eller Kazakstan. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kommer inte från kärnkraftverk

Det handlar dock inte om utsläpp från kärnkraftverk, utan från någon annan typ av anläggning. IRSN (Institut de radioprotection et de sûrete nucleaire) uppger i sin rapport att det man kunnat uppmäta är halter av det radioaktiva ämnet rutenium-106.

Utsläppet beskrivs som betydande och om det hade skett i Frankrike så hade man sannolikt evakuerat ett område på flera kilometer runt platsen där utsläppet gjorts.

Troligen kommer utsläppet från någon anläggning som hanterar bränsle för kärnkraft, eller där man använder rutenium-106 i medicinskt syfte.


https://twitter.com/weerenonweer/status/928958694255091712

Enligt IRSN ska utsläppen inte vara farliga för människor eller miljön i den koncentration de uppmätts.

Ryska myndigheter uppger enligt Reuters att man inte känner till något radioaktivt utsläpp. Myndigheterna i Kazakstan har inte kunnat nås för en kommentar.

Utsläppet uppmättes även i Sverige

Jean-Christophe Gariel, hälsochef vid IRSN, uppger enligt The Guardian  att utsläppet bör utredas av FN, såvida inte Ryssland eller Kazakstan kan lämna en rimlig förklaring.


https://twitter.com/guardiannews/status/928948301432590336

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten gjorde i början av oktober samma upptäckt som fransmännen. Det var totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som i luftfilter uppmätte det radioaktiva ämnet rutenium-106.

Enligt Caroline Falkengren, pressansvarig vid Strålsäkerhetsmyndigheten, var det aldrig någon risk för allmänheten.

 – Nivåerna som uppmätts var så låga att de inte innebar någon fara för människor eller miljö, säger Falkengren.

Myndigheten kunde också slå fast att utsläppet inte kan komma från ett kärnkraftverk, för då hade de handlat om fler ämnen.

Strålsäkerhetsmyndigheten har rapporterat mätresultatet till Internationella atomorganet, IAEA, som i sin tur ställt frågan om medlemsländerna känner till någon händelse internationellt om kan kopplas samman med utsläppet. Hittills är frågan obesvarad.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.