Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Radioaktivt ämne över Skandinavien kan komma från Putins missil

På torsdagen höll Vladimir Putin sitt årliga tal till den ryska nationen, och visade upp två nya ryska kärnkraftssystem: en kärnreaktorsdriven missil och en kärnreaktorsdriven undervattenstorped.
Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nils Bøhmer vid Bellonastiftelsen i Oslo.
Vladimir Putin presenterade Rysslands två nya kärnkraftssystem på torsdagen.
Foto: KREMLIN / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KREMLIN / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KREMLIN / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KREMLIN / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Ett mystiskt radioaktivt ämne har uppmätts över Skandinavien i början av 2017 och 2018.

Utsläppet kan mycket väl komma från Putins nya kärnkraftsmissil, hävdar den norska kärnkraftsexperten Nils Bøhmer.

– Det är viktigt att både norska och svenska myndigheter ställer Ryssland till svars, säger han.

På torsdagen höll Vladimir Putin sitt årliga tal till den ryska nationen, och visade upp två nya ryska kärnkraftssystem: en kärnreaktorsdriven missil och en kärnreaktorsdriven undervattenstorped. 

Enligt Putin ska missilen kunna undgå USA:s försvarssystem och den ska framgångsrikt ha testskjutits under slutet av 2017.

Beskedet har fått den norska kärnkraftsexperten Nils Bøhmer, verksam vid Bellonastiftelsen i Oslo, att se ett samband mellan missiltestet och en mystisk radioaktivitet över Skandinavien.

Den radioaktiva isotopen jod-131 uppmättes i norra Europa i januari och mars 2017, samt i januari och februari 2018. Var ämnet kommer ifrån har hittills varit ett mysterium.


LÄS MER: Mats Larsson: Dagen då Putin chockade världen 


– Radioaktiv jod har en halveringstid på åtta dagar, så det är ett mysterium att man hittat det så många gånger utan att ett kärnkraftverk sagt att man haft ett utsläpp. I nuläget finns det bara en anledning, och det är Putins nya raketer, säger Nils Bøhmer och forsätter:

 – Det är första gången som man använt en sådan här missil i verkligheten. Det är unikt och överraskande.

Det finns enligt honom en "stor risk" att Putins missil släppt ut radioaktivitet i luften genom sitt nerkylningssystem.

Även den förre utrikesminister Carl Bildt, M, tror att Ryssland kan ligga bakom utsläppen. 

https://twitter.com/carlbildt/status/969910603002318848

Missilen uppges ha kraschat i Arktis

Enligt amerikanska myndighetskällor ska Ryssland dessutom nyligen ha kraschat i Arktis med missilen under en testskjutning, uppgav Fox News-reportern Lucas Tomlinson på Twitter under torsdagen.

https://twitter.com/LucasFoxNews/status/969233627530788865

Nils Bøhmer tror att Ryssland genomfört flera tester av missilen – vilket skulle förklara att man observerade den radioaktiva isotopen redan i början av 2017.

Halterna av jod-131 är för låga för att utgöra någon hälsorisk för de nordeuropeiska länderna, men enligt Nils Bøhmer bör Ryssland ställas till svars för utsläppen.

–  Molnen över Norge och Nordfinland är väldigt små, men jag är bekymrad över befolkningen som bor i närheten av de här testerna i Ryssland. Det är viktigt att både norska och svenska myndigheter ställer Ryssland till svars, säger Nils Bøhmer.

Den kärnkraftsdrivna missilen kan på kort tid nå stora geografiska områden. I en videoanimation under Putins tal sågs den flyga söderut genom Atlanten, för att sedan vända norrut vid Sydamerikas västkust.

Radioaktivt moln upptäcktes i november 2017

I november 2017 rapporterade franska strålskyddsinstitutet IRSN om ett mystiskt utsläpp av det radioaktiva ämnet rutenium-106. Strålningen uppmättes även i Sverige, men i låga halter.


LÄS MER: Radioaktivt moln drar över Europa 


Det radioaktiva molnet misstänktes komma från Ryssland eller Kazakstan. Jean-Christophe Gariel, hälsochef vid IRSN, uppgav då enligt The Guardian att utsläppet bör utredas av FN, såvida inte Ryssland eller Kazakstan kan lämna en rimlig förklaring.

Ryska myndigheter uppgav då enligt Reuters att man inte känner till något radioaktivt utsläpp.

Försvarsmakten och försvarsminister Peter Hultqvist avböjer båda att kommentera Rysslands nya missiler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.