Radioaktivitet i luften i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Förhöjda nivåer av radioaktiv jod har upptäckts i luften i Sverige och i flera andra europeiska länder.
Varifrån partiklarna kommer är ett mysterium.
- Det är mest sannolikt att någon kärnteknisk anläggning har haft ett utsläpp, säger Martin Goliath, institutionschef för kärnvapenfrågor på FOI.
De förhöjda halterna av jod-131 uppmättes i Sverige i början av veckan.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, betonar att det rör sig om mycket låga nivåer som inte utgör någon risk för människor.
– Det är långt ifrån hälsofarliga nivåer, det är precis så att man kan mäta dem, säger Martin Goliath.
Partiklarna har även påträffats i Danmark, Tjeckien, Polen, Österrike och Ungern, uppger NRK.

Inte från Fukushima

Isotopen förekommer inte naturligt, därför måste det röra sig av någon form av utsläpp. Internationella atomenergiorganet IAEA tror inte att det kommer från det havererade kärnkraftverket Fukushima i Japan.
Det mest troliga är att en kärnteknisk anläggning i Europa har haft ett utsläpp.
– Det kan vara ett kärnkraftverk, en anläggning där man gör isotoper för medicinskt bruk eller en anläggning där man hanterar bränsle, säger Martin Goliath.

Mycket ovanligt

Det är mycket ovanligt att förhöjda nivåer upptäcks samtidigt på flera olika platser i Europa.
– Man skulle vilja få klarhet i vad som har skett. Man tycker att anläggningen där det har hänt borde ha rapporterat in utsläppet till sin strålsäkerhetsmyndighet.
Vad gör ni nu?
– Vi gör våra mätningar på vanligt sätt, eftersom det inte är några hälsofarliga nivåer. Vi håller kontakt med andra länder, och ser om vi kan dra någon slutsats om varifrån det kommer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag