Radioaktiv mjölk hittad i Japan

Publicerad
Uppdaterad
Efter kärnkraftsolyckan i Japan har höga värden av radioaktivitet upptäckts i grönsaker och mjölk.
Då uppmanar Frankrike till systematiska kontroller av japanska livsmedel som kommer till Europa.
I går uppmanade livsmedelsverket om en ökad kontroll av japanska livsmedel som kommer in i Sverige.
Nu går även franska jordbruksdepartementet ut och uppmanar EU om systematiska kontroller på livsmedel från Japan som når Europa.
Det efter larm om höga värden av radioaktivitet i broccoli, spenat och mjölk i Japan.

Smittad broccoli

Den smittade mjölken upptäcktes i Ibaraki-prefektet och den smittade broccolin upptäcktes i Fukushima där kärnkraftverket Daiichi brottats mot härdsmälta.
Frankrike har redan infört förhöjda kontroller.
Tidigare har radioaktivitet upptäckts i havet utanför kärnkraftverket Fukushima Daiichi och stora delar av den redan hårt ansatta fiskeindustrin stoppas.
Samtidigt bedömde experter på tisdagen att läget hade förbättrats vid kärnkraftverket då man har sett fler framsteg än bakslag de två senaste dygnen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag