Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Radio-tv-skatt får skarp kritik från SR

Det mesta pekar på att tv-licensen från och med 2014 kommer att vara förtryckt i din deklaration.

Att avgiften förvandlas till en skatt skrämmer cheferna för public serviceföretagen, men de oroas ännu mer av den fortsatta politiska hanteringen av frågan.

Förslag från kommittén

• Dagens tv-licens, som räknas per hushåll och som är kopplad till tv-innehav, ersätts av en avgift som beräknas på den enskildes inkomst.

• Public servicebolagens tillstånd förlängs till sex år och anslagen ska räknas upp med 2 procent per år.

• Kommittén föreslår att Sveriges Radio och UR får ökade anslag för övergång till digital radio.

• De tre public servicebolagen fick senast drygt 7 miljarder kronor i anslag.

Källa: Nya villkor för public service (TT)

Inom public service har man i alla tider tyckt illa om en skattefinansiering av verksamheten. Huvudargumentet är att om tv-licensen blir en skatt som alla andra kan bolagens anslag påverkas av svängningar inom politiken och till och med av enskilda politiker.

Försiktig optimism

När statliga public service-kommittén presenterade sina förslag på tisdagen byttes dock den rena misstron mot försiktig optimism. Kommittén föreslår visserligen en skattefinansiering, men en mycket särskild sådan där det handlar om öronmärkta pengar som om något skulle minska det politiska inflytandet. Sändningstillstånden föreslås förlängas till sex år och till skillnad från i dag ska riksdagen inte fatta årliga beslut om tilldelning.

Rädsla för käbbel

Det som nu skrämmer public servicecheferna är politiskt käbbel om förslagen och att resultatet i slutändan blir att tv-licensen just blir en skatt som alla andra.

– Förslagen till finansiering måste vi studera närmare och vi måste också se hur den politiska processen går. Kommer alla partier att stödja förslagen eller kommer det att bli en partipolitisk konflikt? Det kan bli en väldigt skakig uppgörelse redan från start och en farlig väg att ge sig in på, säger SVT:s vd Eva Hamilton till TT.

Vinnare och förlorare

– Faller förslaget och public service i stället skulle finansieras via statsbudgeten, skulle det innebära en avgörande förändring av public service politiska oberoende, säger Sveriges Radios tillträdande vd Cilla Benkö.

När tv-licensen, som gäller per hushåll, förvandlas till en individuell skatt blir en del vinnare och andra förlorare. Ensamstående med barn kan till exempel få sina kostnader minskade med en tusenlapp medan par med höga inkomster kan få betala ett par hundralappar mer än i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.