Håkan Juholt. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt. Foto: Sven Lindwall

RADIO: Juholt vägrar svara på frågor om stödet till Johansson

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt (S) vägrar svara på Expressens Fredrik Sjöshults frågor om Morgan Johanssons utspel.
Hade du godkänt hans utspel? frågar Sjöshult.
- Det är min uppfattning att detta inte löser gängkriminaliteten.
Här vägrar Juholt svara
Håkan Juholt ville alltså inte svara på några frågor från Expressens Fredrik Sjöshult om det var så att Morgan Johansson (S) fått klartecken att stå bakom det kritiserade förslaget från Ilmar Reepalu om tillfälligt medborgarskap.
Hur var det med Morgan Johanssons utspel, hade du godkänt det eller inte?
– Jag kan säga så här att: Temporära eller andra klassens medborgarskap är inte på något sätt ett sätt att lösa gängkriminaliteten.
Frågan var om du hade godkänt hans utspel.
– Det är en uppfattning jag har haft i många år.
Hade du godkänt hans utspel?
– Min uppfattning är. Min uppfattning är att temporära medborgarskap, andra klassens medborgarskap, inte är en lösning.
Hade du godkänt hans utspel, var frågan.
– Ja, och jag har svarat att det är min uppfattning att detta inte löser gängkriminaliteten.
Hade staben gått bakom ryggen på dig då – när de hade gett klartecken till det?
– Som ordförande för Sveriges största politiska parti för jag fram min uppfattning, partiets uppfattning. Jag har tyckt så tidigare, jag tyckte så förra veckan och jag tycker så i dag.
Hade staben gått bakom ryggen på dig?
Juholt svarar inte och sätter sig i Säpo-bilen som skulle föra honom mot Grand Hôtel och tidningen Chefs seminarium, där Juholt skulle tala.
Senare talade Juholt också med nyhetsbyrån TT, där han sa att han personligen inte gett klartecken till Johansson.
– Han har verkligen inte fått någon instruktion ifrån mig att föra fram den uppfattningen, därför att jag tror verkligen inte på det. Det är inte det sätt som vi kommer tillrätta med den grova gängkriminaliteten.
Under seminariet fick Juholt frågan om Morgan Johansson ringt honom och fått en instruktion.
– Nej, det fungerar inte på det sättet. Vi har talespersoner för alla områden, svarade Juholt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag