Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Radio för döva - nu blir det verklighet

Äntligen radio! Foto: Jana Christina Eriksson
Radio för döva - nu blir det verklighet. Under jul- och nyårshelgen sänds "Vinter i P1" även på teckenspråk.
- Det betyder mycket att få ta del av det, säger Barbro Almquist, 54, döv sedan födseln.
Fram till i dag har döva stängts ute från radiovärlden. Program som följs av hela svenska folket, som klassikern "Sommar", finns inte tillgängligt för den som inte kan höra.
Men nu gör Sveriges Radio på försök radio för döva. Det är "Vinter i P1", med tio program, som ska teckentolkas. Efter att programmet sänts tolkas det av en person som filmas och materialet läggs sedan ut på SR:s hemsida.

Kände sig utanför

Initiativet kommer från de döva.
- De kontaktade oss och berättade att "vi känner oss utanför, vi vill också vara med i snackisarna", säger Bibi Rödöö, programchef för "Sommar" och "Vinter".
En som ser fram emot satsningen är Barbro Almquist i Enskede i södra Stockholm.
- Det betyder mycket. Om jag tycker att innehållet är bra så lyssnar jag gärna, säger hon.
Som döv är Barbro Almquist van att inte kunna ta del av allt i samhället. Teknikens utveckling, med sms, internet och bildtelefoner har ökat möjligheterna. Men tv-program kan hon bara se om de är textade. Och radio har hittills varit uteslutet.

"Inte oss döva förunnat"

Har du saknat radioprogrammen?
- Det är svårt att svara på. Enda erfarenheten jag har är att radio tillhörde de hörandes värld, inget oss döva förunnat.
I morgon avslöjas de tio Vinter-värdarna som ska leda programmet mellan juldagen och 3 januari. Teckentolkningen kommer att finnas på SR:s hemsida sr.se/vinter så snart vinterprogrammen blivit teckentolkade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.