En samhällsfråga. "De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén", säger Jamal Lamhamdi. Foto: Lisa MattissonEn samhällsfråga. "De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén", säger Jamal Lamhamdi. Foto: Lisa Mattisson
En samhällsfråga. "De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén", säger Jamal Lamhamdi. Foto: Lisa Mattisson
LIBAN QADAR, 23.LIBAN QADAR, 23.
LIBAN QADAR, 23.
FARAH MAHAMED OSMAN, 24.FARAH MAHAMED OSMAN, 24.
FARAH MAHAMED OSMAN, 24.

"Radikalism är samma som att vara knarkare"

Publicerad

ÖREBRO. IS-terrorister ska utvisas eller få medborgarskapet indraget. Det är några av senaste förslagen för att stoppa jihadistresor.

Men Jamal Lamhamdi, ordförande för Örebromoskén är frågande:

- Vart ska man utvisa någon som är född i Sverige? Till Gotland?

Hundratals skandinaver har anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten. Säpo har koll på 80 svenskar som rest - men det verkliga antalet uppskattas vara större.

Tolv personer från Örebro uppges ha varit i Syrien under hösten 2013. De flesta har återvänt och nu har minst tre av dem åkt tillbaka till Syrien igen. Två av dem är Liban Qadar, 23, och Farah Mahamed Osman, 24, som båda dödades nyligen när de stred för terrorgruppen Islamiska staten. Den tredje mannen, en 24-åring, antas fortfarande vara i livet.

- Min son kan inte mycket om religion, säger hans oroliga mamma.

Besöker moskén regelbundet

Många av dessa tolv ber regelbundet i Örebros enda moské som är placerad i Vivalla, det socialt utsatta området. Där har majoriteten av de unga männen vuxit upp tillsammans. Några av dem som nu finns kvar i Vivalla fortsätter att besöka moskén regelbundet. Bland dem finns en 27-åring som skadats i en explosion i Syrien, som reste till kriget tillsammans med två yngre bröder och barndomsvänner.

- Radikalism är samma som att vara knarkare, kriminell eller nazist, säger Jamal Lamhamdi, ordförande för Örebromoskén.

Han förklarar att det bara finns en enda moské i Örebro och dit är alla välkomna. De imamer som predikar där är moderata muslimer.

Radikaliseringen sker utanför moskén i slutna sällskap eller via internet misstänker Lamhamdi.

- De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén. Jag vet inte vad folk gör på sin fritid.

Kommunen har erbjudit utbildning och jobb till de som under hösten 2013 återvände från Syrien. Då var ännu inte terrororganisationen Islamiska staten allmänt känd. I samband med det bildade moskén en krisgrupp för att fånga upp de radikala samt stötta anhöriga. Nyligen deltog moskén i sorgearbetet för de två som dödats i strider i norra Syrien.

- I lördags hade vi en stor grupp här. Vi satt och pratade med föräldrar och andra närstående, säger Jamal Lamhamdi.

Svårt att fånga upp

Inom moskén försöker man fånga upp personer som visar radikala tendenser. Men det är svårt.

- Vi försöker göra något för dem, för att de ska få andra alternativ. Men när de tycker att den sidan är rätt måste vi hitta alternativ för dem, säger Jamal Lamhamdi.

Radikalisering förebyggs enligt honom genom att samhället tar ansvar för de unga vuxna som lever i fattigdom. De som inte klarar skolan och som blir utan jobb.

-Vi har ett problem i Sverige att många unga inte känner sig hemma här i Sverige, trots att de är födda här. Det är en viktig samhällsfråga och politikerna måste engagera sig, säger Lamhamdi.

Han ifrågasätter de förslag som FP-ledaren Jan Björklund presenterade. Genom långa fängelsestraff och hot om utvisning vill partiet avskräcka från terrorresor. Samtidigt vill Sverigedemokraterna kunna dra in medborgarskapet för jihadister - även om det gör någon statslös.

- Detta föder extremism för redan desperata personer, säger Mahdi Warsama på Afrikas horns kulturcenter som håller kontakt med IS-krigarnas familjer.

Samtliga parter från kommunen, det civila samhället, polisen och riksdagspartierna är överens att återvändarna måste utredas för eventuella brott i krigsregionerna. Men hot om utvisning - det är ogenomtänkt, anser Jamal Lamhamdi.

- Var ska man utvisa någon som är född i Sverige? Till Gotland?

"Trötta på krig"

Han säger att politikerna måste ha rätt fokus:

- Problemet är våra unga svenskar som är födda här, inte de som kom hit i går. De är trötta på krig. Därför måste vi komma med förslag på åtgärder för att förebygga att fler reser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag