Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Radikalism är samma som att vara knarkare"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En samhällsfråga. "De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén", säger Jamal Lamhamdi.
Foto: Lisa Mattisson
LIBAN QADAR, 23.
FARAH MAHAMED OSMAN, 24.

ÖREBRO. IS-terrorister ska utvisas eller få medborgarskapet indraget. Det är några av senaste förslagen för att stoppa jihadistresor.

Men Jamal Lamhamdi, ordförande för Örebromoskén är frågande:

- Vart ska man utvisa någon som är född i Sverige? Till Gotland?

Hundratals skandinaver har anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten. Säpo har koll på 80 svenskar som rest - men det verkliga antalet uppskattas vara större.

Tolv personer från Örebro uppges ha varit i Syrien under hösten 2013. De flesta har återvänt och nu har minst tre av dem åkt tillbaka till Syrien igen. Två av dem är Liban Qadar, 23, och Farah Mahamed Osman, 24, som båda dödades nyligen när de stred för terrorgruppen Islamiska staten. Den tredje mannen, en 24-åring, antas fortfarande vara i livet.

- Min son kan inte mycket om religion, säger hans oroliga mamma.

Besöker moskén regelbundet

Många av dessa tolv ber regelbundet i Örebros enda moské som är placerad i Vivalla, det socialt utsatta området. Där har majoriteten av de unga männen vuxit upp tillsammans. Några av dem som nu finns kvar i Vivalla fortsätter att besöka moskén regelbundet. Bland dem finns en 27-åring som skadats i en explosion i Syrien, som reste till kriget tillsammans med två yngre bröder och barndomsvänner.

- Radikalism är samma som att vara knarkare, kriminell eller nazist, säger Jamal Lamhamdi, ordförande för Örebromoskén.

Han förklarar att det bara finns en enda moské i Örebro och dit är alla välkomna. De imamer som predikar där är moderata muslimer.

Radikaliseringen sker utanför moskén i slutna sällskap eller via internet misstänker Lamhamdi.

- De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén. Jag vet inte vad folk gör på sin fritid.

Kommunen har erbjudit utbildning och jobb till de som under hösten 2013 återvände från Syrien. Då var ännu inte terrororganisationen Islamiska staten allmänt känd. I samband med det bildade moskén en krisgrupp för att fånga upp de radikala samt stötta anhöriga. Nyligen deltog moskén i sorgearbetet för de två som dödats i strider i norra Syrien.

- I lördags hade vi en stor grupp här. Vi satt och pratade med föräldrar och andra närstående, säger Jamal Lamhamdi.

Svårt att fånga upp

Inom moskén försöker man fånga upp personer som visar radikala tendenser. Men det är svårt.

- Vi försöker göra något för dem, för att de ska få andra alternativ. Men när de tycker att den sidan är rätt måste vi hitta alternativ för dem, säger Jamal Lamhamdi.

Radikalisering förebyggs enligt honom genom att samhället tar ansvar för de unga vuxna som lever i fattigdom. De som inte klarar skolan och som blir utan jobb.

-Vi har ett problem i Sverige att många unga inte känner sig hemma här i Sverige, trots att de är födda här. Det är en viktig samhällsfråga och politikerna måste engagera sig, säger Lamhamdi.

Han ifrågasätter de förslag som FP-ledaren Jan Björklund presenterade. Genom långa fängelsestraff och hot om utvisning vill partiet avskräcka från terrorresor. Samtidigt vill Sverigedemokraterna kunna dra in medborgarskapet för jihadister - även om det gör någon statslös.

- Detta föder extremism för redan desperata personer, säger Mahdi Warsama på Afrikas horns kulturcenter som håller kontakt med IS-krigarnas familjer.

Samtliga parter från kommunen, det civila samhället, polisen och riksdagspartierna är överens att återvändarna måste utredas för eventuella brott i krigsregionerna. Men hot om utvisning - det är ogenomtänkt, anser Jamal Lamhamdi.

- Var ska man utvisa någon som är född i Sverige? Till Gotland?

"Trötta på krig"

Han säger att politikerna måste ha rätt fokus:

- Problemet är våra unga svenskar som är födda här, inte de som kom hit i går. De är trötta på krig. Därför måste vi komma med förslag på åtgärder för att förebygga att fler reser.

DE TOLV MÄNNEN FRÅN ÖREBRO SOM ÅKT TILL STRIDERNA I SYRIEN

LIBAN QADAR, 23

Är ostraffad och var tidigare en lokal fotbollstalang, som med åldern blev mer radikal.

Åkte till Syrien hösten 2013 och återvände efter några veckor. Han började studera en fordonsutbildning, men den avbröts. Kort senare återvände han till Syrien för att strida med Islamiska staten. Nyligen fick anhöriga besked om att han dödats i striderna.

Läste samhällsvetenskapligt program på Karolinska skolan i Örebro.

FARAH MAHAMED OSMAN, 24

Var vän med Liban Qadar och flera av dem som åkte på den första resan till kriget. Studerade på komvux våren 2012, samtidigt som flera av de som också åkte till Syrien. Har läst samhällsvetenskapliga programmet på Rudbecksskolan i Örebro.

MAN, 27

Skadades svårt i Syrien hösten 2013 när en pansarvagn sköt mot ett hus. Han opererades i Turkiet och skickades sedan tillbaka till Sverige och Örebro - där han fått vård och rehabilitering. Dömdes i januari 2012 till två månaders fängelse för vapen- och narkotikabrott. Blev villkorligt frigiven från straffet sommaren 2012. Dömdes i januari 2013 till dagsböter för narkotikabrott.

MAN, 25

Var med i Syrien 2013 och återvände efter några veckor. Han förekommer under många avsnitt i belastnings- registret - flera fall rör narkotikabrott. Senast 2012.

MAN, 24

Försökte ta sig till Syrien hösten 2013, men fastnade vid den turkiska gränsen. Återvände till Örebro och fick genom kommunens satsningen Partnerskap Örebro hjälp att få praktikplats på det kommunala fastighetsbolaget Västerporten. Kring oktober förra året försvann han spårlöst, till Syrien misstänker anhöriga. Han studerade på komvux 2011–2012.

MAN, 20-30 ÅR

Var med till Syrien hösten 2013, men återvände. Har därefter studerat vid Örebro universitet.

MAN, 20-30 ÅR

Var med till Syrien hösten 2013, men återvände till Örebro. Ska enligt uppgift läsa en yrkesinriktad utbildning.

Man, 20-30.

Okänd.

Man, 20-30.

Okänd.

Man, 20-30.

Okänd.

Man, 20-30.

Okänd.

Man, 20-30.

Okänd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.