Hundratals skandinaver har anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten. Säpo har koll på 80 svenskar som rest - men det verkliga antalet uppskattas vara större.
Tolv personer från Örebro uppges ha varit i Syrien under hösten 2013. De flesta har återvänt och nu har minst tre av dem åkt tillbaka till Syrien igen. Två av dem är Liban Qadar, 23, och Farah Mahamed Osman, 24, som båda dödades nyligen när de stred för terrorgruppen Islamiska staten. Den tredje mannen, en 24-åring, antas fortfarande vara i livet.
- Min son kan inte mycket om religion, säger hans oroliga mamma.
Besöker moskén regelbundet
Många av dessa tolv ber regelbundet i Örebros enda moské som är placerad i Vivalla, det socialt utsatta området. Där har majoriteten av de unga männen vuxit upp tillsammans. Några av dem som nu finns kvar i Vivalla fortsätter att besöka moskén regelbundet. Bland dem finns en 27-åring som skadats i en explosion i Syrien, som reste till kriget tillsammans med två yngre bröder och barndomsvänner.
- Radikalism är samma som att vara knarkare, kriminell eller nazist, säger Jamal Lamhamdi, ordförande för Örebromoskén.
Han förklarar att det bara finns en enda moské i Örebro och dit är alla välkomna. De imamer som predikar där är moderata muslimer.
Radikaliseringen sker utanför moskén i slutna sällskap eller via internet misstänker Lamhamdi.
- De radikala vi pratar om är svenska medborgare, flera födda i Sverige. Så det är främst en fråga för samhället, inte för moskén. Jag vet inte vad folk gör på sin fritid.
Kommunen har erbjudit utbildning och jobb till de som under hösten 2013 återvände från Syrien. Då var ännu inte terrororganisationen Islamiska staten allmänt känd. I samband med det bildade moskén en krisgrupp för att fånga upp de radikala samt stötta anhöriga. Nyligen deltog moskén i sorgearbetet för de två som dödats i strider i norra Syrien.
- I lördags hade vi en stor grupp här. Vi satt och pratade med föräldrar och andra närstående, säger Jamal Lamhamdi.
Svårt att fånga upp
Inom moskén försöker man fånga upp personer som visar radikala tendenser. Men det är svårt.
- Vi försöker göra något för dem, för att de ska få andra alternativ. Men när de tycker att den sidan är rätt måste vi hitta alternativ för dem, säger Jamal Lamhamdi.
Radikalisering förebyggs enligt honom genom att samhället tar ansvar för de unga vuxna som lever i fattigdom. De som inte klarar skolan och som blir utan jobb.
-Vi har ett problem i Sverige att många unga inte känner sig hemma här i Sverige, trots att de är födda här. Det är en viktig samhällsfråga och politikerna måste engagera sig, säger Lamhamdi.
Han ifrågasätter de förslag som FP-ledaren Jan Björklund presenterade. Genom långa fängelsestraff och hot om utvisning vill partiet avskräcka från terrorresor. Samtidigt vill Sverigedemokraterna kunna dra in medborgarskapet för jihadister - även om det gör någon statslös.
- Detta föder extremism för redan desperata personer, säger Mahdi Warsama på Afrikas horns kulturcenter som håller kontakt med IS-krigarnas familjer.
Samtliga parter från kommunen, det civila samhället, polisen och riksdagspartierna är överens att återvändarna måste utredas för eventuella brott i krigsregionerna. Men hot om utvisning - det är ogenomtänkt, anser Jamal Lamhamdi.
- Var ska man utvisa någon som är född i Sverige? Till Gotland?
"Trötta på krig"
Han säger att politikerna måste ha rätt fokus:
- Problemet är våra unga svenskar som är födda här, inte de som kom hit i går. De är trötta på krig. Därför måste vi komma med förslag på åtgärder för att förebygga att fler reser.