Radikala islamister fick jobb av staten

Utöver Sis har bland annat Kriminalvården haft anställda med kopplingar till radikal islamism.
Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow
2019 uppmärksammades att flera personer med kopplingar till salafistiska extremistmiljöer arbetat med utsatta ungdomar på ett boende i Västsverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingen är en av de statliga arbetsplatser där personer med kopplingar till radikal islamism arbetat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åtminstone 20 personer med kopplingar till radikal islamism har haft statliga anställningar på bland annat Kriminalvården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen de senaste fem åren, visar en granskning som nyhetsbyrån Siren gjort. 

Granskningen visar bland annat att Statens institutionsstyrelse (Sis) har fortsatt att anställa radikala extremister, trots att problemet uppmärksammades i en granskning av Sveriges Radio 2019. 

Flera personer med kopplingar till salafistiska extremistmiljöer hade då jobbat med utsatta ungdomar på ett Sis-boende i Västsverige. 

Sedan dess har kraven på de som anställs skärpts. Ändå visar alltså Sirens granskning att Sis de senaste fem åren har haft sex olika män med kopplingar till radikal islamism anställda. 

”Ser allvarligt på detta”

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Som statstjänsteman ska man följa demokratiprinciper, där en stor del handlar om respekt för allas lika värde, och det ställer krav på oss som jobbar, säger Joachim Reif, biträdande institutionschef på Sis, till Nyhetsbyrån Siren. 

Utöver Sis har bland annat Kriminalvården, Försäkringskassan, flera universitet och Arbetsförmedlingen haft anställda med kopplingar till radikal islamism. 

I Gävle har en man som pekas ut som IS-sympatisör arbetat med nyanlända på Arbetsförmedlingen, skriver Arbetarbladet.  

Sirens granskning

* Underlaget för granskningen är researchföretaget Acta Publicas exklusiva material med cirka 550 identifierade individer som myndigheter, huvudsakligen olika grenar av Polisen, har konstaterat har kopplingar till radikal islamism. Ett sådant material kan aldrig göra anspråk på att vara fullständigt, men detta torde vara det enskilt största som har legat till grund för en journalistisk granskning.


* De radikala islamisterna i Sverige är inte en enhetlig grupp. Syn på religion, förmåga att agera och samhällsposition varierar bland individerna i materialet. En gemensam nämnare är att de motsätter sig en demokratisk, sekulär stat.


* Vissa av individerna företräder en våldsbejakande radikal islamism, bland dem finns återvändare som har stridit för terroriststämplade grupper som Islamiska staten (IS) och Al-Shabab.


* Andra är bokstavstroende salafister som inte förespråkar våld i första hand, men som vill införa sharialagstiftning och motsätter sig exempelvis demokrati, rösträtt och kvinnligt självbestämmande. 

Siren

GT:s Daniel Olsson berättar om sin granskning av islamist-rektorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.