Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Radhus i brand – 20 har evakuerats

Flera radhus brinner i Luleå – ett 20-tal personer har evakuerats
Fyra radhus brinner på Hertsön i Luleå.

Fyra radhus brinner på Hertsön i Luleå.

Ett 20-tal personer har evakuerats och räddningstjänst finns på plats.

Två av husen har totalförstörts.

– Det är mitt hus som har brunnit, säger Johan Erixon.

Larmet om branden inkom klockan 03.38 under natten mot söndagen. Då ska en brand ha startat i en bil på Hertsön i Luleå. Branden spred sig sedan till en carport och vidare till radhusen.

– Branden spred sig till mitten av radhuslängan. Där är husen närmre totaltförstörda och nedrasade. De två yttersta husen är brand- och rökskadade, säger Ronny Lindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Norrbotten.

Totalt uppgörs radhuslängan av åtta bostäder, varav fyra står i brand. Strax efter 06.30-tiden uppges branden vara under kontroll. Arbetet väntas fortsätta fram tills 09- till 10-tiden på morgonen.

– Vi känner att vi har fått det hyfsat under kontroll. Inte så att vi kan släppa det här än, det brinner fortfarande så vi håller på med aktivt släckningsarbete, säger Ronny Lindberg.

20 personer har evakuerats på Hertsön

Räddningstjänsten är på plats med sju enheter för att bekämpa elden. Inga personer uppges vara skadade, men ett 20-tal människor i området har evakuerats.

– Det var ingen som ville lämna platsen så de har hållit sig där i området. Stämningen är naturligtvis ganska bedrövad, det är många som har förlorat sitt hem, säger Ronny Lindberg.

Enligt räddningstjänsten kommer arbetet att fortsätta under dagen.

– Vi kommer att vara på plats under dagen och jobba med eftersläckningsarbete, säger Ronny Lindberg.

”Mitt hus som har brunnit”

Johan Erixon bor i ett av de nedbrända husen tillsammans med sin flickvän och dotter. Han berättar att grannskapet nu samlats på ett närliggande äldreboende där de fått kaffe och mackor.

– Det är mitt hus som har brunnit, säger Johan Erixon.

Hans dotter var den som först vaknade och som då märkte att det hade börjat brinna i en bil, en laddhybrid. För räddningstjänsten tog det en kvart att ta sig fram och vid den tiden hade elden redan spridit sig.

– Räddningstjänsten fick problem med en vattenslang, pumpen, på en av bilarna. Annars tror jag det hade stannat stannat i mitt hus, säger Johan Erixon.

Han fortsätter:

– Nu har de rivit mitt och grannhuset och precis fått stopp. De är rökskador på de på sidorna.

Grannskapet är skakat efter det som hänt.

– Nu är man i chock så klart. Det är mycket tankar kring framtiden, men det är bra människor runtomkring här och vi försöker trösta varandra.

Vet du mer?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen