Rådet till regeringen: Tillåt surrogatmödrar

Foto: AP

Surrogatmödrar ska tillåtas och befruktade ägg ska kunna doneras. Det anser Statens medicinsk-etiska råd (Smer), som i dag lägger fram en ny rapport.

Surrogatmödraskap är i dag inte tillåtet i Sverige, men det bör ändras anser en majoritet i Statens medicinsk-etiska råd (Smer). I en ny rapport som läggs fram i dag, och presenteras på Svenska Dagbladets debattsida, skriver rådet att surrogatmödrar ska tillåtas i uteslutande icke-kommersiella fall och att det ska finnas en nära relation - exempelvis en syster eller nära vän - mellan surrogatmamman och de tilltänkta föräldrarna.

- Då handlar det alltså inte om att tjäna pengar, utan då ställer man upp för en medmänniska, säger ordförande Kjell Asplund till Ekot.

Lämplighetsprövning

Surrogatmamman måste även ha egna barn och ha genomgått en lämplighetsprövning.

Rådet vill även tillåta donationer av befruktade ägg som blir över vid provrörsbefruktningar. När det gäller donationer av befruktade ägg har rådet ändrat inställning sedan den förra rapporten om ofrivillig barnlöshet kom 1995. Då gällde kravet på ett genetiskt samband mellan det blivande barnet och minst en av föräldrarna. Nu anser man att det sociala sambandet mellan barn och föräldrar väger betydligt tyngre.

Frysa ner ägg

Smer vill också tillåta att ägg fryses ner för framtida bruk också av sociala skäl, till exempel i väntan på en lämplig partner. Men det är då rimligt att individen själv står för kostnaderna, skriver rådets representanter.

I dag fryses ägg inför till exempel cancerbehandlingar.

Rådet som är rådgivare till regering och riksdag består av representanter från alla partier – utom Sverigedemokraterna som valt att inte vara med – och sakkunnig expertis.

Tycker du att surrogatmödrar ska tillåtas i Sverige?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.