Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rådet till politikerna – efter Agenda-debatten

Snackisen efter Agenda-debatten blev ett meningsutbyte utanför debattramarna.
Agenda-formatet kritiserades bland annat av Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Holmberg och Camilla Kvartoft i ”Agenda”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

”SVT måste tänka om – det här är en röra”. Nu svarar Camilla Kvartoft på kritiken mot partiledardebatten:

– Vi ska inte ställa oss i vägen för ett häftigt replikskifte, då skulle tittarna bli frustrerade, säger hon i ”Lägg ut!”.

Men programledaren har andra tydliga önskemål till politikerna – som måste sluta följa råden från mediecoacherna som upprepas till förbannelse.

Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron kritiserade debattupplägget när valåret drog i gång i Agenda.

”När någon säger något utanför den minutiösa plan som redaktionen lagt – vilket partiledarna gör hela tiden – finns i regel inget utrymme att svara. Det som är tänkt att göra debatten strukturerad och tydlig bidrar istället till att göra den sur och forcerad. Den som stjäl flest repliker vinner. Tittarna förlorar”, skrev Barth-Kron bland annat.

Camilla Kvartoft tycker att SVT redan anpassat partiledardebatterna utifrån tittarnas önskemål.

– Vi fick kritik för att de talade i mun på varandra och grälar för mycket. Det spretade och var svårt att hänga med, tyckte tittarna. Då gjorde vi om till duellerna för att tittarna ska få sjunka ned till ett ämne.

Barth-Kron konstaterade att ”kallar du mig nazist?”-bråket mellan Jimmie Åkesson och Per Bolund utgick från ämnet ”jobben”. 

”Pågår en maktkamp”

Kvartoft klargör i Expressens mediepodd också att hon inte kommer börja använda uttrycket det ”blåbruna blocket”.

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi pratar inte så mycket om det rödgröna blocket heller, det var väl Carl Bildt som myntade det senare.

– Det pågår ju en maktkamp om det här ordet, vi ska inte använda värdeladdade och trigger-ord överhuvudtaget, utan vara så opartiska och konkreta som möjligt, inte dras in i den politiska debatten.

Kvartoft berättar även vad som är ”irriterande” med politikernas önskemål inför SVT-medverkan.

Men hon har framför allt ett råd i valåret:

– Tidigare så tycker jag att en del av dem var bättre på att leverera fler argument för en sak. Det är lite stumt i dag, som att man fått höra från sin mediecoach: ”det är viktigt att få fram budskapet, så håll dig till detta och upprepa det till förbannelse”.

– Man har inte respekt för att publiken är smartare än så och vill ha fördjupande resonemang. Man tar en massa hjälp men de får fel råd. Så det är verkligen ett önskemål: leverera lite fler argument för ditt budskap.

I Expressens mediepodd med biträdande chefredaktören Karin Olsson och redaktionschefen Magnus Alselind får Kvartoft också frågor om hur relationen till forne parhästen Leif GW Persson är efter att GW bytte från SVT till TV4 och bland annat beskrev Veckans brott-studion som ”ett sällskapsrum på långvården”.

I ”Lägg ut!” diskuteras även:

# Kritiken mot Expressen efter publiceringarna om den försvunna 12-åriga flickan.

# Blev P1 bättre eller sämre när brandlarmet gick och klassisk musik ersatte nyhetsprogrammen?

# Samt ett klassiskt klipp från Sveriges radios ”Efter tre” när Peter Wolodarski, 13 år, ringer in till radion och berättar hur polisen borde sköta sitt jobb - för att följas av en medlem av Schulmanfamiljen.

LYSSNA PÅ VECKANS AVSNITT HÄR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.