Carina, 58, fick rådet att detoxa sig i stället för att ta medicin. Foto: PRIVATCarina, 58, fick rådet att detoxa sig i stället för att ta medicin. Foto: PRIVAT
Carina, 58, fick rådet att detoxa sig i stället för att ta medicin. Foto: PRIVAT
Sanna Ehdin gav Carina rådet att sluta med mediciner. Foto: YLWA YNGVESSONSanna Ehdin gav Carina rådet att sluta med mediciner. Foto: YLWA YNGVESSON
Sanna Ehdin gav Carina rådet att sluta med mediciner. Foto: YLWA YNGVESSON
Läkaren Henry Nyhlin kallar Sanna Ehdins råd för kvacksalveri.Läkaren Henry Nyhlin kallar Sanna Ehdins råd för kvacksalveri.
Läkaren Henry Nyhlin kallar Sanna Ehdins råd för kvacksalveri.
"Det är konstiga råd och inte lämpligt", säger Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi, om Sanna Ehdin. Foto: STEFAN ZIMMERMAN"Det är konstiga råd och inte lämpligt", säger Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi, om Sanna Ehdin. Foto: STEFAN ZIMMERMAN
"Det är konstiga råd och inte lämpligt", säger Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi, om Sanna Ehdin. Foto: STEFAN ZIMMERMAN

Rådet till Carina, 58: Byt mediciner mot smoothie

Publicerad

Carina, 58, har den kroniska tarmsjukdomen mikroskopisk kolit. Hon behöver ta medicin varje dag resten av sitt liv.

Sanna Ehdin gav henne rådet att köpa hennes produkter för att detoxa sig i stället. Hon rådde också Carina att lägga om kosten enligt hennes rekommendationer.

– Hon är livsfarlig! Det är inte klokt att hon får hållas, jag skulle bli jättesjuk om jag följde hennes råd!

Mikroskopisk kolit är, precis som Crohns sjukdom, en inflammatorisk tarmsjukdom. Vanliga symtom är kroniska diarréer, magont och viktnedgång. 

Carina, 58, har haft sjukdomen i 20 år och är i dag sjukpensionär efter att ha jobbat många år som handläggare på kronofogden. Hon har nyligen också opererat tarmen. För att hålla symtomen i schack behöver hon ta kortison varje dag.

Men Sanna Ehdin skriver på sin hemsida att man kan bli av med kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar genom att ändra kosten. I ett inlägg tipsar hon om att dricka benbuljong för hälsans skull. Benbuljongen skulle bland annat minska både värk och rynkor. En kvinna skrev på Sanna Ehdins Facebooksida att hon till och med blivit av med Crohns sjukdom med benbuljong. Carina ifrågasatte det, att har man Crohns sjukdom försvinner den inte av buljong.

– Men då la sig Sanna Ehdin i diskussionen. Hon skrev att: Om du har haft sjukdomen så länge måste du ju göra något som är fel, säger Carina, och tillägger:

– Som att det skulle vara mitt fel att jag är sjuk. Jag blev både ledsen och förbannad!

LÄS MER: "Hälsogurun" Sanna Ehdins bolag bröt mot lagen 

Sanna Ehdin gav även råd om att Carina skulle äta mat som hon vet att hon blir sjuk av.Foto: YLWA YNGVESSON

Sanna Ehdin rekommenderade sina egna produkter

Sanna Ehdin rekommenderade i stället sin egen metod för att bli kvitt sjukdomen. 

– Hon gick på i ullstrumporna och sa att jag skulle köpa smoothies och nån detoxprodukt av henne och helst sluta med mina mediciner. 

Carina skulle också äta mat enligt Sanna Ehdins rekommendationer, mat som läkare avråder ifrån om man har mikroskopisk kolit. 

– Jag skulle äta broccoli, sparris, vitkål – både rå och syrad, avokado, linser med mera. Just sån mat jag inte ska äta. Jag får svåra diarréer av det.

Carina tycker inte att Sanna Ehdin borde få ge medicinska råd till personer som har riktiga sjukdomar.

– Hade jag lytt hennes råd hade jag blivit jättesjuk och kanske riskerat läkningen av operationen. 

– Sanna Ehdin kallar sig för doktor men hon är inte någon riktig läkare. Det är inte klokt att hon får hålla på. Hon är farlig och kan göra människor sjuka. Det borde inte vara lagligt.

Carinas man Henrik berättar att han också reagerade på Sanna Ehdins råd:

– Det är ju vansinne! Hennes råd är inget för sjuka människor. Då ska man ta mediciner enligt läkarens ordination. Och Sanna Ehdin är ju inte läkare.

LÄS MER: Läkaren: Hon har bisarra idéer om hur kroppen fungerar 

"Hennes råd är inget för sjuka människor", säger Carina om Sanna Ehdin.

Experten: ”Det här kallar jag för kvacksalveri”

Henry Nyhlin, läkare och specialist på mag- och tarmsjukdomar på Stockholm Gastro center, är också kritisk.

– Att ge medicinska råd till patienter som har allvarliga sjukdomar på det här sättet skulle jag kalla för kvacksalveri.

Om Carina slutat med medicinerna och följt Sanna Ehdins råd skulle hon sannolikt blivit sämre, med smärta och diarréer, enligt Henry Nyhlin. 

– Det finns inget stöd för att det här skulle vara effektivt. Om Sanna Ehdin ska ge sådana råd får hon lägga fram vetenskapliga bevis för att det fungerar. Och det återstår för henne att göra.

Greger Lindberg är överläkare och professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska institutet. Han instämmer i att Sanna Ehdins råd inte är hälsosamma att följa för den som har mikroskopisk kolit.

– Det är konstiga råd och inte lämpligt. Risken är förstås stor att patienten återfår sina besvär. 

Expressen har sökt Sanna Ehdin i nästan två veckor för att hon ska få kommentera kritiken mot henne. Hon har valt att inte svara på frågor.  

 

Fotnot: Carina och Henrik vill inte ha med sitt efternamn i artikeln eftersom de fruktar trakasserier.

 

Kvacksalverilagen

Lag om förbud i vissa fall mot verksamhet på hälso- och sjukvårdens område (1960:409) eller populärt kallad "kvacksalverilagen" upphävdes den 1 januari 1999. Istället regleras detta nu i Patientsäkerhetslagen (2010:659). Den inskränker möjligheten för den som inte har legitimerat yrke, oftast läkare, att utföra vissa vårdinsatser. Det handlar exempelvis om att behandla cancer, diabetes eller epilepsi, sjukdomar hos gravida och undersöka eller behandla barn under åtta år. 

När det gäller hälsopåståenden om livsmedel och kosttillskott, som exempelvis Sanna Ehdin säljer, gäller EU-lagstiftningen. Där finns det angett vad man egentligen får säga i marknadsföringen av dessa varor. 

 

Om en försäljare påstår att produkterna kan påvisa, förebygga, lindra eller bota sjukdom eller sjukdomssymtom gäller läkemedelslagen. Det är alltså inte bara produkten i sig som avgör om den är ett läkemedel eller inte – avsikten med produkten är också central. 

 

Läkemedlets tillverkare måste visa att medlet är av god kvalitet, säkert och ändamålsenligt. Tillverkaren måste också kunna bevisa att medlet har den effekten man påstår och att eventuella biverkningar inte är svårare eller mer omfattande än för annan tillgänglig behandling.

Källor: Läkemedelslagen, Patientsäkerhetslagen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag