Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rådet efter julafton – som hjälper miljön

Här är ett enkelt råd hur du kan bidra till en bättre värld.Foto: / © FOTOGRAF THOMAS CARLéN, OCH EXPRESSEN
"Släng inte maten som blivit över. Se till att använda resterna och laga nya rätter", säger Jonatan Wrann.Foto: / © FOTOGRAF THOMAS CARLÉN, OCH EXPRESSEN

Jul och mat hör ihop.

Men hur påverkas egentligen klimatet av allt vårt ätande?

Här är ett enkelt råd hur du kan bidra till en bättre värld.

– Släng inte maten som blivit över. Se till att använda resterna och laga nya rätter, säger Jonatan Wranne, livscykelanalysspecialist vid IVL, Svenska miljöinstitutet.

Du har kanske just rest dig från julbordet efter en lång sittning med mängder av välsmakande mat.

Säkert riktigt gott också, och timmarna med nära och kära var trevlig avkoppling efter några stressiga dagar före jul.

Men när du sitter där mätt och belåten, kanske också tankarna kommer om hur ätandet påverkar vår omvärld:

Kan vi i vår vardag bidra till ett bättre klimat?

Går det att välja klimatsmart kött?

Dubbelt så mycket som andra

Den springande punkten är produktionen av livsmedel som kommer från djur. 

Till exempel äter vi i Sverige ungefär dubbelt så mycket kött som den genomsnittliga världsmedborgaren. Det betyder att köttkonsumtionen står för en avsevärd del av det blågula koldioxidavtrycket.

Hur mycket kött vi kan äta och ändå klara klimatet är svårt att svara på. 

Forskare vid Chalmers i Göteborg hävdar att det räcker med halverad konsumtion av nöt- och griskött för att utsläppen ska kunna landa på maximalt två ton per person.

Släng inte maten som blir över på julbordet. Foto: / © FOTOGRAF THOMAS CARLéN, OCH EXPRESSEN

Mellan ett och två ton koldioxid per person är den gräns många experter anser att vi måste ner till för att ha en chans att klara det så kallade 2-gradersmålet.

Nötkött är värsta köttet

Lite slarvigt går det att säga att störst klimatavtryck ger nötkött, följt av lammkött. Minst avtryck ger fågel, fisk och skaldjur (om fisket sker i närmiljön).

– Så här i jultider finns det några bra råd. Släng inte maten som blivit över. Se till att använda resterna och laga nya rätter. Vad kan jag göra med skinkan och köttbullarna vi inte ätit upp? säger Jonatan Wranne, livscykelanalysspecialist vid IVL, Svenska miljöinstitutet.

Vad är bäst att äta ur miljösynpunkt?

– Man bör titta på hur svensken åt förr i tiden med mycket spannmål, baljväxter och rotfrukter. Att fasa in mer vegetabilier. 

 

DIN KLIMATPÅVERKAN – SÅ STOR ÄR DEN OCH DETTA GÖR DU, ENLIGT JONATAN WRANNE

Bostaden

”Sverige har generellt sett till att ställa om ganska mycket. Detta främst tack vare att oljeeldning och el i stor grad ersatts av fjärrvärme och värmepumpar vid uppvärmning av bostaden. Har du oljepanna är det dags att agera, och ersätta med en luftvärmepump. Viktigt också är att tänka på vilken el du köper, och att du är sparsam med den.”

 

Bilen

”Transportsektorns utsläpp ansvarar för omkring en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Förra året stod personbilar för omkring tio av totalt 17 miljoner utsläppston. Hur man ska få bukt med det är en svår fråga, och något många brottas med. I första hand handlar det om att dra ned på sitt resande – satsa på att gå, cykla eller åk kollektivt. Måste man köra bil, ska man skaffa sig en elbil.”

 

Flyget

”Vårt flygresande ger upphov till lika mycket klimatpåverkan som det totala bilresandet i Sverige. Flyget är en stor bov för – folk som flyger. Försök att vara mer kreativ när det gäller flygandet inom ditt jobb. Håll möten på Skype till exempel. Som privatperson resonera dig fram till anledningar varför du inte ska behöva flyga  långt. Måste du hela vägen till Thailand för att få en bra semester?”

 

Sparandet

”I nuläget finns det inga som erbjuder klimatsmarta fonder. Vad man kan göra i nuläget är att hitta fonder som inte investerar i fossila bränslen. Det finns en hel del stora spelare som gått ut och sagt att de ska ta ut alla de pengar de har i fonder som anknyter till den fossila industrin. De ser att med tanke på hur klimathotet ser ut att dessa fonder kommer att tappa i värde. Men det är svårt för en vanlig sparare att ha koll på vad som är exakt koldioxidutsläpp för det och det företaget.”

 

Prylarna

”Du måste betänka hur sakerna är producerade, vilka råvaror som använts och hur långt de ha transporterats. Innan du köper något, tänk efter om du behöver det, och om du verkligen behöver den där prylen, går den att låna eller att hyra? Kan du köpa dessutom köpa den begagnat? Om inte – köp åtminstone den miljövänliga varianten och eftersträva hög kvalitet.”