Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boende tvingas fly undan jättebrand

Under skogsbranden i Sala 2014 vattenbombade italienska flygplan. Nu tas de in igen. Foto: SUVAD MRKONJIC
Branden rasar i Ängra i Ljusdals kommun.Foto: Conny Fall
Det brinner kraftigt och rökutvecklingen är massiv.Foto: Jenny Fall
Alla som befinner sig i området uppmanas att lämna.Foto: Conny Fall
Helikopter uppges befinna sig på platsen för att vattenbomba.Foto: Conny Fall
Jenny Fall, 26, befann sig i närheten av bränderna vid Ängra i Ljusdals kommun.Foto: Privat
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Flera områden i Sverige står i brand efter helgens värmeåskväder.

– En oerhörd utmaning för svensk räddningstjänst, alla organisationer går på knäna, säger räddningschefen Johan Szymanski.

I Älvdalen rasar en skogsbrand på ett miltärt skjutfält där odetonerad ammunition kan explodera. Och i Ljusdal är en hel by hotad av elden.

Nu har italienska brandflygplan tillkallats för att hjälpa till med släckning. 

Det brinner kraftigt på flera platser runtom i landet och boende har uppmanats till evakuering. Samtidigt visar väderprognoser på fortsatt varma temperaturer på uppemot 30 grader. 

– Vi är inte dimensionerade i varje kommun för att hantera en sådan här brand. Det gäller att vi samverkar. Problemet är att det är så många bränder samtidigt. Det är en exceptionell situation, säger Johan Szymanski, räddningschef och brandingenjör i Mora och Orsa kommuner.

Risk för odetonerad ammunition

I Älvdalen kan man inte sätta in markpersonal mot en skogsbrand på grund av risken för att odetonerad ammunition kan explodera.

– Vi kan inte gå in med markpersonal för det är ett militärt flygfält. Det kan finnas odetonerad ammunition som är mycket grovkalibrig och utsätter personalen för livsfara, säger Johan Szymanski.

Han förklarar att när ammunition träffar marken kan tändhatten försvinna eller ramla av.  Det blottar sprängämnet – och vid en temperatur på runt 80 grader är risken överhängande för att ammunitionen detonerar. Riskavståndet är 600 meter.

– Det är mycket allvarligt. Vi samverkar med grannlänet Härjedalen och får förstärkning från Stockholms brandförsvar med funktioner och stab, säger Johan Szymanski.

– Alla organisationer går på knäna och man har det oerhört kämpigt. Det är en oerhörd utmaning för svensk räddningstjänst.

"Kräver samverkan och hjälp utifrån"

–  Vi kommer naturligtvis att få bränderna under kontroll. Frågan är bara när. Det kräver samverkan och att vi får hjälp utifrån, exempelvis med bombflygplan, säger han.

På sin Facebooksida Storstockholms brandförsvar har man märkt ut var det brinner på en Sverigekarta. 

"Många av dessa bränder beror på slarv – att någon har kastat en glödande fimp i naturen eller slarvat med att släcka en grill eller en korvbrasa", skriver de. 

https://www.facebook.com/brandforsvaret/photos/a.134067539990236.26591.113897645340559/2019558808107757/?type=3&theater

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har meddelat att de fått ett erbjudande om brandbekämpningsflyg från Italien. 

Även Norge bistår med flyg för att kämpa mot lågorna. 

Hel by utrymd

Minst fyra kraftiga skogsbränder rasade under måndagen i Ljusdals kommun.  Byn Enåsen med 40–50 invånare samt sommargäster utrymdes.

– Det brinner för fullt på minst fyra ställen. Ingen av bränderna är under kontroll. Det är fruktansvärt, vi måste få hjälp av brandflygplan, säger insatsledaren Kenneth Ericsson.

– Vi har två helikoptrar som vattenbombar, men det är jättesvårt. Byn Enåsen är helt utrymd. Byn är mycket starkt hotad, elden är mycket nära..

– Under natten bygger vi slangsystem. Det brukar vara lite lugnare på natten. Inte lika varmt, säger han.

Under måndagen brann det även kraftigt i skog och mark i Ängra, strax söder om Kårböle, i Ljusdals kommun. De som befann sig i området uppmanades till att evakuera, och boende i närområdet att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Människor i  och omkring Enskogen uppmanades också att evakuera på grund av branden som spred sig snabbt. 

"Plockat ihop våra saker"

– Vi har plockat ihop våra saker. Bilarna är färdigpackade så kommer räddningstjänsten och säger att vi ska evakuera kan vi dra i väg ganska omgående och behöver inte fundera, säger Mari Andersson, boende i Finneby.

– Det känns som att man bara går och väntar på ett besked. Ska man åka hem eller bara sitta och följa den här rökpelaren?

– Vi kan ju inte ta samma väg som vi kom hit för då passerar vi Enskogen. Vi måste ta en annan väg. Allt är lite ovisst, vad har vi att vänta? Man kan ju inte gärna gå och lägga sig i kväll, säger hon.

Mari Andersson

 

https://twitter.com/krisinformation/status/1018868285377572864

Även Ängra camping och människor i närområdet evakuerades under måndagen på grund av skogsbranden som fortfarande inte är under kontroll, rapporterar P4 Gävleborg.

Räddningstjänsten i Ljusdal får hjälp av militären och har fått containrar med material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att fortsätta släckningsarbetet. Även sex norska helikoptrar har skickats ut.

Helgens värmeåskväder tros ligga bakom bränderna. Släckningen av den största skogsbranden uppskattas pågå i en vecka.

 

LÄS MER: Eldningsförbud i stora delar av landet – det här gäller

 

Bränder i Härjedalen, Jämtland och Dalarna 

Det härjar även flera skogsbränder i Härjedalen och Jämtland. 

Under måndagseftermiddagen gick man ut med ett viktigt meddelande till allmänheten och uppmanade alla som befinner sig vid Trängslet skjutfält i Älvdalen att utrymma. 

https://twitter.com/krisinformation/status/1018887251739205634

I Fågelsjö i Dalarna hjälper en helikopter till och vattenbombar. I Skalet har branden tagit sig igen och hemvärnet är på plats. I Ytterhogdal jobbar räddningstjänsten med eftersläckning.

Brand i Fågelsjö, Härjedalen.Foto: Läsarbild

I Pålgård i jämtländska Ragunda är branden inte under kontroll, enligt räddningstjänsten. Boende uppmanas att hålla sig inomhus för att undvika brandrök. En person evakuerades i förebyggande syfte från Vallinstorpet under morgontimmarna.