Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren i Syrien: Värsta arbetsdagen på sju år

Johan von Schreeb om jordskalven i Turkiet och Syrien: ”Närmsta 12 timmarna kommer vara ytterst kritiska”.
I staden Aleppo i nordvästra Syrien pågår räddningsarbetet i mörker.
Foto: EyePress News/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Det är fortfarande många kvar under rasmassorna – dödssiffran stiger hela tiden.
Foto: EyePress News/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen i Turkiet är enorm.
Foto: OMAR SANADIKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor hjälps åt att söka efter överlevande under rasmassorna.
Foto: KHALIL HAMRA / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler än 4 300 personer har dött i Turkiet och Syrien.

Tusentals befaras ännu vara begravda under rasmassorna efter jordskalven.

På sjukhusen i de drabbade områdena kämpar de som kunnat räddas för sina liv. 

– Jag måste avgöra vilken patient som har störst chans att överleva, säger en läkare i Syrien. 

Dödsiffran stiger hela tiden. 

Tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid, uppges över 4 300 personer ha dött i Turkiet och Syrien. Enligt turkiska myndigheter uppskattas 11 000 personer i landet vara skadade. 

Människor befaras fortfarande vara begravda under rasmassorna, och den slutgiltiga dödssiffran skulle kunna bli så mycket som åtta gånger högre, varnar Världshälsoorganisationen, WHO, på måndagskvällen.

Under natten till tisdagen pågår räddningsarbetet fortfarande, och det kalla vintervädret försvårar sökandet efter överlevare. I flera av de drabbade områdena riskerar det att bli minusgradigt. 

I den drabbade provinsen Hatay i södra Turkiet är det regn, och temperaturen nära noll.

– De gör ljud men ingen kommer, berättar Deniz som bor i staden för Reuters och fortsätter förtvivlat:

– De säger ”rädda oss”, men vi kan inte rädda dem.

JORDBÄVNINGEN I TURKIET – DET VET VI

■ En jordbävning med magnitud 7,8 har ägt rum 33 kilometer utanför Gaziantep i sydöstra Turkiet och 26 kilometer från staden Nurdagi. Skalvet skedde klockan 02.17 svensk tid – 04.17 turkisk tid – natten till måndag.

■ Över 3 500 personer har dött i hårt drabbade Turkiet och Syrien enligt lokala myndigheter. Hundratals är skadade och sitter fast under rasmassorna. Även Libanon, Jordanien, Israel och Cypern har känt av skalvet.

■ Turkiet har begärt akuthjälp från EU har aktiverat sin mekanism för civilskydd. USA har utlovat hjälp och har aktiverat USAID, den federala myndigheten för utrikeshjälp. Fler länder uppges ha hjälpinsatser på väg.

■ UD har ingen information om drabbade svenskar, enligt presstjänsten. Däremot är ett 10-tal skrivna i drabbade områden. UD räknar också med att 100-200 svenskar befinner sig där.

■ Vid 11.24 svensk tid kommer rapporter om ett stort efterskalv med en magnutid på 7,7, enligt seismologicentrum EMSC. Det nya skalvet uppges ha inträffar cirka 10 mil nordost om det första epicentrum. Ett större efterskalv inträffade också elva minuter efter huvudskalvet, med en magnitud på 6,7.

Det första och kraftigaste jordskalvet hade en magnitud på 7,8. Ett stort efterskalv hamnade på magnituden 7,7. 

Många byggnader, också större lägenhetskomplex, har rasat ihop till följd av skalven. I sociala medier figurerar filmer och bilder från turkiska städer där personer ses fly till fots och i bil.

– Det var som jordens undergång, säger syriern Abdul Salam al-Mahmoud till Reuters.

”Värsta dagen på 7 år”

De skadade efter jordskalven blir bara fler. De som under natten lyckats räddats från under rasmassorna skyndas till sjukhus – för många är läget kritiskt. 

Shajul Islam, en brittisk läkare i den syrianska staden Idlib, beskriver det senaste dygnet som den värsta dagen på alla de sju år som han arbetat i Syrien. 

– Jag tar bokstavligen en ventilator från en patient, för att ge en annan patient en chans. Jag måste bestämma vem som har störst chans att överleva, säger Islam till Sky News. 

Många av de lokala sjukhusen är stängda sedan tidigare på grund av kriget, och efter jordskalven har ännu fler tvingats stänga ner.

45 länder erbjuder sin hjälp

Epicentrum var drygt tre mil utanför den turkiska provinshuvudstaden Gaziantep, med långt över en miljon invånare, i sydöstra delarna av landet.

Den första jordbävningen inträffade 02.17, svensk tid, natten mot måndag. Den andra vid lunchtid på måndag.

UD har inga uppgifter om skadade svenskar.

Enligt Turkiets president Erdogan har 45 länder erbjudit sin hjälp. På måndagseftermiddagen höll Sveriges regering en pressträff där det meddelade att landet skickar sju miljoner kronor i stödpengar till Turkiet och Syrien. Summan är ett inledande akutbistånd. Sverige är också redo att skicka personal till de drabbade områdena. 

https://datawrapper.dwcdn.net/ja2yf/1/

Familjens skräck mitt i skalvet

”Det var panik”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.