Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddaren om dramat: "De blev livrädda"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fjällräddaren Niklas Holmedahl från Storlien, här med Blåhammarens fjällstation i bakgrunden, var med och hittade sällskapet som anmälts försvunna inatt. "De låg och sov och snarkade och blev livrädda när jag kom in med pannlampan tänd bakom vindskyddet", berättar han för Expressen.
Foto: Privat

Här är hjälten Niklas Holmedahl, 43, från Storlien – insatsledaren som hittade de fyra personer som rapporterats försvunna i närheten av Åre.

Nu berättar den rutinerade fjällräddaren om dramat på fjället sent inatt:

– De låg och sov och snarkade och blev livrädda när jag kom in med pannlampan tänd bakom vindskyddet, berättar han för Expressen.

Det var mamman till en av de fyra "försvunna" personerna som gjorde anmälan i går kväll.

– När de inte hade kommit tillbaka som i förrgår blev mamman jätterädd att det hänt dem något – det är ju en helt normal reaktion, säger insatsledaren Niklas Holmedahl. Hon trodde att de skulle sitta i ett vindskydd som heter Skalet, men det finns inget vindskydd som heter det. Däremot finns Snasens vindskydd. Jag fick också veta att de skulle åka skidor på ett fjällmassiv som heter Snasahögarna, så jag misstänkte att de sökt sig till Snasens vindskydd.

Platsen för fjälldramat sent i natt var i närheten av Åre, vid Tväråklumparna och Storsnasen – norr om Storulvåns fjällstation.

Tog med sig skoter

Niklas Holmedahl och fyra medhjälpare tog sig med skoter de 35 kilometerna från Storlien upp mot Snasens vindskydd.

Det var bitande kallt och blåste 12-15 meter per sekund när insatsstyrkan kom upp på fjället.

Klockan var runt halv ett och becksvart.

– När vi kom fram såg jag ett grått vinpinat vindskydd. Utanför stod de fyra par skidor lutade mot väggen i blåsten. Då förstod vi att de antagligen var rätt.

"Det var bara att klampa in"

Niklas Holmedahl gick först in bakom vindskyddet.

– Det var bara att klampa in. Där låg de och sov gott i sina sovsäckar, intet ont anande om vad som pågick utanför deras vindskydd. De hörde ju inte när vi brakade in eftersom det blåste så hårt, så det vart ju alldeles chockade, säger Niklas Holmedahl.

Först blev det viss förvirring.

– Vi hade fått larm om att det var fyra grabbar, men när jag klev in och slog på pannlampan var det tre grabbar och en tjej, så jag tänkte: Är vi fel ute?

Niklas Holmedahl väckte sällskapet och frågade vad deras föräldrar hette. Ett av namnen klingade bekant. Mamman till en av grabbarna – hon som gjort en anmälan om att de var försvunna.

"Åh nej", suckade en av killarna

Samtidigt hörde Niklas Holmedahl en av killarna sucka tungt:

– Åh, nej.

Fjälldramat visade sig vara följden av ett missförstånd. Mamman som gjort anmälan trodde att sällskapet skulle ha kommit hem tidigare. När de inte gjorde det, slog hon larm.

– Det hade blivit ett missförstånd mellan mor och son, det är sådant som händer. Vi är bara glada att vi hittade dem och att de mådde bra. Så när vi fick klart för oss att det var rätt personer vi hade hittat tackade vi för kaffet och drog hemåt igen, säger Niklas Holmedahl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.