Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Räddade tvååring när  helikopter kraschade

Sarkat Junad var med i helikoptern som kraschade på Sinjarberget. Han skadades framförallt i huvudet.
Foto: Hogir Hirori
Räddningen har äntligen kommit.
Sarkat Junad precis efter olyckan.
Sarkat Junad räddade en liten 2-årig pojke från berget.
De skadade förs till sjukhus med en extrainsatt helikopter. Piloten avled men alla passegerare ska ha klarat sig.

DOHUK. Den gamla ryska helikoptern skulle flyga vatten till Sinjarberget.

Och evakuera kvinnor och barn.

Men den kraschade.

– Folk tog sig ombord med tvång och vi fick inte ut dem, den överbelastades, säger Sarkat  Junad som var med på planet.

Sarkat Junad visar mig en bild i sin mobiltelefon. Den visar ett litet barn som ligger i en filt. Ansiktet är alldeles vitt.

– När helikoptern kraschade skadades många och det här barnet var en av dem. Han kanske var två, tre år och jag kunde se hur han höll på att dö. Han krampade med fötterna och blev alldeles vit med jämna mellanrum. Han var ensam, jag kunde inte se någon familj. Jag tog med honom i räddningshelikoptern för att försöka rädda honom, säger Sarkat Junad.

Vi möter honom i hans hem i Dohuk. Hans namn är Sarkat Junad men alla kallar honom Sawry som betyder revolution på kurdiska. Hans engelska är perfekt efter att ha levt 17 år i England. 2007 valde han att flytta tillbaka med sin familj till Kurdistan och starta företag. Nu driver han en framgångsrik musik tv-station och har aldrig ångrat att han återvände hem.

Men de senaste månaderna har vänt ut och in på hans och många andras liv i de självständiga kurdiska delarna i Irak.

Akut katastrof

Krisen eskalerade i Irak i början av juni då islamiska staten, IS, tog kontroll över staden Mosul i Irak. Då verkade det som att de var intresserade av att ta Bagdad och få premiärminister Nouri Maliki på fall. Men för drygt två veckor sedan vände de i stället upp mot Kurdistan och försökte närma sig Erbil. I sin framfart har de dödat kristna (assyrier, kaldeer, syrianer) och tvingat 100 000 tals på flykt. De tog också staden Sinjar och krävde av yazidierna att antingen konvertera eller dö. 10 000-tals flydde upp på Sinjarberget för att ta skydd. Situationen på berget har varit en akut katastrof. Där har inte funnits vatten, mat eller läkemedel för dem som skadats av IS i flykten. Vissa har tagit risken att ta sig ned från berget men många hotades av törstdöden.

Det har gjorts tappra försöka att få in hjälp samt evakuera folk. USA har släppt matpaket och vatten men det har varit på så högt avstånd att vattenflaskorna gick sönder. Sedan började den kurdiska styrkan Peshmerga att organisera helikopterresor in med gamla ryska helikoptrar.

De gick nästan ned till marken och släppte mat och vatten samt lyfte ombord folk som varit strandsatta på berget.

Kraschade

Men i tisdags kraschade en av deras helikoptrar på berget. New York Times stjärnreporter Alissa Rubin, de prisbelönta fotograferna Moises Saman och Adam Fergusen samt den yazidiske parlamentarikern Vian Dakhil var förutom besättningen med på helikoptern. Sarkat Junad som är Peshmerga var med för att se till att överlämningen av matpaketen gick rätt till.

– Vi hade sagt till Peshmerga som är på berget att de skulle göra redo 15 personer som vi kunde lyfta ombord. Men när vi kom fram såg det inte alls ut så, säger han.

Sarkat Junad berättar att de först släppte paketen men plötsligt överföll yezidier som varit fast på berget helikoptern. De hade panik och ville ombord, bort från berget och IS.

– Piloten sa åt mig att de var för många och vi fick med våld slänga av några män. Kvinnorna höll om sina mäns ben för att de inte ville släppa i väg dem. Till slut lyckades vi stänga bakdörren men det var fortfarande alldeles för många i helikoptern.

Men piloten lyfte och började svänga. Plötsligt när den var 20 meter upp hördes en smäll.

– Jag kände plötsligt att jag hade något varmt i ansiktet och att det sprängde bak i huvudet. Efter en stund tittade jag upp och då såg jag att helikoptern låg på sidan och att alla människor låg fastklämda. Piloten hade fått metall rakt genom sig. Jag förstod att han var död. Det var märkligt, för det var alldeles tyst.

Väntade på ny helikopter

Han var den första som kom ur helikoptern och kunde ropa efter hjälp av de peshmerga som fanns på plats.

De bar upp folk med allvarliga skador på berget och lade dem på rad.

– Jag satt vid sidan om Alissa och sa åt henne att inte röra sig, att vi skulle ta henne därifrån, säger Sarkat Junad.

Först efter 40 minuter kom en ny helikopter.

- Vi lyfte ombord de flesta skadade, vissa vågade inte åka med längre.

Sarkat Junad såg en liten pojke ligga på marken, svårt skadad. Han såg sitt eget barn, i samma ålder, framför sig. Han lyfte upp honom och höll honom under helikopterresan. Då och då slocknade pojken, dels av de hårda dagarna på berget men också av skadorna.

‧–Jag baddade honom med vatten och slog honom lite på kinderna för att hålla honom vid liv.

Till slut landade de och togs till ett sjukhus i Zakho.

– Jag bar pojken hela vägen och vad jag vet klarade han sig. Men han var ensam, jag vet inte var hans familj var, säger Sarkat Junad.

Först på sjukhuset kunde han få sina egna skador omskötta. Han hade dels ett stort sår i pannan, hjärnskakning och han fick också ett hårt slag mot nacke och höft.

– Men det var en katastrof på akuten. De hade inte ens en ren nål utan fick ta en från soporna och sterilisera den innan de sydde mitt sår, säger han.

Som ett mirakel överlevde alla utom piloten.

Gömmer sig under träden

Trots att Sakrat Junad själv drabbats är han fortfarande mest av allt orolig över de som är kvar på berget.

Många har lyckat ta sig ned för berget in i Syrien och sen tillbaka till Irak. De senaste dagarna har strömmen varit enorm, över 20 000 har lyckats ta sig till flyktinglägren runt Dohuk. USA:s president Barack Obama har under en presskonferens sagt att man lyckats rädda många från berget och att räddningsoperationen är avslutad.

Men Sarkat Junad tror inte alls på att berget är tomt.

– Det är ett 75 kilometer långt berg och alla är inte på toppen. Många gömmer sig under träden för de vet inte vem det är som kommer. Det behövs enorma hjälpinsatser fortfarande, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.