Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddade – efter tolv dygn på Medelhavet

Efter tolv dygn ute på havet räddades de 98 flyktingarna av en italiensk patrullbåt.

De två sista dygnen hade skeppet läckt in vatten.

Alla ombord var utan både mat och vatten.

I natt räddades de 98 flyktingarna 200 kilometer utanför Malta, berättar flera italienska medier bland andra sajten Meridionews.

Den italienska patrullbåten Monte Cimone sände personal ombord på det 50 meter långa fartyget som drev ute i havet.

Skeppet hade då drivit i två dygn och tagit in vatten.

Av de ombord var 35 kvinnor och tre barn, en av kvinnorna var gravid och hade tvingats att dricka saltvatten de sista dygnen och därför flögs läkare in för att undersöka kvinnan.

Man kunde konstatera att det inte var någon omedelbar fara för henne.

På Medelhavet i tolv dygn

Flyktingarna berättade att de inledde färden över Medelhavet tolv dygn tidigare och att båten tagit in vatten i två dygn.

De hade också varit utan mat och vatten under de senaste dygnen.

Nu sker samordning mellan de länder som deltar i räddningsaktionerna i Medelhavet för att avgöra var de 98 flyktingarna ska föras.

Under de senaste dygnen har en stor mängd migranter räddats till olika hamnar i Italien.

Två av italienska kustbevakningens beredskapsbåtar tog 650 flyktingar till Roccella Ionica, en italiensk hamn i södra Kalabrien, medan lika många togs Neapel. Hundratals fördes i land i räddningsbåtar till de italienska städerna La Spezia, Taranto, Messina och till flera andra hamnar, berättar nyhetsbyrån AP.

De flesta kom senast från Libyen, där människohandlare tar runt 1 000 dollar, cirka 8 000 kronor, per passagerare och de kan operera ostört på grund av det politiska kaoset i landet.

EU:s utrikespolitiska chef, Federica Mogherini, ska informera FN:s säkerhetsråd på måndag om krisen i Medelhavet och behovet av att samordna kampen mot människohandlare, uppger hennes kontor för AP.

AP berättar nu att det finns ett utkast till resolution framtagen ett antal ledamöter i Europeiska rådet, ett organ inom EU besående av regeringscheferna, som innebär en EU-operation under ett års tid som innebär att beslagta fartyg där det finns trovärdiga bevis om att de används av smugglare,

Detta uppger en av rådets diplomater för AP i New York.

Blir snart offentlig

Resolutionen, som enligt AP förväntas bli offentlig de närmaste dagarna, skulle omfatta militära operationer i öppet hav, inne i Libyens territorialvatten och vid Libyens kuster. I förslaget till resolution ska det också sägas att de länder som deltar i uppdraget har rätt att gå i land.

Vissa EU-ledare hade redan förslagit operation - som man vill ha FN:s godkännande av - för att förstöra människosmugglares båtar redan innan de används.

Ryssland har redan motsatt sig ett sådant förslag och Ryssland har vetorätt i FN:s säkerhetsråd. Ryssland ska dock vara för att ta fartygen i beslag - utan att de förstörs.

En sådan resolution väntas bli godkännas innan EU:s utrikesministrar möts i Bryssel den 18 maj, skriver AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.