Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädda Barnens lokaler i Afghanistan attackerade

Minst tre personer dödades och över 20 skadats i attacken i Jalalabad på onsdagen.Foto: SAIFURAHMAN SAFI / XINHUA/AVALON.RED B950
Svenska Afghanistankommittén (SAK), som bedriver verksamhet bredvid Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, drabbades i attacken, men ingen ur personalen skadades fysiskt.Foto: SAIFURAHMAN SAFI / XINHUA/AVALON.RED B950

Beväpnade män stormade Rädda Barnens lokaler i Jalalabad i östra Afghanistan på onsdagen. Minst tre personer dödades och över 20 skadats i attacken. Svenska Afghanistankommittén (SAK), som bedriver verksamhet bredvid Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, drabbades också i attacken.

– Delar av vårt kontor började brinna under stridigheterna, men tack och lov blev det bara materiella skador, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK.

Attacken inleddes med att en självmordsbombare detonerade sin sprängladdning utanför entrén till Rädda Barnens anläggning. En man som befann sig i lokalerna säger att han hörde en kraftig smäll, och att han såg en av attentatsmännen som avfyrade ett raketgevär mot huvudentrén.

Mellan 40 och 50 människor sökte skydd i ett säkerhetsrum i lokalen i samband med attacken. Två av dödsoffren var vakter vid anläggningen medan ett civilt offer krävdes, skriver nyhetsbyrån AFP. Enligt Reuters dödades fem personer i attacken, men två av offren tros vara angripare. Över 20 människor skadades i dåden.

– Striderna har avslutats, sade en talesperson för de lokala myndigheterna efter flera timmars strid.

Svenska Afghanistankommittén drabbades

Svenska Afghanistankommittén (SAK), som bedriver verksamhet bredvid Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, drabbades också i attacken. Men ingen ur personalen skadades fysiskt.

– I morse möttes vi av information från vårt kontor i Jalalabad att det pågick en attack på granntomten där Rädda Barnens kontor ligger, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK, till TT.

Svenska Afghanistankommittén (SAK), som bedriver verksamhet bredvid Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, drabbades i attacken, men ingen ur personalen skadades fysiskt.Foto: SAIFURAHMAN SAFI / XINHUA/AVALON.RED B950

– Delar av vårt kontor började brinna under stridigheterna, men tack och lov blev det bara materiella skador. Vår personal evakuerades, och alla befinner sig i trygghet, säger Stefansson som säger att SAK uttrycker bestörtning över dådet och sitt medlidande med Rädda Barnen.

SAK utreder nu händelsen och vad den eventuellt skulle kunna få för konsekvenser för organisationens arbete i landet.

IS tar på sig dådet

Terrorrörelsen IS säger sig ligga bakom attentatet. Rörelsens propagandaorgan Amaq skriver om “en martyrsökande insats med ett explosivt lastat fordon och tre fördjupade attacker riktade mot brittiska och svenska organisationer och afghanska regeringsinstitut i staden Jalalabad”.

Rädda Barnen har meddelat att organisationen avbryter sitt arbete i Afghanistan efter attacken. 

“Som svar på detta har alla våra program över hela Afghanistan tillfälligt avbrutits och våra kontor är stängda” säger en talesperson för Rädda Barnen i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.