Rädda barnen backar om Palms arvode

Veronica Palm, S.
Foto: Roger Vikström
Rädda barnens avgående ordföranden Inger Ashing.
Foto: Mats Lignell / MATS LIGNELL / SAVE THE CHILDREN

Rädda Barnens styrelse höll på söndagskvällen ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av de starka reaktionerna efter Expressens avslöjande om chockhöjda styrelsearvoden.

Barnrättsorganisationens styrelse valde att dra tillbaka förslaget som skulle gett S-toppen Veronica Palm 561 600 kronor om året.

– Det är ett beslut som en enig styrelse ställer sig bakom, säger den avgående ordföranden Inger Ashing till Expressen vid 23-tiden.

Enligt valberedningens förslag skulle de nya styrelsearvodena kosta Rädda Barnen drygt 2,8 miljoner kronor fram till 2018.

De chockhöjda arvodena byggde, enligt valberedningen på "organisationens verksamhet och uppdragets karaktär, och de föreslagna personernas livssituation."

Expressens avslöjande har väckt starka reaktioner de senaste dagarna. Hundratals bidragsgivare har ifrågasatt förändringen och många har meddelat att de lämnar organisationen.

Ekonomiproffset Anders Andersson hade tänkt skänka allt han tjänar på sin nya bok till Rädda Barnen. Men efter Expressens avslöjande sa han:

– Om man håller på med välgörenhet, då ska man jobba ideellt. Arvodena ska i alla fall inte vara i den omfattningen. Det känns inte bra att stödja den organisationen längre.

Ashing: "Många starka reaktioner"

På söndagen ansåg den nuvarande styrelseordföranden Inger Ashing att situationen blivit så allvarlig att ett extrainsatt styrelsemöte måste hållas.

– Vi har fått väldigt många starka reaktioner både från medlemmar och givare som har reagerat på de höga kostnaderna för arvodena som valberedningen har föreslagit, säger Ashing, och fortsätter:

– Som styrelse har vi ansvar för verksamheten och ekonomin och det är det centralt för oss att ha organisationens bästa för ögonen. Vi måste utgå från vad vi har för mandat från att använda våra insamlade medel för av våra medlemmar och givare. De ska gå till att förbättra för barn i utsatta situationer.

Under styrelsemötet beslutades att förslaget om nya arvoden ska dras tillbaka.

– Våra insatser ska leda till att barn varaktigt får det bättre och vårt uppdrag är att bidra till bestående förbättringar i barns liv. Där ska vårt fokus ligga. Vi kan därför inte ställa oss bakom ett förslag om heltidsarvode till ordförande och vice ordförande med de ökade kostnader det innebär för organisationen, vilket vi meddelat valberedningen, säger Inger Ashing.

Palm fick beskedet under kvällen

– Valberedningen har nu beslutat att dra tillbaka sitt förslag om arvodering. Det är ett beslut som en enig styrelse ställer sig bakom.

Enligt uppgifter till Expressen fick den föreslagna ordföranden Veronica Palm, i dag ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott, det nya beskedet under kvällen.

Bara några timmar tidigare kommenterade hon för första gången Expressens avslöjande:

– Det som Rädda Barnens valberedning föreslår är att ordföranden ska jobba heltid. Och även en ordförande i Rädda Barnen måste kunna betala hyran. De vill inte att jag ägnar mig åt ett annat jobb vid sidan om.

Sent på söndagskvällen kommenterade Veronica Palm det nya beskedet.

– Jag är fortfarande en kandidat. Men det här betyder att det är ett uppdrag som får skötas på kvällar och helger, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.