Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Radarn visar ryska planets ovanliga omväg till USA

Följ senaste nytt i Expressen TV
På sajten Flightradar 24 syns det ryska planets färdväg.
Foto: Flightradar 24

USA gör ett undantag från förbudet mot ryska flygplan i amerikanskt luftrum.

Orsaken: Tolv ryska FN-diplomater som utvisats för ”spionaktiviteter” måste flygas hem.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina har såväl EU som USA och Kanada stängt sitt luftrum för ryska flygplan.

Men på lördagen har ändå ett ryskt plan setts flyga från Sankt Petersburg mot Nordamerika – dock med en iögonenfallande omväg runt EU:s territorium.

Efter avgång från Sankt Petersburg på morgonen styrde planet rakt norrut och flög över ryska Karelen och Kolahalvön upp till Barents hav, där det svängde västerut och senare åt sydväst, i riktning mot USA.

USA:s utrikesdepartement bekräftar för Reuters att man har gett dispens till ett plan som chartrats av den ryska regeringen för att flyga hem ryska FN-diplomater som utvisats av USA för att ha missbrukat sina privilegier.

– Det här särskilda undantaget gjordes i enlighet med federala regler för att tillse att rysk personal och deras familjer lämnar landet det datum vi har bestämt, säger en talesperson för amerikanska utrikesdepartementet till Reuters.

Anklagas för spionaktiviteter

Förra helgen rapporterade Reuters att USA beslutat att utvisa tolv ryska FN-diplomater. Enligt USA har de bedrivit ”spionaktiviteter som är negativa för vår nationella säkerhet”.

Beslutet att utvisa diplomaterna ska ha förberetts i flera månader.

Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia uppgav att diplomaterna hade blivit tillsagda att lämna landet den 7 mars. Han kallade USA:s beslut är ”fientligt” och ett brott mot landets åtaganden som värd för FN-högkvarteret i New York.

Vasilij Nebenzia har inte själv velat berätta om han är en av de tolv.

Ann Linde (S) i SVT:s Agenda om den utvisade diplomaten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.