Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Redaktören Marina Ovsyannikova nobbar asyl i Frankrike

Här stormar hon ryska tv-studion.
Här stormar Ovsyannikova tv-studion.
Foto: POLARIS IMAGES
Mariana Ovsyannikova säger att hon nobbat erbjudandet om asyl i Frankrike.
Foto: EMIN DZHAFAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS

Marina Ovsyannikova, redaktören som protesterade mot kriget i direktsänd rysk tv, slutar på sitt jobb.

Men hon accepterar inte Frankrikes erbjudande om asyl.

– Jag är en patriot, säger hon till France 24, men tackar Macron för erbjudandet.

Det var i måndags som Marina Ovsyannikova dundrade in i direktsändning på den ryska tv-kanalen Channel One och skrek ”Stoppa kriget, inget krig” samtidigt som hon bar en skylt med texten: ”Tro inte på propagandan. De ljuger för er.” 

Bilderna – från ett av rysk tv:s största program – spreds över världen tillsammans med oron: Vad ska hända med den modiga redaktören nu? 

Än så länge har inte Putin tagit ut sin hämnd. Hon har dömts till böter på drygt 2 000 kronor, för det klipp hon publicerat där hon förklarar sitt agerande. För aktionen i tv-studion riskerar hon fortfarande 15 års fängelse.

– Det är inte över än, säger hon till France 24 och berättar att hon länge varit missnöjd med den alltmer tilltagande ryska statspropagandan.

”Måste få stopp på brodersmordet”

Enligt henne ökade propagandan påtagligt i samband med förgiftningen av Navalnyj för att sedan spåra ut fullständigt när den ryska invasionen av Ukraina var ett faktum. Det var i ljuset av detta hon bestämde sig för sitt i Ryssland drastiska drag. Hon hade tidigare deltagit i gatuprotester i Moskva, men, säger hon, de är ineffektiva eftersom de är så hårt kontrollerade och bevakade.

Hemmavid har hennes två små barn uttryckt missnöje med mammans drag, eftersom de tycker att det ”förstört familjens liv”.

– Men jag förklarade att i livet måste du ibland reagera och fatta svåra beslut. 

– Först och främst måste vi få ett slut på detta brodersmord till krig. Vi måste stoppa galenskapen innan det leder till någon som kärnvapenkrig. Jag tror att när min son blir lite äldre så kommer han att förstå mitt val.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Tolvbarnsmamman stred mot Ryssland – dog i eldstrid

Olga Semidjanova hyllas som hjälte efter att ha offrat sitt liv vid frontlinjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.