Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rabbin Lazar är en svensk angelägenhet

Låt Lazar stanna! I går överlämnades en protestlista till Stockholms judiska församling med närmare 400 namn som kräver att rabbin David Lazar ska få stanna kvar.Foto: Karin Nilsson / Svd / Scanpix

Låt rabbi David Lazar jobba kvar för Stockholms judiska församling, vädjar Tiina Rosenberg, Jan Scherman och Daniel Espinosa med flera.

Kräver fast jobb efter tre års prövotid

Rabbin David Lazar växte upp i Kalifornien. 18 år gammal flyttade han till Israel där han studerade och utbildade sig till rabbin. Han var den första rabbinen som utförde samkönade vigslar i Israel.
Under sina tre år som rabbin vid Stockholms judiska församling har gjort sig känd som en progressiv kraft, med ett starkt engagemang för bland annat hbtq-frågor och interkulturell dialog.
Förhandlingarna om en tillsvidareanställning vid Stockholms judiska församling strandade förra veckan.
"Församlingen har uppskattat mycket av det som rabbin Lazar gjort för vår församling men rabbin Lazar har också varit omstridd och det finns många kritiska synpunkter på rabbin Lazars sätt att verka. Av det skälet önskade Församlingen säkerställa att rabbin Lazars fortsatta verksamhet fick en delvis annan inriktning innan ett tillsvidareavtal tecknas. Därför erbjöds rabbin Lazar ett nytt treårigt avtal", skrev Isak Abramowicz och Thomas Bab, den Judiska Församlingens förhandlingsgrupp, på församlingens hemsida.
David Lazar vill inte acceptera en ytterligare visstidsanställning av familjeskäl. Han är gift och har fem barn.
I går överlämnades en protestlista till Stockholms judiska församling med närmare 400 namn. Undertecknarna kräver att församlingens rabbin, David Lazar, efter tre år prövotid erbjuds en fast tjänst.
Källa: TT, SVD, QX

Vi som skriver på det här uppropet bevittnar med förundran och sorg att rabbin David Lazar nu ska tvingas lämna sitt vitaliserande och engagerande arbete som rabbin i Stockholms judiska församling.

Rabbin Lazar har under sina tre år fungerat som en viktig röst för en dialog mellan olika religioner, som en brobyggare mellan muslimer, kristna och judar.

I sina predikningar har han höjt blicken bortom det judiska och har talat om både romernas och muslimernas utsatta situation. Han har också deltagit i sammankomster i såväl kyrkor som moskéer. Rabbin Lazar har varit en ofta sedd gäst på konferenser med präster och imamer. Han har undervisat i de heliga skrifter tillsammans med Imam Muhamed. Han har också bjudit in troende muslimer att under gudstjänsterna berätta om sin syn på tro och andlighet.

David Lazar har vitaliserat den Judiska församlingen i Stockholm på en rad områden, bland annat som uppskattad föreläsare och som andlig ledare. Hans alternativa meditativa, musikaliska fredagsgudstjänster har också väckt ett starkt gensvar och dragit till sig många nya besökare.

Samtidigt som David Lazar fungerat som en vitamininjektion för församlingen har han också stått upp för hbtq-personers rätt i samhället (homosexuella, bisexuella, transpersoner och andra queera personer). Under Pride-veckan tog han till exempel initiativet till Sveriges första judiska regnbågsgudstjänst. Nu i sommar viger han, för första gången i Stora Synagogans 143-åriga historia, ett gaypar. Vi förstår att de villkor som församlingen erbjöd David Lazar efter tre års visstidsanställning inte uppfyllde de villkor som man kan förvänta sig. I stället fick rabbin Lazar ett erbjudande som i praktiken innebar att rabbinen känner sig tvinga att sluta.

Sverige behöver en rabbin som, i tider av ökade motsättningar, arbetar för ökad tolerans och religionsdialog.

Vi hoppas att Judiska församlingen i Stockholm betänker situationen och vi vill med detta upprop stödja David Lazars fortsatta arbete som rabbin för den Judiska församlingen i Stockholm och för tolerans och samarbete över alla gränser.

 

Fanny Ambjörnsson, genusvetare
Siavosh Derakhti, Unga muslimer mot antisemitism
Eva Ekselius, medlem i Judiska församlingen
Daniel Espinosa, regissör
Yael Feiler, medlem i Judiska församlingen
Anna Karin Hammar, präst i Svenska kyrkan
Bernt Hermele, medlem i Judiska församlingen
Rose Lagercrantz, medlem i Judiska församlingen
Jonathan Lehman, reporter stiftelsen Expo och medlem i Judiska församlingen
Dina El Mahy, internationell ungdomskoordinator "Tillsammans för Sverige"
Calle Nathanson, kulturdirektör
Tiina Rosenberg, professor
Yvonne Rock, medlem i Judiska församlingen
Emerich Roth, grundare Emerichfonden och medlem i Judiska församlingen
Salomon Schulman, jiddischöversättare och läkare
Jan Scherman, direktör
Isabel Sommerfeld, ledamot av fullmäktige i Judiska församlingen
Annika Thor, författare
Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL
Leif Zern, medlem i Judiska församlingen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.