Nya siffrorna: R-talet stiger i flera regioner

Tegnell: Tre scenarier för kommande veckorna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: SIMON SAMUELSSON / TT NYHETSBYRÅN

Region Gävleborg befarar en tredje våg av pandemin redan nu.

Antalet patienter ökar och man ser en en allmän spridning av den brittiska mutationen.

Samtidigt stiger R-talet till över 1 i flera regioner, uppger Folkhälsomyndigheten.

I slutet av januari sänkte region Gävleborg sin beredskapsnivå, sedan smittspridningen och beläggningen på sjukhuset minskat. Även krislägesavtalet, som aldrig behövde användas, inaktiverades i samma veva.

Men nu ser regionen tendenser på att smittspridningen ökar igen och en tredje pandemivåg befaras i regionen. Som en följd av det har antalet patienter som läggs in på sjukhus för covidvård ökat igen.

Just nu är visar elva procent av covidtester som tas i regionen positivt, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Shah Jalil, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, säger till SVT att de ska undersöka om ökningen beror på mutationen – och om de behöver sätta in ytterligare åtgärder för att bromsa spridningen. Enligt WHO 

– Vi ser varianter som sprider sig jättesnabbt, snabbare än icke-muterade virus.

R-talet ökar i flera regioner

Regionen konstaterar också i pressmeddelandet att de har en allmän smittspridning av den brittiska, mer smittsamma, varianten. Därför kommer regionen också att utöka analysen av covidtester för att få fatt på smittspridarna av den brittiska mutationen.

Samtidigt ser smittspridningen ut att öka igen i Sverige. I en ny rapport skriver Folkhälsomyndigheten att det så kallade R-talet, som speglar smittspridningen i samhället, återigen är på över 1 i flera regioner i Sverige. Det handlar om Gävleborg, Västerbotten, Stockholm, Värmland och Västernorrland.

Andra regioner – Kronoberg, Jönköping och Uppsala – hade ett R-tal över 1 i slutet av januari.

Folkhälsomyndigheten menar dock inte att det tyder på någon kraftigt ökad smittspridning i samhället.

R-talet betecknar hur många personer som varje smittad människa för viruset vidare till. Är det under 1 är spridningen på tillbakagång, är den över 1 så ökar den. Enligt SvD är dock R-talet för hela Sverige 0,95.

I dagsläget ska minst 264 000 svenskar ha fått sin första dos vaccin. När vaccineringen sedan går in i fas två har Folkhälsomydigheten nu ändrat i prioriteringsordningen. Alla personer över 65 år kommer nu att inkluderas, och inte bara personer som är över 70, som tidigare gällde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.