Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

R-talet är högre i Norge än i Sverige

Före detta statsepidemiologen om Sveriges strategi och smittspridningen.
Områdena som norrmännen får resa till från 15 juli.Foto: FHI
Norges statsminister Erna Solberg.Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Poliser vid gränsen mellan Norge och Sverige.Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Här är Norges nya besked:

Svenskar från Skåne, Blekinge och Kronoberg är nu välkomna – utan att behöva sitta i karantän.

För nästan alla andra EU-länder har man helt öppet.

Samtidigt visar nya siffror att R-talet är högre i Norge än i Sverige, skriver Dagbladet. 

På fredagen meddelade Norges regering att det är okej att resa till och från Blekinge, Skåne och Kronoberg då dessa regioner uppfyller kravet på en låg smittspridning som norska folkhälsoinstitutets mätningar baseras på.

För resor till övriga Sverige gäller tio dagars karantän vid återkomst.

Reglerna gäller för semester- och fritidsresor. Arbetsresor berörs inte av reglerna.

Beslutet börjar gälla från den 15 juli.

”Vi har fått kontroll på spridningen”

Norska VG rapporterar om att familjemedlemmar och partners till norrmän får komma på besök. Man behöver då ordna med ett separat ”partnerpass” som finns tillgänglig på Folkehelseinstituttets webbplats.

Förutom delar av Sverige så gäller karantänsreglerna även för de europeiska länderna Portugal, Ungern, Kroatien, Rumänien, Bulgarien, Luxemburg och Bosnien-Hercegovina.

– Vi har fått kontroll på spridningen, vilket gör att vi kan börja öppna upp lite efterhand. Men smittsituationen kan blossa upp igen och vi håller oss därför till planen att kontrollerat öppna upp, säger Monica Mæland, justitieminister, under presskonferensen.

R-talet högre i Norge än i Sverige

Samtidigt visar nya siffror att R-talet – siffran som visar hur många personer i genomsnitt som smittas av varje enskild individ – är högre i Norge än i Sverige, rapporterar Dagbladet. 

Men Pawel Stefanoff, läkare vid Norges Folkhälsomyndighet, säger att det är svårt att jämföra den siffran med andra länder som har en annan strategi. 

Vart ska du resa i sommar, vad ska du tänka på innan du åker iväg, vad bör du kolla med ditt försäkringsbolag? Reseexperten Lottie Knutson reseexpert ger dig svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.