Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Qvibergs hemliga vapen: En mullvad

Foto: Cornelia Nordström

Finansmannen Mats Qviberg försöker med hjälp av en "mullvad" klara sig undan åtal efter HQ-kraschen.

En agent med dold mikrofon samlar in information åt honom, skriver Dagens Industri.

Qviberg presenterade första gången de hemliga uppgifterna i en artikel i Expressen i maj.

Skandalen med HQ Bank

# I augusti 2010 drog Bankinspektion in HQ Banks tillstånd med motiveringen att banken "grovt överträtt de mest centrala bestämmelserna i svensk lagstiftning".

# I september 2010 inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om misstänkt svindleri och bokföringsbrott i samband med HQ Bank-kraschen. Mats Qviberg och fem andra riskerar åtal.

# HQ-kraschen ledde till att huvudägaren, investmentbolaget Öresund, styckades. De båda kompanjonerna Mats Qviberg och Sven Hagströmer gick skilda vägar.

HQ:s tidigare ordförande Mats Qviberg och fem andra inblandade riskerar åtal efter den uppmärksammade kraschen i HQ Bank sommaren 2010. Bankskandalen fick Ekobrottsmyndigheten att inleda en förundersökning om misstänkt svindleri och bokföringsbrott.

Sedan dess kämpar Mats Qviberg för att rädda sitt goda namn - och för att slippa ett eventuellt fängelsestraff.

Dold mikrofon

Nu avslöjar Dagens Industri att finansmannen har ett hemligt vapen i rättsprocessen. Han har anlitat den norske konsulten Christen Ager-Hanssen som mullvad. Denne har med dold mikrofon samlat in information som kan misskreditera både HQ och Ekobrottsmyndigheten.

Första tecknet på att Qviberg hade tillgång till hemlig information kom i en stort uppslagen artikel i Expressen den 24 maj, skriver DI.

Expressen avslöjade då att Qviberg hade skrivit ett brev till generaldirektör Eva Fröjelin på Ekobrottsmyndigheten. I brevet anklagade han den åklagare som drev utredningen fram till 2012 för ha blivit erbjuden ett välbetalt jobb av en advokatbyrå som står nära målsäganden HQ AB.

Åklagaren hade "mycket täta och med stor sannolikhet också, i vart fall, oacceptabla kontakter med målsäganden HQ AB", skrev Qviberg i brevet som citerades av Expressen.

"Väldigt vansklig operation"

Nu visar det sig, enligt DI, att den informationen kom från Mats Qvibergs hemliga mullvad.

-Det var en väldigt vansklig operation, säger Christen Ager-Hanssen till DI.

Han berättar att han bandat möten och samtal för att få fram det komprometterande materialet.

-Normalt pratar jag aldrig om mina projekt, men i det här fallet har Mats löst mig från min sekretessklausul, säger Ager-Hanssen.

DI skriver att Mats Qviberg inte vill kommentera uppgifterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.