Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De säljer andras kroppar – i Sverige

Foto: Helén Rasmusen
Foto: Helén Rasmusen

Vilka är de som säljer andras kroppar i Sverige i dag?

Ekot och P1-programmet Kaliber har granskat alla domar om koppleri och människohandel de senaste tre åren.

I samarbete med Sveriges Radio publicerar Expressen nu en del av den granskning som reportrarna Maria Ridderstedt och Christian Ströberg gjort.

Kaliber har kartlagt alla människor som har dömts för brott som rör koppleri och människohandel för sexuella ändamål de senaste tre åren.

Det är ett omfattande material som rör 42 individer som tjänat pengar på andras kroppar.

Majoriteten av de dömda är män. Många är tidigare straffade medan andra begår brott för första gången. Hälften är svenska medborgare och hälften utländska. En fjärdedel är rumänska medborgare.Brottsligheten varierar i karaktär. Det handlar alltifrån organiserade ligor som hämtar kvinnor utomlands, till män som utnyttjar kvinnor med missbruksproblem eller intellektuell funktionsnedsättning.

Motivet är i vissa fall pengar, i andra fall att tillfredsställa sina egna sexuella drifter.

Här är beskrivning av alla hallickar och brotten de begått.


LÄS ÄVEN: Sabina, 28, fick revansch mot de som sålde henne


BORÅS

Betalar sex med cigaretter

En 18-åring får kontakt med en 14-årig flicka i Borås via sociala medier och har sex vid flera tillfällen.

Han betalar pengar, alkohol och cigaretter för sex, filmar och hotar att publicera bilderna.

Han tar även betalt av en annan man som har sex med flickan vid ett tillfälle.

Döms för koppleri, köp av sexuell handling av barn till skyddstillsyn. Svensk medborgare, tidigare ostraffad.


GÖTEBORG

Säljer kvinna på arbetsplats

En kvinna körs av en 31-årig man till ett personalrum på en arbetsplats i Göteborg.

I en barack turas flera män om att ha sex med henne mot betalning. Kvinnan har diagnoserna Aspergers syndrom och adhd, lider av posttraumatiskt stressyndrom sedan barndomen och domstolen konstaterar att hon har svårt att säga ifrån och värja sig.

Vid tillfället missbrukar kvinnan narkotika. Mannen som är svensk medborgare döms för koppleri till skyddstillsyn med 80 timmars samhällstjänst.

Han är tidigare dömd två gånger, bland annat för olaga förföljelse.SMÅLAND

Skjutsar sambo till sexkunder

Kvinnan flyttar till Sverige och träffar efter några år en man som hon inleder förhållande med.

Efter några månader lägger han ut kontaktannonser, skjutsar henne till sexkunder i Småland, Skåne och Göteborg och tar hand om pengarna. Enligt utredningen har hon minst en kund i veckan, totalt cirka 45 kunder.

Mannen, som är svensk medborgare, är 45 år när brotten begås och döms för koppleri till villkorlig dom med samhällstjänst i 110 timmar. Dömd tidigare för olika trafikbrott.


STOCKHOLM

Jurist säljer kvinnor

När mannens juristfirma i Polen går dåligt börjar han tillsammans med en juriststudent som han har en relation med att organisera prostitution i Polen och i Sverige.

Det omfattar minst nio kvinnor och omsätter minst 2,2 miljoner kronor. Rekryteringen av kvinnorna sker via olika eskortsajter.

Paret annonserar efter kunder åt kvinnorna, bestämmer priser, skaffar telefoner, skjutsar till sexköparna och låter kvinnorna bo i en lägenhet i Södertälje samt i ett hus i Huddinge.

Den 50-årige mannen är polsk medborgare, tidigare ostraffad.


STOCKHOLM

Juriststudent blir hallick

25-årig juridikstuderande i Polen börjar organisera prostitution tillsammans med en äldre jurist.

Kvinnan hjälper till med redovisning av intjänade pengar i det som domstolen bedömer som en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt.

Hon för över pengar till bankkonton Polen. Kvinnan har också själv prostituerat sig, bland annat i Sverige. Polsk medborgare, tidigare ostraffad. Döms för medhjälp till grovt koppleri till fängelse i 8 månader.


STOCKHOLM

Är chaufför åt prostituerade

En 32-årig polsk medborgare som jobbar åt juristparet kör de prostituerade kvinnorna till kunder och samlar in deras pengar.

Genom att bo tillsammans med kvinnorna kontrollerar han också deras verksamhet. Mannen döms för medhjälp till koppleri till fängelse i tre månader.

Han är dömd för liknande brottslighet i Danmark till ett kortare fängelsestraff.


SÖRMLAND

Hallick åt sin fru

Mannen som är i 60-årsåldern tar initiativ till att hans fru prostituerar sig.

Han tar en del av pengarna hon tjänar och misshandlar henne vid två tillfällen när hon vägrar att sälja sexuella tjänster. Döms för koppleri och misshandel till fängelse i åtta månader.

Mannen som är finsk medborgare är tidigare ostraffad.


GÖTEBORG

Taxichaufför kör sexkunder

En taxichaufför i Göteborg döms för koppleri till fängelse i nio månader efter att under flera månader ha kört en gatuprostituerad, som han har en kärleksrelation med, till kunder under och kunder till henne.

Mannen, som är 36 år när brotten begås, uppmuntrar henne att jobba och tar en del av pengarna. Han kör även andra kvinnor till prostitutionsstråk i Göteborg.

Mannen är svensk medborgare och dömd tidigare för olika brott.


VÄRMLAND

Ordnar lokal åt prostituerad

Tillsammans med sin sambo gör en 40-årig man annonser åt en kvinna som prostituerar sig, ordnar telefon, lokal och förmedlar kontakt med köpare.

Han hjälper även sin sambo att prostituera sig. Han döms för koppleri till villkorlig dom. Mannen, som är svensk medborgare, är dömd tidigare.


VÄRMLAND

Sålde sex på kontoret

Tillsammans med sin man hjälper den 30-åriga kvinnan en yngre kvinna att sälja sex genom att sätta in annonser och låta henne träffa kunder, bland annat i parets lägenhet.

Kvinnan är också själv prostituerad och använder mannens kontor eller deras gemensamma övernattningslägenhet för att träffa kunder.

Är svensk medborgare och tidigare ostraffad. Nu döms hon för koppleri till villkorlig dom.


STOCKHOLM

Boll av våtservetter i stället för kondom

En 34-årig man från Rumänien kommer till Sverige med sin flickvän, närmst från Oslo. Hon försörjer dem genom prostitution.

Men de vill tjäna mer pengar och tillsammans får de kontakt med en ung fattig kvinna från Rumänien via Facebook och lovar henne jobb. Hon är desperat för att hon behöver pengar till vård för sin svårt sjuke son.

Paret, som blir hennes hallickar, instruerar henne bland annat om att hon ska ha sex utan kondom och hon får lära sig att göra en propp av våtservetter för att inte bli gravid eller sjuk.

De hyr ett hus i Enskede i Stockholm där kvinnan tvingas sälja sex i en källarvåning.

Som mest har hon tolv kunder per dag. Bland hennes kunder i källaren finns en kommunpolitiker, en showartist och en universitetsanställd.

Mannen döms för människohandel till fängelse i 2 år och 6 månader samt utvisning. Rumänsk medborgare. Är tidigare ostraffad.


STOCKHOLM

Lockar ung kvinna att sälja sig

Tillsammans med den 34-årige mannen lockar en 22-årig kvinna, som är rumänsk medborgare, en annan ung kvinna från Rumänien att prostituera sig i Oslo och Stockholm.

Den dömda är även själv prostituerad och har tidigare varit utsatt för människohandel i Italien. Hon döms för människohandel till fängelse i 2 år och 2 månader samt utvisning. Är tidigare ostraffad.

Illustration: Helén Rasmusen

SKÅNE

Sexslavar i Skåne

Tillsammans med sin 80-åriga mamma och en annan man försöker en 39-åring att, i olika omgångar, kidnappa sex kvinnor och använda dem som sexslavar.

Ett första försök misslyckas, några dagar senare kidnappas två gatuprostituerade i Malmö och tvingas med till en lägenhet. Där kläs de av, fotograferas och utnyttjas av 39-åringen.

Annonser med kvinnorna publiceras på sexsajter. När kvinnorna under knivhot flyttas till en annan lägenhet flyr de. Då försöker de tre att få tag på nya kvinnor.

I Helsingborg lockar en av männen med sig tre prostituerade kvinnor, men de lyckas ta sig ur bilen och fly. Efter kidnappningsförsöket åker mannen hem och äter middag med sin mamma och ser på tv.

Mannen döms för människorov, försök till människorov, våldtäkt, försök till grovt koppleri, stöld och vapenbrott till fängelse i 6 år. Han är svensk medborgare och dömd sex gånger tidigare.

Bland annat till rättspsykiatrisk vård för grovt koppleri, stöld, köp av sexuella tjänster och brott mot knivlagen.

Hans mamma döms till två års fängelse för människorov och medhjälp till försök till människorov.


LÄS MER: Höll kvinnor som sexslavar – döms


SKÅNE

Ett sadomasochistiskt rollspel

En 45-årig man hjälper 39-åringen och dennes mamma med att hålla kvinnor som sexslavar.

Under rättegången påstår han att det handlar om ett sadomasochistiskt rollspel som kvinnorna deltagit i frivilligt. Det är inget som domstolen tror på.

Han döms för människorov och försök till grovt koppleri till fängelse i 5 år och 6 månader. Är svensk medborgare, tidigare ostraffad.


GÖTEBORG

Säljer gravid sambo

Mannen, som är tungt kriminellt belastad och öppet sympatiserar med en kriminell organisation, pressar under flera år sin sambo att sälja sex på bland annat prostitutionsstråket Rosenlund i Göteborg, till och med när hon är höggravid.

Han skickar sms med text som: "du måste få en till kund nu" och "jobba ihop mina 1200 annars får du inte komma hem.”

Mannen behåller en stor del av alla pengar kvinnan tjänar. 41-åringen, som är svensk medborgare, döms för koppleri till fängelse i 1 år och 6 månader.

Han är tidigare dömd för olika brott.


MALMÖ

Betalar hotell åt prostituerad

En 65-årig man får kontakt med en kvinna från Bulgarien via en kontaktsida på internet och de träffas vid ett flertal tillfällen.

Senare köper han en flygbiljett till henne så att hon kan återvända till Sverige, skaffar henne en telefon och betalar hotellrum där hon säljer sex. I samband med detta döms han för sexköp i nio fall med andra kvinnor i Skåne och Småland.

Han döms för koppleri, köp av sexuell tjänst och försök till köp av sexuell tjänst till skyddstillsyn och 80 timmas samhällstjänst.

Den svenske medborgaren är tidigare dömd för köp av sexuell handling av barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och försök till köp av sexuell handling av barn till skyddstillsyn och dagsböter.


STOCKHOLM

Får betalt med sex

En 43-åring bokar ett hotellrum så att en tjej och hennes kille kan sälja sex under några dagar. Får sexuella tjänster i utbyte.

Döms för koppleri och köp av sexuell tjänst till skyddstillsyn med samhällstjänst, motsvarande en månad i fängelse.

Mannen är svensk medborgare och tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.


VÄSTERBOTTEN

Sex ska betala hund

Via en internetsida som förmedlar sexuella tjänster kommer en 44-åring i kontakt med en kvinna, som har en neuropsykiatrisk diagnos och enligt rätten en väsentligt lägre mognadsnivå än hennes faktiska ålder.

Efter att ha fått reda på att hon vill ha pengar för att köpa en hund hjälper han henne att lägga upp annons, ger henne råd om att sälja sex, erbjuder en lokal och säger att hon ska få 500 kronor per kund han fixar åt henne. Mannen känner till kvinnans handikapp.

Men när kvinnans boendestöd och en kamrat till henne får reda på vad som är på gång avbryts planerna.

Mannen döms för koppleri till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Mannen är svensk medborgare och dömd fem gånger tidigare, bland annat för sexuellt ofredande.


STOCKHOLM

Handelsstudent blir hallick

En 26-årig handelsstuderande, bosatt i Helsingfors, har en affärsidé om att boka hotellrum och hyra bostäder åt internationella prostituerade.

I Stockholm hyr han under några veckor två lägenheter i de centrala delarna åt en prostituerad från Italien.

Mannen annonserar på eskortsidor, sköter kontakten med kunder och bokar möten. Han övervakar och kontrollerar sexmötena och tar hälften av pengarna.

Mannen är medborgare i Storbritannien och döms till fyra månaders fängelse för koppleri. Han är tidigare ostraffad.


MALMÖ

Påverkar flickvän att sälja sex

Mannen föreslår att flickvännen ska börja sälja sex.

När förhållandet tar slut instruerar han henne hur hon ska göra en sexannons för att hitta kunder, diskuterar pris och ger henne information om hur hon ska möta kunderna.

Domstolen anser att 29-åringen utnyttjat den unga kvinnans starka känslor för honom och därigenom påverkat henne att prostituera sig. Döms för koppleri till villkorlig dom.

Förekommer sedan tidigare i brottsregistret.


STOCKHOLM

 Eskort pressar partner

Den 24-årige mannen har jobbat som eskort i flera europeiska länder och blir tillsammans med en man i Sverige.

Tillsammans prostituerar de sig. Tingsrätten anser att den dömde mannen varit drivande och ordnat annonser, kontakter med kunder, instruerat vilka sexuella handlingar han ska tåla, bestämt plats och pris.

När hans partner inte vill längre pressar han och misshandlar honom. 24-åringen, som är medborgare i Nigeria, döms till fyra månaders fängelse för koppleri och misshandel. Är tidigare ostraffad.STOCKHOLM

Blir hallick åt landsman

En kvinna från Rumänien jobbar som prostituerad i Sverige. När hon blir rånad kontaktar hon en bekant från hemlandet som blir hennes hallick i Stockholm.

Under en vintermånad 2016 kör han henne vid ett 30-tal tillfällen till kunder, övervakar sexköpen och för över pengar till Rumänien. För detta får han ersättning av kvinnan.

När han grips av polisen har han just hämtat pengar hos kvinnan på det hotellrum som hon använder.

Den 31-årige mannen, som är rumänsk medborgare, är tidigare är ostraffad. Han döms nu för koppleri till fängelse i två månader.


GÖTEBORG

Taxi förmedlar sex

En taxichaufför i 50-årsåldern kör prostituerade till och från kunder. Han gör detta både under sina pass som taxichaufför och på egen hand.

Kvinnorna betalar direkt till mannen för hans tjänster. Åklagaren påstår att det sker under ett halvår, men tingsrätten dömer honom för fem tillfällen.

Taxichauffören förmedlar också kunder till de prostituerade. Mannen, som är svensk medborgare, är dömd en gång tidigare.

Nu döms han för koppleri till 80 dagsböter.


SVERIGE

Hotar med grovt kriminella

Mannen, som är 20 år, försöker få ett stort antal tjejer under 15 år att sälja sex och bilder till honom själv och till andra.

De yngsta flickorna är 13 år. Han tar kontakt via olika sociala medier och frågar om de vill tjäna pengar genom att ligga med killar i deras egen ålder.

Totalt utsätter han 18 barn och unga kvinnor för brott. När han inte får sin vilja igenom hotar han dem med en kriminell organisation, att flickorna ska våldtas och att han ska döda eller skada flickorna och deras familjer.

Brotten begicks i Stockholmsområdet, Göteborg, på orter i Småland, Jämtland och i Västerbotten.

Döms för försök till koppleri, försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och olaga hot till skyddstillsyn med särskild handlingsplan. Svensk medborgare, tidigare ostraffad.


STOCKHOLM

Utnyttjar flickor på särskola

Genom sociala medier kommer en 47-årig man i kontakt med två tjejer under 18 år, som har en lindrig utvecklingsstörning och går på en särskola.

Under nästan ett års tid förmedlar han kunder och köper även själv sex av tjejerna. Männen tar bilder och filmer på sexmötena och skickar till honom.

Mannen är gift och har barn och använde familjens hemdator för att begå brotten.

Han döms för grovt koppleri till två års fängelse. Mannen, som är svensk medborgare, är tidigare ostraffad.


UPPSALA

Tusentals sexköp på thaimassage

En kvinna driver massagesalong i Uppsala där kunderna kan köpa sexuella tjänster.

Under drygt ett år gör 43-åringen det möjligt att minst 2000 sexuella förbindelser sker mot betalning.

Kvinnorna som jobbar på salongerna vittnar om att de inte blivit tvingade att utföra tjänsterna, onani, men är hårt pressade ekonomiskt och behöver de extra inkomsterna eftersom de inte alltid får lön för den massage de utför.

Döms för grovt koppleri till fängelse i 2 år och 6 månader. Kvinnan är thailändsk medborgare och tidigare ostraffad.


UPPSALA

Vet vilken massage som ges

Den 23-åriga kvinnan är dotter till kvinnan som döms för grovt koppleri.

Hon leder verksamheten på massagesalongerna när ägaren är bortrest och väl medveten om att massörerna utför sexuella tjänster.

Svensk medborgare som döms till ett års fängelse för medhjälp till grovt koppleri.

Är tidigare ostraffad.


STOCKHOLM

Skjutsar till sexkunder

Under en vecka skjutsar den 23-åriga kvinnan sin väninna till olika sexköpare, hjälper henne med kundkontakten och svarar i telefon.

Döms för koppleri till fängelse i två månader. Kvinnan är rumänsk medborgare och tidigare ostraffad.


VÄRMLAND

Döms för människohandel

Tillsammans med sin sambo lockar en 35-årig man en 16-årig tjej från Rumänien till Sverige med löfte om jobb på hotell.

Flickans mamma skriver ut en fullmakt till paret som därmed övertar ansvaret enligt rumänsk föräldrarätt för att 16-åringen ska få åka utomlands utan föräldrar.

I Sverige får hon veta att hon ska prostituera sig. Paret tjänar ungefär 10 000 euro på flickan. Som mest träffade hon ett trettiotal kunder varje vecka i Värmland, Närke och i Stockholm.

Mannen, som också är rumänsk medborgare, förmår även sin gravida sambo att sälja sig till sexköpare.

Döms för tre fall av människohandel och koppleri, till fängelse i 3 år och 6 månader samt utvisning till 2026. Mannen är tidigare dömd.


VÄRMLAND

Lär upp 16-åring att sälja sex

En 25-årig kvinna från Rumänien rekryterar tillsammans med sin man en 16-årig tjej för att sälja sex.

Kvinnan är själv prostituerad och lär upp 16-åringen. 25-åringen döms för tre fall av människohandel till fängelse i 3 år och 6 månader samt utvisning till 2026. Tidigare ostraffad.


ÖREBRO

Skjutsar till sexköp

En 19-åring anlitas som chaufför och kör den 16-åriga flickan till sexköpare, som lockats från Rumänien till Sverige i hopp om att få jobb, men som utnyttjas i prostitution.

19-åringen är också rumänsk medborgare, tidigare ostraffad och döms nu till en månads fängelse för koppleri.


VÄSTERNORRLAND

Utnyttjar sambo hänsynslöst

Under en längre tid säljer en 45-årig man sin sambo till ett stort antal sexköpare i Västernorrland och tar en stor del av pengarna.

Han bestämmer vad som ska stå i kontaktannonserna, pressar henne att boka fler kunder, bokar hotellrum och skjutsar till köpare. Samtidigt utsätter han henne för våld och kränkningar.

Totalt döms 21 män för att ha köpt sex. Bland dem en idrottsledare, en småbarnspappa och en företagschef. Domstolen konstaterar att mannen utnyttjat sin sambo på ett hänsynslöst sätt.

Mannen, som är svensk medborgare, är dömd tidigare. Nu döms han för grovt koppleri, misshandel, ofredande, brott mot vapenlagen, olovlig körning till fängelse i 2 år och 6 månader.


VÄSTERNORRLAND

Han filmar sexköpen

Mannen, som är 31 år, lägger ut sexannonser och bjuder ut sin flickvän som har en intellektuell funktionsnedsättning till andra män vid ett 20-tal tillfällen.

Kvinnans läkare konstaterar att kvinnan bland annat har svårt att se andra personers dolda agendor och hitta sätt att ta sig ur svåra situationer.

Mannen bokar kunder, håller vakt och ser till att filma sexköpen. Mannen är svensk medborgare och döms för grovt koppleri, ringa barnpornografibrott och misshandel till fängelse i 1 år och 2 månader.

Han är dömd tio gånger tidigare, bland annat för misshandel.


SKÅNE

Skaffar sexkunder åt drogberoende

45-åring som skaffar sexkunder åt tre unga drogberoende kvinnor, annonserar ut dem på sexsajter, bestämmer pris för och upplåter sin bostad för sexköp.

Han döms också för bland annat olaga förföljelse och hot och sexuella ofredanden mot en av kvinnorna. Domstolen konstaterar att kvinnas personliga integritet allvarligt har kränkts.

Mannen är svensk medborgare och dömd 18 gånger tidigare, bland annat för misshandel.

Nu döms han för koppleri, olaga förföljelse, hot, ofredande, skadegörelse och föregivande av allmän ställning till fängelse i 8 månader.


VÄSTERGÖTLAND

Lockar kvinnor via Facebook

Via Facebook får den 21-årige mannen kontakt med kvinnan som då jobbar som prostituerad i Tyskland.

Men löfte om att de ska gifta sig åker de till Sverige där hon fortsätter med prostitution och mannen tar en stor del av pengarna. I Sverige finns även mannens fru.

Mannen frias från brottet människohandel eftersom tingsrätten inte kan slå fast att det rör sig om tvång.

Kvinnan säger att hon har kunnat komma och gå som hon vill, men att det förekommit misshandel. Men domstolen anser inte att det går att bevisa att hon blivit misshandlad.

Bulgarisk medborgare som döms för koppleri och olovlig körning till fängelse i 10 månader och utvisning. Tidigare ostraffad.

Stockholmssalongen utgav sig för att erbjuda kunderna thaimassage. Men innanför dörrarna sålde massöserna sex.
Foto: POLISEN

STOCKHOLM

Poliser testar thaimassage

Under ett års tid tjänar en 37-årig kvinna minst 400 000 kronor på att förmedla sexuella tjänster till kunder på en thaimassagesalong i centrala Stockholm.

Enligt polisens utredning har 93 procent av alla kunder köpt sexuella tjänster och minst 2700 tillfälliga sexuella förbindelser skett under den här tiden.

Bland annat erbjuds sexuella tjänster till sex av de sju manliga poliser som genomför så kallade provköp i syfte att få fram bevis. Även Skatteverkets kontrollanter erbjuds sextjänster.

Kvinnan döms för koppleri och bokföringsbrott till fängelse i 2 år och 6 månader. Tidigare ostraffad.


LÄS MER: Straffet skärpt – ladyn drev bordell i StockholmGÖTEBORG

Får resa till Hongkong

I en lägenhet i Göteborg säljer två rumänska kvinnor sex. Prostitutionen pågår i närmare två och ett halvt år och kvinnorna tjänar vardera cirka 10 000 kronor per vecka.

En 32-årig rumänsk medborgare är tillsammans med en av kvinnorna. Han betalar hyra för lägenheten och hjälper till med att föra ut pengar ur landet, vid ett tillfälle tar han med sig 6 400 euro på en resa till Rumänien.

Han får bland annat en semesterresa till Hongkong och en dyr jacka från den ena kvinnan, pengar som kommer från prostitution.

Mannen är tidigare ostraffad och döms nu för koppleri till fängelse i två månader och utvisning.


STOCKHOLM

Ledare för hallickliga

Mannen är ledare och initiativtagare i det gäng som rekryterar unga kvinnor i Rumänien och säljer dem i Sverige under 2015 och 2016.

Brotten bedöms som grova eftersom de ingår i en internationell organiserad verksamhet.

Det omfattar flera kvinnor och omsätter minst en miljon kronor. Domstolen anser att utnyttjandet av främst en av kvinnorna är hänsynslöst.

24-årige mannen annonserar ut kvinnorna på olika sexsajter, förmedlar kontakter till köpare, bestämmer pris för sextjänsterna, bokar hotell och ordnar med transporter till köpare och administrerar och för över pengar till Rumänien.

Mannen styr prostitutionsverksamheten och tar själv en stor del av det kvinnorna tjänar.

Rumänsk medborgare som döms för grovt koppleri till fängelse i 3 år och 3 månader, samt utvisning. Tidigare dömd för bedrägeribrott.


STOCKHOLM

Kompis till hallickledaren

Den 27-årige mannen är barndomsvän med de andra i en rumänsk hallickliga och åker till Sverige för att hjälpa till med att köra kvinnorna till deras kunder.

I Rumänien har han fru och ett litet barn. Hon jobbar som servitris men eftersom de har ont om pengar beslutar de att hon ska prostituera sig under en tid i Stockholm.

Döms för koppleri till fängelse i tio månader samt utvisning. Rumänsk medborgare. Tidigare ostraffad.

STOCKHOLM

Politiker blir hallick

En 25-årig man som är barndomsvän med de andra inblandade männen i en hallickliga, hjälper under en tid till att boka hotell, skjutsa kvinnorna till olika sexköpare och övervaka mötena.

Han hjälper även till med att lägga upp annonser och samlar in pengar från kvinnorna.

Han är ungdomspolitiker och skidlärare från en mindre ort i Rumänien. Döms för grovt koppleri till fängelse i 2 år och utvisning. Rumänsk medborgare. Tidigare ostraffad.


STOCKHOLM

Direktör bland sexköparna

En 26-årig man styr och kontrollerar prostitutionsverksamhet, hyr bostäder, sköter kontakt med sexköpare, transport, annonsering och prissättning.

En av de prostituerade är mannens flickvän. Intäkterna från prostitutionen är minst 700 000 kronor, varav mannen tar hälften av pengarna.

Bland sexköparna finns en direktör som har sex med en av de prostituerade en hel natt i hans lyxvåning på Östermalm.

Döms för grovt koppleri till fängelse i 2 år och 2 månader och utvisning. Tidigare dömd sex gånger.


UPPSALA

Övervakar sexköp

En 25-årig man följer med sin tidigare flickvän från Colombia till Sverige där hon prostituerar sig.

Hans roll är att skydda henne och övervaka besök av sexköpare. Medborgare i Colombia. Döms för koppleri till villkorlig dom. Tidigare ostraffad.


Hur har Kaliber fått fram siffrorna?

■ Kaliber har gått igenom alla domar som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel för sexuella ändamål, även försök eller medhjälp till dessa brott.

■ Granskningen innefattar samtliga domar från och med första december 2014 till och med första december 2017. (I december 2014 dömdes ingen för den här typen av brottslighet.)

■Kaliber har räknat antal personer. I vissa fall kan en person vara dömd för flera brott till exempel flera fall av människohandel, vi redovisar bara det som en person medan till exempel Brå redovisar det som flera lagförda personer.

■ I de fall där brottet överklagats till hovrätten utgår vi ifrån den senaste domen.

Maria Ridderstedt och Christian Ströberg är reportrarna som gjort kartläggningen för P1-programmet Kaliber.

Text till grafik

HALLICKARNA

Totalt är 42 dömda för koppleri, människohandel för sexuella ändamål samt medhjälp eller försök till dessa brott under de senaste tre åren. Den yngsta var 18 år och den äldsta 65 år när brotten begicks.

DE SÅLDA

Hallickarna har sålt eller försökt sälja 67 personer: 64 kvinnor, två män och en transperson. I de fall när hallicken sålt sin partner, förekommer det flera exempel där förhållandet inletts i syfte att tjäna pengar på kvinnans prostitution.

KÖPARNA

62 personer har dömts för försök eller köp av sexuell tjänst i samband med dessa rättegångar, alla var män. Den yngsta 21 år och den äldsta 71 år. Bland de dömda finns idrottsledare, företagsledare, banktjänstemän, kommunpolitiker och taxiförare. Det vanligaste straffet är 50 dagsböter.