Avhoppade IS-befälet talar ut om livet i terrorsekten

Han har sett män kokas i motorolja och andra slitas sönder fastbundna mellan två bilar.

Han erbjöds köpa fem kvinnor som sexslavar, men säger att han tackade nej.

Abu Abboud al-Raqqawi levde gott som hög chef – emir – i terrorsekten IS huvudstad Raqqa i Syrien.

I dag lever han på flykt undan IS med sina fyra fruar.

I en världsexklusiv intervju med Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé berättar han om livet i terrorsekten.

– Allt är på väg att kollapsa, säger al-Raqqawi.

Efter två veckor av vandring kommer han mot mig i slitna sandaler, halkande och trött. Sina trasiga kängor tog han av sig och slängde när han smugglades genom en avloppskanal.

 Abu Abboud al-Raqqawi hade fram till alldeles nyligen höga befattningar inom IS i terrorsektens inofficiella huvudstad Raqqa i Syrien.

– Ett år efter de utropade kalifatet insåg jag att det var falskt. Ingen vågade prata öppet om det. De som gjorde det dödades, säger al-Raqqawi.

För första gången träder nu en avhoppad IS-emir fram och berättar öppet om skräckväldet i IS och om livet inne i kalifatet.

– De som har tur lyckades fly – de flesta till Turkiet, säger al-Raqqawi.

Två gånger byter Abu Abboud al-Raqqawi och reporter Kassem Hamadé plats av säkerhetsskäl trots att de är långt från IS-kontrollerade områden. I ett sönderbombat hus berättar avhoppade al-Raqqawi för Expressen om IS skräckvälde. "IS är inte muslimer".

Fladdermöss lyfter med långsamma rörelser när vi kliver in i det sönderbombade huset. Det är andra gången på ett dygn vi byter plats av säkerhetsskäl. Sensommarvärmen ligger tung och vildhundarnas skall ekar i skogspartiet utanför.

Abu Abboud al-Raqqawi är utmattad efter två veckors bilåkande och vandrande i berg och genom skogar. Här är vi är i säkerhet, långt från de krympande områden som IS fortfarande behärskar.

– Jag trodde inte att jag skulle överleva den här resan. Det farligaste var att ta sig ut från IS-kontrollerade områden. De har minerat vägarna till och från Raqqa och placerat ut prickskyttar som har order att döda alla som försöker fly, säger Abu Abboud, som hade mer än 50 polismän under sitt befäl i Raqqa. 

al-Raqqawi har haft flera höga befattningar inom den religiösa polisen al-Hisbah, han var emir i IS logistiska kommitté och emir för en enhet inom migrationspolisen. Innan han lyckades ta sig ut frågade han andra avhoppade IS-chefer om råd. 

– Åk inte, sa de. De tror att vårt möte är en fälla för att jag ska bli gripen, säger al-Raqqawi och ler. 

Rapporterna om al-Baghdadis död var fel 

I slutet av september sände IS plötsligt ut ett inspelat tal av ledaren al-Baghdadi, efter ett års tystnad.

De ryska rapporterna från i våras om att IS-ledaren dödats i en flygattack mot Raqqa var felaktiga.

För Abu Abboud al-Raqqawi kom det inte som en nyhet, han visste redan att den högste ledaren undkommit.

– Abu Bakr al-Baghdadi ledde reträtten från Mosul. Innan Raqqa omringades besökte han Raqqa och stannade där i en vecka innan han åkte vidare till al-Kheirprovinsen i Deir al-Zawr, säger al-Raqqawi. 

al-Raqqawi avslöjar att en tolvmannadelegation från IS-ledningen i Raqqa åkte till Mosul strax före offensiven och träffade al-Baghdadi i gömstället där. 

– När de åkte tillbaka fick vi veta att al-Baghdadi hade svurit ett löfte om att avstå från all mat och leva bara på dadlar och vatten tills Gud hjälper dem att häva blockaden mot Mosul, säger al-Raqqawi. 

Att leva på dadlar och vatten är ett sätt för att visa att han följer i profeten Muhammeds fotspår. 


al-Raqqawi avslöjar att al-Baghdadi lämnade Mosul strax innan staden föll i irakiska arméns händer. Samtliga IS-trupper har dragit sig från Mosul till den syrisk-irakiska gränsen och även till Deir al-Zawr i Syrien. 

– al-Baghdadi flyttades till Raqqa. Han stannade där i en vecka innan han åkte vidare till Deir al-Zawr, säger al-Raqqawi.

al-Raqqawi påpekar att IS brukar bekräfta när någon av gruppens ledare dör. Så var det med IS talesman och andremannen i sekten Abu Mohammad al-Adnani, Abu Bakr al-Baghdadis högra hand.

– Även om de är försvagade döljer de inte något sådant. Är han död bekräftar de hans död, men al-Baghdadi lever. 

Nyligen förlorade IS den irakiska staden Mosul. Den irakiska armén befriade, tillsammans med milisgruppen al-Hashd al-Shaabi och med flygunderstöd från USA, Mosul efter nio månader av hårda strider. Samtidigt har kurderna, också med hjälp av flygunderstöd från USA, avancerat i Raqqa. Syriska armén har tillsammans med libanesiska Hizbollah och ryskt flygunderstöd avancerat i Deir al-Zawr och befriat hela al-Qalamounbergen längs syrisk-libanesiska gränsen.


Under tiden med IS var Abu Abboud al-Raqqawi förbjuden att raka sig. Nu är han på flykt från IS med fruar och barn – och kortare skägg.

Hur är situationen inne i de områden som fortfarande kontrolleras av IS?

– Kollaps. Kollaps på ett sätt som inte går att bygga upp igen. Syriska medlemmar hoppar av i mängder. Det som har hänt under det senaste året har försvagat IS rejält. Många syriska medlemmar hoppar av och överlämnar sig till kurdiska YPG eller flyr till Turkiet, medan utländska krigare fortsätter att slåss, säger Abu Abboud al-Raqqawi.

"Alla trodde IS skulle tillämpa rättvisa"

Expressen har haft kontakt med al-Raqqawi i över ett år. Det är inte hans riktiga namn, men  han är född och uppvuxen i Raqqa. Före kriget jobbade han i sin pappas företag. 

Sensommaren 2014 hissades svarta flaggor på gator och torg.

Det var få som förstod vad som höll på att hända. Efter att den syriska armén drog sig ut ur staden tog Fatah al-Sham (al-Qaida i Syrien) och andra väpnade grupper från Fria Syriska Armén, FSA, kontroll över hela provinsen. Det dröjde inte länge innan interna strider bröt ut. Men en annan mäktig milisgrupp planerade för att kasta ut samtliga och etablera sig där. Den 29 juni utropade gruppens högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi kalifatet ”IS” – ett kalifat utan gränser. 

– Befolkningen i Raqqa var trött på Fria Syriska Armén som behandlade folk illa. De stal och agerade som banditer. Det var en kaotisk period. IS dök upp. Alla trodde att de skulle tillämpa rättvisa och riktig islam. Folk gav dem stöd och de lyckades kasta ut samtliga väpnade grupper från Raqqa och från hela provinsen, säger al-Raqqawi.

Vi tar kort uppehåll i intervjun för att ta en promenad utanför huset. Vi vill kontrollera att vi inte är skuggade. 

Jag trodde på dem. Jag trodde att de var riktiga muslimer. Fram tills de började att slakta folk och avrätta till höger och vänster.

al-Raqqawi tillhörde inte någon särskild grupp när regimens styrkor flydde från Raqqa. Han var en vanlig praktiserande muslim, men kommer från en av de stora klanerna i Syrien. För att kunna skydda sig och sin egen klan måste man tillhöra en mäktig väpnad grupp. Han säger att IS var ett självklart val för honom och för tusentals andra syrier. 

– IS skickade 42 män till Raqqa först. De flesta var syrier, men de hade även medlemmar från Irak och några få utlänningar. På kort tid bytte många medlemmar från andra väpnade grupper sida och anslöt sig till IS. En vän till mig föreslog att vi skulle ansöka om medlemskap. Jag var tveksam i början men tänkte att det var en islamisk grupp som ska tillämpa islam, så varför inte?, säger, al-Raqqawi. 

Han gjorde en snabb karriär inom IS.

Han säger att hans släkt tog avstånd från honom och bröt alla kontakter. Hans far hotade med att frysa ut både honom och hans barn om han inte lämnade IS. al-Raqqawi vägrade. 

– Jag trodde på dem. Jag trodde att de var riktiga muslimer. Fram tills de började att slakta folk och avrätta till höger och vänster. 

"Bödeln högg av huvudet med yxa"

IS började snabbt agera som en riktig stat. De byggde upp en polisstyrka, en armé och grundade läger för militärträning och skolning i islamisk lag, sharia.

– Vi fick se och delta i avrättningar för att bli brutala. Det ingick i kurserna. Första gången jag bevittnade en avrättning var det en äldre man som anklagades för att bedriva svartkonst. De stoppade hans huvud mellan två brädor och bödeln hugg av huvudet med yxa. Jag stod så nära så att jag kunde se hur små köttbitar hängde ner från nacken och hur blod forsade från den huvudlösa kroppen, berättar al-Raqqawi.

Han andas tungt när han pratar. 

al-Raqqawi berättar att han vid avrättningen plötsligt föll ner på golvet, han hade drabbats av ett epilepsianfall. När han kom till sans igen frågade hans kamrater i IS hånfullt om han blev rädd. 

– Jag svarade att jag inte blev det. Hade jag erkänt att jag blev rädd hade de skickat mig på nya sharialäger. Det ville jag slippa. 

En bil står still och en annan kör medan fången är fastbunden i båda bilarna.

al-Raqqawis ställning inom IS gjorde att han obehindrat kunde röra sig på känsliga baser och i områden som kontrollerades av IS. Han säger att han sett det mesta. 

– Det ni har sett på internet är avrättningar med skjutvapen eller vanliga bestraffningar. Jag har sett lynchningar som inte filmades eller publicerades. En del människor kokades till döds i olja. Motorolja. De matade elden med ved i en timme innan de kastade den som skulle dödas i den kokande oljan. Det är tunisierna som är ansvariga för det. 

Andra bestialiska avrättningsmetoder är att bränna fångar  till döds eller att slita itu levande fångar. 

– De sätter ett rep runt högerfoten och ett runt vänsterfoten. En bil står still och en annan kör medan fången är fastbunden i båda bilarna. Man slits i två delar. Det är bottenlös brutalitet. 

En annan tortyrmetod är elkablar som rullas runt fingrarna som ringar. Tortyrledaren tvingar fången att själv sticka in fingrarna i eluttaget. 

– Du utdelar elchocker till dig själv. Fångarna tvingas sticka handen in och ut i eluttaget när de sitter på kakelgolvet som är översvämmat med vatten. 

I dag är Raqqa sönderskjutet och sönderbombat. Här efter ett amerikanskt luftanfall i slutet av augusti.
Foto: AP

"De som stiftar människolagar är otrogna"

Alla som tillhör IS skickas på sharialäger som pågår en till två månader och sedan på militärträningsläger.

Utländska medlemmar separerades från lokala medlemmar i undervisningslägren.

– Den ansvariga för sharialägren är fransmannen Abu Mosaab al-Farancy. Han kunde arabiska men även franska och engelska.

al-Raqqawi säger att han själv gått de här kurserna.

– Jag hamnade i ett sharialäger som ligger under dammen i Raqqa. Där fick man lära sig om islam, islams historia, koranen och om vilka som är våra fiender. Alla som inte följer sharia är fiender. De som stiftar människolagar och inte följer guds lagar är otrogna, säger al-Raqqawi. 

Den 17 augusti 2016 uppgav aktivistsajten ”Raqqa is Being Slaughtered Silently” att Abu Mosaab al-Farancy dödats i en flygattack i Raqqa. 

al-Raqqawi hävdar att det inte stämmer:

– Han lever och är den som har ansvaret för samtliga sharialäger i kalifatet och även har ansvaret för rekrytering av celler i Frankrike och Europa. 


Under lång tid har det spridits rykten om att IS-ledningen tagit skydd under dammbygget Sadd al-Furat i Raqqa. al-Raqqawi säger att han träffade hundratals nyrekryterade medlemmar när han tillbringade en månad i undervisningslägret inne i byggnaden. 

1. Fotbollsstadion. 2. al-Naim-rondellen, IS-ockuperad. 3. Järnvägsstationen där man nu gör framsteg mot IS från öst. 4 Rikt bostadsområde som utländska IS ockuperade lägenheter i och flyttade in i.

– IS fruktade att man skulle göra snabbanfall mot dammen och försöka tillfångata ledare eller medlemmar.

al-Raqqawi var nära vän med Raqqas tidigare guvernör Abu Hajar al-Ghajar, som är syrier från Raqqa.

al-Ghajar var inte rädd för att ta diskussionen i frågor om brott och straff med utländska IS-imamer – särskilt de som kom från Tunisien och Saudiarabien. Han var ett av de första tunga namnen som hoppade av IS. En dag knackade IS hemliga polis på al-Raqqawis dörr och han blev kallad till förhör. 

– Var är al-Ghajar, frågade förhörsledaren.

– De misstänkte att jag hjälpt honom att fly. De trodde att jag kände till att han planerade att lämna IS och Raqqa. De fick ingen information av mig. Vi åt middag dagen innan han flydde till Turkiet. Jag kände på mig att han skulle hoppa av, säger al-Raqqawi. 


Efter al-Ghajar började flera andra lokala IS-medlemmar fly. De flesta till Turkiet, men även till områden som kontrolleras av kurderna. al-Raqqawi beskriver det närmast som massavhopp. Men inte bland de utländska krigarna. 

– De utländska krigarna är kvar inne i Raqqa, längs irakiska gränsen och i Deir al-Zawr. De kommer inte att återvända eller ge upp. Det är de som leder striderna. Du ska inte inbilla dig att en person som har åkt i flera tusen mil för att slåss för sin ideologi ger upp. Aldrig. De kommer att dö inne i Syrien, säger al-Raqqawi.

Redan då började vi känna av hur IS håller på att försvagas

Det finns inga säkra siffror på hur många IS-terrorister som dödats eller flytt. Abu Abboud al-Raqqawi säger att IS i interna dokument har  registrerat minst 5500 döda medlemmar bara i slaget om Kobane 2014/2015. 

Nu, säger han, håller sekten på att kollapsa. 

– Sedan flera månader tillbaka har lönerna sänkts rejält. IS är i stort behov av kontanter för att betala ut löner. Tidigare tjänade en syrisk medlem 90 dollar i månaden, men om man kommer från Europa eller väst fick man 200 dollar i månaden. Migranterna fick all hjälp de behövde för att stanna kvar i kalifatet. De fick bo i stora hus och deras barn gick i särskilda träningsläger. De fick även barnbidrag, 35 dollar i månaden. 

Nu betalar de ut bara mellan 40-45 dollar i månaden till alla och de har stoppat andra extra bidrag till barn och kvinnor. Redan då började vi känna av hur IS håller på att försvagas, säger al-Raqqawi.

al-Raqqawi berättar att livet för många kvinnor inne i Raqqa varit helvetet på jorden. För snart två år sedan tog två modiga kvinnor med sig en dold kamera för att visa Expressens läsare hur livet såg ut inne i Raqqa under IS.
Kvinnorna säger att här är en avrättningsplats. "De berättar inte vad kvinnans brott är. När de ska stena henne till döds, låter de folk samlas och fraktar hit stenar." Walin kastar första stenen, det är startskottet.
Under IS kan inte kvinnor röra sig fritt. En taxichaufför berättar för kvinnorna att han inte får skjutsa en ensam kvinna. Blir de upptäckta blir först taxichauffören piskad med 30 rapp och sedan kvinnan.
I affären har butiksägaren målat på förpackningarna med hårfärg för att inte bryta mot förbudet att visa en kvinnas ansikte.
Utanför sjukhuset blir kvinnorna stannade av en beväpnad IS-soldat eftersom den ena inte märkt att slöjan hade glidit lite snett.

LÄS MER: Kvinnornas förbjudna filmer inifrån IS stängda stad

"Unga attraktiva kvinnor var dyrare än andra"

Abu Abboud är far till flera barn och han har, som de flesta IS-medlemmar, flera fruar.

Han säger att livet för många kvinnor inne i Raqqa var helvetet på jorden.

När IS stormade det irakiska samhället Sinjar dödade de männen och tog tusentals kvinnor, flickor och barn som slavar.

– De transporterades i bussar till IS-kontrollerade områden och såldes på marknader till IS medlemmar.

En kommitté från IS skickades till marknaderna och satte pris på de kidnappade kvinnorna och barnen.

– Unga attraktiva kvinnor var dyrare än andra, säger al-Raqqawi.

Han säger att det finns de som lyckades att fly.

– Men många valde att ta livet av sig. De som är kvar säljs tillbaka till sina familjer, dyrt.

Hon var slav och ägdes av en saudier. Han hade försökt kyssa henne.

al-Raqqawi är gift med fyra kvinnor. Han säger att medlemmar från Saudiarabien var de som köpte flest slavar. Även han erbjöds att köpa fem kvinnor vid ett tillfälle.

– Han som hade dem ville ha 500 dollar för samtliga. Han behövde pengar. Jag tackade nej till det. Inte på grund av pengar utan för att det strider mot min övertygelse. En riktig muslim förslavar inte folk, säger al-Raqqawi.

 En dag när al-Raqqawi stod i närheten av sin bil vid rondellen al-Naim i Raqqa hörde han ett ljud. Någonting hade fallit ner på gatan. Först efter en stund insåg han vad det var.

– En kvinna hade hoppat från balkongen på tredje våningen. Hon var slav och ägdes av en saudier. Han hade försökt kyssa henne. Hon dog, men lät inte honom ta henne. Hon kastade sig ner och dog, säger al-Raqqawi.


al-Raqqawi säger att han planerat sin flykt från IS i över ett år. Nu är hela hans familj i säkerhet. Det är också orsaken till att han nu väljer att träda fram öppet och berätta.

– Jag vill tala om för alla att det ni ser är inte en islamisk stat. Jag vill säga till dem som har anhöriga inom IS: ta kontakt med dem och få dem att överge IS. IS är inte muslimer, säger al-Raqqawi.

Hur länge till kommer IS fortsätta göra motstånd? 

– Om attackplan fortsätter att kontrollera luftrummet och utföra ständiga attacker mot IS-mål så är IS borta om högst några månader. Det är attackplanen som har krossat IS. 

– Men de utländska krigarna kommer att slåss till sista man, säger al-Raqqawi. 

Du var emir i Islamiska Staten, men nu säger du att de inte är riktiga muslimer.

– Ja, de är inte muslimer.

Men ändå har du bidragit vid grundandet av IS och hjälpt dem?

– Det stämmer. Jag anslöt mig till IS och blev kvar hos dem under en tid, men jag kunde inte säga emot dem när de gjorde fel. Det skulle räckt med att bara en person vittnat mot mig om att jag sagt något negativt om IS så hade jag blivit slaktad.

al-Raqqawi hävdar att han  inte har deltagit i avrättningar och inte dödat någon.


LÄS MER: Följ Expressens och Magda Gads rapportering inifrån Raqqa

FAKTA Abu Abboud al-Raqqawi var hög chef inom den religiösa polisen

■ Abu Abboud al-Raqqawi var IS-befäl i Raqqa i Syrien.
■ Han anslöt sig frivilligt till IS efter att Raqqa erövrats och utropats till terrorsektens huvudstad för tre år sedan.
■ Han hade flera höga befattningar inom den religiösa polisen al-Hisbah i Raqqa. Han var bland annat emir i IS logistiska kommitté och för en enhet inom migrationspolisen. Han uppger att han hade över 50 man under sitt befäl.
■ Abu Abboud al-Raqqawi hävdar att han trots att han var IS-befäl inte är ansvarig för avrättningar och tortyr. I intervjun bekräftar han dock att han varit med om avrättningar som en del av träningen i sharia-läger.
■ Han har i dag flytt från Raqqa och lever på annan ort med sina fyra fruar.
■ Abu Abboud al-Raqqawi heter i verkligheten något annat, men han har godkänt att Expressen publicerar bilder på honom i samband med intervjun.