Varför dog så många på Berga?

Foto: Privat
På Berga vård- och omsorgsboende i Solna dog under coronapeidemin på 77 dagar 43 av de boende, visar Expressens granskning.
Foto: Alex Ljungdahl
På Berga vård- och omsorgsboende i Solna dog under coronapeidemin på 77 dagar 43 av de boende, visar Expressens granskning.
Foto: Alex Ljungdahl
På Berga vård- och omsorgsboende i Solna dog under coronapeidemin på 77 dagar 43 av de boende, visar Expressens granskning.
Foto: Alex Ljungdahl
På Berga vård- och omsorgsboende i Solna dog under coronapeidemin på 77 dagar 43 av de boende, visar Expressens granskning.
Foto: Alex Ljungdahl
Utdrag från Bergas hemsida: ”Berga ligger i Bergshamra med utsikt över Edsviken och Värtan. Det finns 96 trevliga lägenheter som är uppdelade på 12 plan med små avdelningar om åtta boende.” ”Berga har en konstprofil och vi använder musikens, konstens och hantverkets positiva effekter på hälsan”.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den pensionerade konditorn Lennart Nyström firar sin födelsedag. Han såg fram emot att fylla 90 i sommar och ha stort kalas där han skulle bjuda på prinsesstårta. Så blev det inte.
Foto: Privat
Undersköterskan Sofia Karin, 30, larmade tidigt om det som hon uppfattade som brister och missförhållanden på Berga.
Foto: Expressen TV
1 / 10

Lenas dotter tvingas kriga för att mamman ska få en ambulans.

Lennarts bröst bubblar av slem och ångesten stegras.

Ingas son oroar sig för att mamman lider sista natten i livet när ingen i personalen säger sig ha haft tid att se till henne. 

Expressen har under två månader kartlagt hur viruset spred sig på Berga äldreboende utanför Stockholm, där nära hälften dött under coronapandemin.

Det här är berättelsen om vad som hände – och om dem som inte längre finns kvar.

Den ansvariga sjuksköterskan märker torsdagen den 19 mars att en av de boende på avdelning 2A, som under vinterkräksjukeutbrottet i december fick beröm för hur man lyckades begränsa smittspridningen, är extra hostig. Sjuksköterskan ser till att denne och grannen som försämrats i tidigare sjukdomstillstånd coronatestas innan hon stämplar ut och tar helg.

I det här läget vet hon inte att en lavin ska dra fram över privatägda Berga vård- och omsorgsboende i Solna.

Inom loppet av 19 dagar kommer sju av åtta boende på hennes avdelning att vara borta. Och när det är dags för Sveriges skolelever att sjunga ”Idas sommarvisa” gapar 43 av 96 seniorers sängar på Berga tomma. Dessutom kommer hälften av personalen – däribland sjuksköterskan själv – att bli sjukskrivna, vissa i corona och andra för att man för att skydda de gamla ska stanna hemma vid minsta symptom.

Lennart Nyström med barnbarnsbarnet Sofia. Foto: Privat

Lennart ser fram emot sin 90-årsdag

En av de första två som testas positivt för corona är den pensionerade konditorn Lennart Nyström, 89. Hans dotter Eva-Lott Eriksson, 64, har krävt att pappan ska få komma in till sjukhuset. Lennart har vatten i lungorna och har berättat att han har fruktansvärt ont. Han har bönat och bett om att få komma hem till lägenheten ett stenkast bort, där hustrun Ulla-Britt, 87, väntar. Men alla vet att han behöver så mycket hjälp att det inte är möjligt. 

Lennart är förvisso multisjuk, men har under vintern mått förhållandevis bra. Han har sagt att han snarare känner sig som 50 och ser fram emot att fylla 90 i sommar. 

När Eva-Lott är i affären för att handla åt mamman, som brutit axeln och handleden, får hon höra att pappan är döende. Hon släpper allt och kör direkt mot Berga. 

”Det är Eva-Lott. Hör du mig?”, säger hon och lägger sin hand på pappans.

Lennart nickar svagt. 

Lennart Nyström som ung. / Konditor Lennart Nyström på Willfors konditori i Linköping. / Lennart Nyström firas på födelsedagen av hustrun Ulla-Britt.

Avskedet blir allt annat än fridfullt. Lennart får knappt luft och det liksom ”bubblar” i bröstet på honom av allt slem. Eva-Lott uppfattar att pappan har ångest och smärta in i det sista och önskar att det hade gått att söva ner honom.

Först 6,5 timmar senare – klockan 17.15 – upphör andningen. 

Den andre personen från Berga, en 74-årig man, som också testats positivt för covid-19 dör på sjukhus, samma fredag som Lennart.


Informations-mejlet som gick ut till personer vars anhöriga bodde på Berga vård- och omsorgsboende i Solna.
Undersköterskan Sofia Karin medverkade 1 april i Expressen TV. Även Kommunals sektionsordförande Elisabeth Antfolk intervjuas.

Undersköterskan Sofia Karin får panik

30-åriga undersköterskan Sofia Karin har aldrig sett en så oorganiserad arbetsplats. Hon jobbar egentligen på ett försäkringsbolag, men har pausat sin föräldraledighet för att göra en insats under coronakrisen. Under hennes första nattpass på Berga dör den tredje boende, en 99-årig kvinna.

Efter mycket kamp får Sofia Karin till sitt tiotimmarspass slutligen två engångsmunskydd – som håller tre timmar vardera innan de blir dyngsura. 

Vissa av de boende är aggressiva i sin demenssjukdom och spottar efter henne och en gömmer sig bakom hörn och hoppar fram och skräms. Sofia Karin vet att corona förekommer på Berga, men hon och flera andra som Expressen pratar med säger att i det här läget inte finns information om vilka som är smittade. En kort stund låser hon in sig i ett förråd och ringer sin sambo. Hon är livrädd och gråter. Och hon ångrar bittert att hon frivilligt gett sig in i detta. 

Men Sofia Karin vill inte lämna de boende i sticket och återvänder snart till kaoset. En annan senior springer då runt naken och kissar i sitt rum. När Sofia Karin försöker torka upp blir hon slagen. Hon larmar febrilt efter förstärkning, men ingen har tid. 

Efter tredje arbetspasset blir Sofia Karin själv sjuk i bekräftad covid-19 och fyra-fem veckor framåt har hon en huvudvärk som är vidrigare än den migrän som hon ibland fått morfinsprutor för att hantera. Sambon och hennes åtta månaders son insjuknar också.

Expressen har tagit fram uppgifter om vilka boende på Berga vård- och omsorgsboende i Solna som dör, månad för månad under coronaepidemin. Här är avlidna i mars.

Den 22 mars får alla anhöriga ett mejl från ledningen på Berga om att basala hygienrutiner följs och att man har våningsbundna vikarier.

Men personal som Expressen intervjuat berättar att timvikarier samtidigt sprungit mellan olika avdelningar, att skyddsutrustning saknats och att de inte vet vilka som är smittade. De anställda upplever det som omöjligt att begränsa smittspridningen. 

Kommunals sektionsordförande Elisabeth Antfolk larmar om att ledningen på Berga försökt tvinga personalen att arbeta, trots sjukdomssymptom som hosta och huvudvärk. De som inte kommer till jobbet anses arbetsvägra.

Inga Ekström dog i covid-19 den 30 mars på äldreboendet Berga. Här spelar hon pingis med barnbarnet.

”Har mamma plågats svårt?”

”Hur hade mamma det den sista natten i livet?”. Den frågan förföljer 65-årige Björn Ekström, vars mor Inga Ekström blir den sjätte som dör på Berga. 

Klockan är elva på förmiddagen den 30 mars när Björn ringer och undrar om mamman är vaken. Personalen svarar först att de inte vet. De säger att de ännu inte har hunnit gå in till Inga och hjälpa till med morgonbestyren. Till slut får han besked om att den 93-åriga mamman, som någon vecka tidigare testats positivt för covid-19, mår okej. 

Men bara en stund senare kommer ett nytt samtal. Inga har nu stora problem med andningen och pulsen är låg.

Någon timme därefter får Björn veta att Inga, som arbetat som advokatsekreterare och deltagit i SM i bridge, nu har avlidit.

”Har mamma plågats svårt när personalen inte ens hunnit titta om hon vill ha frukost?”, oroar sig Björn.

Inga Ekström gifter sig. / Inga med sonen Björns hund Ursula. / Inga Ekström äter finmiddag på Ulriksdals värdshus. Foto: Privat

Rutinen är att de boende ska ses till två-tre gånger varje natt, men nu är det kaos på Berga. En och samma undersköterska har nattetid ansvar för totalt 16 boende, varav åtta med demenssjukdom som egentligen inte får lämnas utan tillsyn, ens för en stund.

Anhöriga säger att det i kaoset blir ännu svårare att få besked om hur deras nära mår. En del av vikarierna som tar telefonen har aldrig träffat de boende förut, vet inte vad de heter och förstår knappt svenska. När de boendes barn frågar om mamma har feber eller om pappa fått corona uteblir svaren. Och besöksförbudet gör att de närstående inte själva kan komma till Berga och kolla hur det står till. Personal vittnar samtidigt om att det är stökigare än tidigare. Städningen blir satt på undantag och när anhöriga inte är där och ser det prioriteras annat. Enstaka skyddsrockar och handskar som skakats fram ligger slängda över tvättvagnar och återanvänds flera varv. Och hissarna får fungera som stökiga varuleveranser av mediciner när sjuksköterskorna inte vill, vågar eller får gå upp på avdelningarna och se till de boende. Det framgår av bilder som Expressen tagit del av. Lena Granlund är en av de personer som dog på äldreboendet Berga i covid-19. Här firas hon på sin 75-årsdag.

Ulrika tvingar fram en ambulans till sin mor

I vanliga fall dör omkring en-två personer i månaden på Berga, men våren 2020 är det som att döden drar fram i korridorerna på boendet. Den 31 mars går tre kvinnor bort: två 93-åringar och en 75-åring. Den sistnämnda, den pensionerade frisören Lena Granlund, blir det nionde dödsoffret på bara elva dagar – och på Lenas avdelning 2A har därmed hela fem av åtta boende avlidit. 

Redan samma dag som mejlet från ledningen på Berga den 20 mars informerar om att två personer dött i corona men att inga andra boende uppvisar sådana symptom hör Lenas dotter Ulrika Kukulska, 50, att det inte står rätt till med mamman. Lena låter trött i telefonen, som att hon har ”checkat ut”, och hon somnar vid frukosten. Det händer aldrig annars. Coronaprovet några dagar senare visar mycket riktigt att även Lena är smittad. 

En sjuksköterska förmedlar att mamman är ”röd som en kräfta” och har svårt att andas. Ulrikas syster Stina Granlund, 46, får med hjälp av en i personalen se mamman via FaceTime och blir djupt oroad över den ansträngda andningen.

Lena Granlund i trädgården utanför Berga. / Lena tillsammans med yngsta barnbarnet. / När Lena Granlund arbetade var det som frisör. Familjens favoritsköterska på Berga brukade trots stressen ta sig tid att måla Lenas läppar och göra henne fin i håret. Foto: Privat

Ulrika frågar läkaren som boendet anlitar om mamman inte behöver vårdas på sjukhus för att få syrgas, men övertalas att det är bättre för Lena att vara kvar på Berga med palliativ vård.

Nu reagerar Ulrikas granne som också är läkare. Han ifrågasätter starkt varför man ger morfin i stället för syrgas och menar att det nästan är att likställa med aktiv dödshjälp. Med hjälp av läkargrannen lyckas Ulrika till slut förmå en sjuksköterska på Berga att mäta syremättnaden. Är värdet under 90 anses det jättedåligt. Lena har 69.

Läkargrannen råder Ulrika att omedelbart kräva att en ambulans tar mamman till sjukhus. Hon måste få syrgas. Ulrika meddelar ledningen att om de inte ringer 112 så gör hon det. Hon viker inte från boendets entré förrän ambulansen anländer, men då är mamman inte längre kontaktbar. Iförd skyddsmundering får Ulrika ändå ta farväl av sin mor på Danderyds sjukhus. Från att ha kippat efter andan somnar nu Lena lugnt in två nätter senare. Systrarna är glada att mamman slipper lida, men får av Ulrikas läkargranne veta att Lena kanske hade överlevt om hon fått komma till sjukhus två dagar tidigare. Ulrika skickar in en anmälan till IVO.


Eva Zeal dog i covid-19 på äldreboendet Berga den 1 april. Här läser hon en dikt hon skrivit om döden.

Eva, 101, slutar äta och dör utan sina närmaste intill sig

En vecka senare, den 8 april, väcks Linda Olsson, 60, av att nattsköterskan ringer klockan halv fyra på morgonen och berättar att mamman Eva Zeal, 101, är död. 

Två dagar tidigare slutade modern att äta och Linda har med stor vånda fattat beslutet att hon inte vågar vara på plats under Evas sista tid. Sex av åtta på Evas avdelning, 2A, har redan ryckts bort och Linda törs inte riskera att själv smittas av corona. Hon vill inte att hennes egna barn ska mista sin mamma. 

Hon sörjer att inte ha fått hålla Eva i handen vid sista andetaget. Linda bekymrar sig också för hur mamman tagits om hand, när så många varit döende samtidigt. Sjukskrivningarna har varit frekventa – och de olika vikarierna många. Några detaljer om hur Evas sista timmar var kan ingen ge.

Eva Zeal och dottern Linda. Foto: Privat

Eva jobbade i många år själv på ett pensionärsboende, där hon enligt dottern blev känd som den som alltid gjorde det lilla extra för de äldre. Linda har följt i sin mammas fotspår. Hon är driftsledare inom äldreomsorgen och specialutbildad inom demensvård. Linda vet att det är kärvt på alla äldreboenden, men har har ofta varit skeptisk mot attityden på Berga. Bland annat har hon framfört synpunkter på att mamman inte fått hjälp att få i sig näring. Det har också förekommit att hon hittat mammans piller liggandes på golvet. Hon har dessutom reagerat på att en annan boende fått skäll för att ha kissat ner sig, något som Linda flaggat upp för ledningen. 

Men Eva själv var inte den som klagade när saker inte fungerade – hon ville absolut inte vara till besvär. Hon kanske inte alltid kom ihåg vad hon hade ätit till middag, men ända fram till 98-årsdagen löste hon korsord, läste och skrev poesi.

Linda tar bilen till Berga för att ta emot plastkassar där mammans saker slängts ner huller om buller. Kristallkronan har ett tjockt lager av damm.

Eva Zeal när hon var barnsköterska på Sällskapet barnavård på 1940-talet. / 100-årsfirandet. / Eva med barnbarnen, 1993. Trots att hon var över 70 år när hon blev mormor orkade hon busa med barnbarnen. Foto: Privat
Utdrag ur den anmälan som Kommunals ombud gjorde till Arbetsmiljöverket 21 april. Arbetsmiljöverket svarar att man inte beslutat om något förbud eller föreläggande.
Arbetsmiljöverkets svar på skyddsombudets anmälan.

Det lokala skyddsombudet lyfter ett flertal gånger frågan om skyddsutrustning och rutiner kring covid-19. Engångsmaterial återanvänds, skyddsutrustning förvaras på sätt som gör den smutsig och kunskap saknas. Ett annat problem är att arbetsledningen inte finns på plats, anser facket. 

Skyddsombudet lämnar till slut in en så kallad 6:6:a, en anmälan till Arbetsmiljöverket.  Situationen på Berga beskrivs som ”extremt svår”.

5,5 veckor efter de första dödsfallen på Berga, den 29 april, briserar nyheten om anmälan. Det rapporteras att mer än var fjärde – 27 av 96 – på äldreboendet avlidit. 

Men Expressens kartläggning visar att de döda vid det laget fler än så. Av uppgifter som dubbelkollats mot folkbokföringen framgår det att det fram till den 21 april dött minst 32 personer, 1/3 av de boende. 

Den 8 maj inleder kammaråklagare Gunnar Jonasson en förundersökning om arbetsmiljöbrott på Berga.

Vd:n Sakarias Mårdh säger samtidigt i SVT (7 maj) att äldreboendet är fritt från corona  – men så sent som 6 maj avlider 90-åriga Kerstin Dejrud som i 30 år varit städerska på Karolinska i just covid-19. Och fram till skolavslutningen ska ytterligare fyra personer ryckas bort, varav minst en med corona.

Galila Swärdstedt dog i coronaviruset på äldreboendet Berga. Här gosar hon med sin älskade hund Tiara.

Det är Galila Swärdstedt, 94. Hon är fantastisk på att teckna, inreda och laga mat och hon sydde i sin glans dagar scenkläder till Lill-Babs revy. Självklart har Galila även gjort studentbals- respektive bröllopsklänningen till sin väninnas dotter EvaLinda Sederholm, 57.

När Galila 2016 flyttar in på Berga tar EvaLinda hand om hennes älskade Tiara, som är en blandning av pudel och fjärilshund. De tre träffas sedan regelbundet på Ulriksdals slottskafé.

Söndagen den 24 maj ringer personalen från Berga och bekräftar att Galila fått covid-19. Dagen därpå får EvaLinda komma på besök i full skyddsmundering. 

Galila har i hela sitt liv ätit hälsosamt och yogat. Personalen hyser visst hopp om att hon ska kunna stå emot viruset. På tisdagen och onsdagen är hon också lite piggare – men på torsdagen försämras läget rejält. Galila avlider på förmiddagen. Personal kontaktar EvaLinda omgående och berättar att man varit hos Galila när hon somnade in och EvaLinda ges tillsammans med en annan vän till Galila möjlighet att i likadan skyddsutrustning som tidigare ta ett sista farväl. 

EvaLinda anser dock inte att personalen fått rätt förutsättningar att hålla smittan borta och begränsa spridningen. Hon tror att Galilas liv hade gått att rädda om det funnits mer skyddsutrustning och bättre rutiner och kommer att anmäla till IVO.


Galila Swärdstedt blev 94 år. Hon föddes i Egypten, bodde en tid i Paris och arbetade i Sverige bland annat med att göra scenkläder till Lill-Babs revy. Foto: Privat

77 dagar efter de första konstaterade coronafallen på Berga finns i dag bara 52 av 96 boende kvar. En har flyttat till ett annat äldreboende, övriga 43 – varav en bara hann bo på Berga några veckor – har dött.  

Vd:n Sakarias Mårdh säger samtidigt till Norrköpings Tidningar att koncernen Ansvar & Omsorg (som äger Temabo AB som driver Berga) som på grund av corona haft totalt cirka 40 dödsfall i sina 25 verksamheter – runtom i hela landet.

Men Expressens granskning visar att minst 43 personer ryckts bort bara på Berga och anställda undrar om ledningen medvetet sett till att så få boende som möjligt testas, allt för att hålla statistiken över döda och sjuka i covid-19 nere. Personal menar sig ha sett många fler med tydliga coronasymptom än vad man får klartecken om att provta.

Vid månadsskiftet april-maj fanns interna listor som visade att 41 boende hade testats positivt och fyra negativt, men åtskilliga anhöriga som fått dödsbud vet när Expressen kontaktar dem inte om att deras nära hade covid-19. 

Sakarias Mårdh säger att det är Region Stockholms läkarorganisation som bestämmer vilka som ska provtas och få komma in till sjukhus för vård och förnekar bestämt att Ansvar & Omsorg skulle ha underlåtit att testa boende. Tvärtom så ligger det i verksamhetens intresse att provta så fort som möjligt för att förhindra eventuell smittspridning, menar vd:n. 

Likaså framhåller han att Arbetsmiljöverket avslagit skyddsombudets anmälan om förbud eller föreläggande. Berga har enligt vd:n haft skyddsutrustning, hygienrutiner och arbetsledning på plats dygnet runt och information har funnits om vilka som varit smittade och inte. I dagsläget är all personal och alla boende testade, enligt företaget. Pågående fall hos IVO eller uppgifter om enskilda boende kan Sakarias Mårdh inte kommentera. Men han påpekar att Region Stockholms direktiv i början av pandemin var att ingen från äldreomsorgen fick skickas till sjukhus. Det totala antalet döda på Berga under coronaepidemin känner han inte till, men han hänvisar till de siffror man fått från Region Stockholms läkarorganisation om att 23 boende på Berga som har dött har haft covid-19. 

Här läser Eva-Lott en dikt till minne av sin pappa Lennart Nyström.
Ett foto från Lennart Nyströms ungdom och en bild från födelsedagsfirandet på Berga stod framme i Solna kyrka när Lennart Nyström begravdes den 17 april i år. / Endast Eva-Lott, brodern och tre av Lennarts barnbarn närvarar vid Lennarts begravning. / Dottern Eva-Lott lät smycka kistan med skogsdekorationer. Foto: Privat


Eva-Lott läser en dikt på pappans begravning

Tonsättaren Lars-Erik Larssons ”Pastoralsvit för orkester”, samma stycke som Eva-Lott nästan 50 år tidigare lyckades få uppspelat i radio vid pappa Lennart Nyströms 40-årsdag, ljuder i Solna kyrka. Det är bara hon, brodern och tre av Lennarts barnbarn som närvarar. 87-åriga änkan Ulla-Britt har isolerat sig under coronaepidemin och törs inte vara med på makens begravning.

Eva-Lott läser en dikt hon skrivit själv om hur mycket pappan betytt: 

Älskade pappa, vi hade hela livet en nära kontakt. Vi förstod varandra, kanske för att vi var kräftor båda två. När jag var liten höll jag dig i handen och följde gärna med dig på julotta i Ulriksdal, för att där sitta och somna tills vi gick hem”. 

Gråten gör att det stockar sig i Eva-Lotts hals.

Lennart Nyströms dotter Eva-Lott läser en dikt vid faderns grav.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Nu står hon här vid kistan som är dekorerad med liljor, syrener, granris och gröna band, lyssnar på Elvis tolkning av ”O store Gud””How Great Thou Art” – och tänker på hur Lennart ville fira sin 90-årsdag den 1 juli på Ulriksdals värdshus. Gästerna skulle få pappans favoritmat – sås, potatis och en bit kött – och efteråt skulle det serveras prinsesstårta, som kanske inte smakade precis som de tusentals tårtor som Lennart själv bakat under åren som konditor, men som han ändå aldrig tröttnade på. Det, eller wienerbröd med massor av smörkräm.

Eva-Lott besöker sin pappa Lennart Nyströms grav.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressen har kartlagt dödligheten utifrån folkbokföringsuppgifter och information från närstående.Fotnot: Expressen har identitetsuppgifter på alla som gått bort och har talat med anhöriga till 30 av dessa.

■ Hittills har 48 boende på Berga dött i år, varav 43 efter 20 mars då de första boende konstaterades ha corona. Av dessa 43 var 32 skrivna på Berga och 11 folkbokförda på sina tidigare hemadresser.

■ Jämför man med samma period i fjol (20 mars-5 juni 2019) så dog då sex personer som var skrivna på Berga. Det betyder att mer än fem gånger fler som var skrivna på Berga dött den här perioden i år jämfört med förra året.

■ Under hela 2019 dog 20 personer som var skrivna på Berga, 2018 avled 24 personer, 2017 dog 20 personer, 2016 avled 18 personer och 2015 dog 12 personer. (Personer som inte var skrivna där ingår inte i statistiken). 

■ Det finns i nuläget 52 boende på Berga, varav 32 är skrivna där. Berga har egentligen plats för 96 boende.

Källor: Skatteverket, Berga vård- och omsorgsboende, anhöriga. 

De dog på Berga

Expressen har kartlagt dödligheten utifrån folkbokföringsuppgifter och information från närstående.

* Man, 89, dog 20 mars.

* Man, 74, dog 20 mars. 

* Kvinna, 99, dog 27 mars. 

* Kvinna, 89, dog 28 mars. 

* Man, 90, dog 29 mars.

* Kvinna, 93, dog 30 mars.  

* Kvinna, 75, dog 31 mars.

* Kvinna, 93, dog 31 mars.

* Kvinna, 93, dog 31 mars.

* Man, 94, dog 1 april.

* Man, 95, dog 2 april. 

* Man, 78, dog 2 april.

* Kvinna, 88, dog 4 april.

* Kvinna, 87, dog 4 april. 

* Man, 75, dog 5 april. 

* Kvinna, 86, dog 5 april. 

* Man, 80, dog 6 april. 

* Kvinna, 94, dog 6 april.

* Man, 94, dog 7 april. 

* Kvinna, 101, dog 8 april. 

* Kvinna, 92, dog 8 april. 

* Kvinna, 75, dog 9 april.

* Kvinna, 94, dog 11 april. 

* Kvinna, 93, dog 12 april. 

* Kvinna, 96, dog 13 april.

* Man, 79, dog 15 april.  

* Kvinna, 92, dog 17 april.

* Kvinna, 91, dog 17 april. 

* Man, 91, dog 17 april.  

* Kvinna, 99, dog 19 april.

* Kvinna, 85, dog 19 april. 

* Kvinna, 102, dog 19 april.

* Kvinna, 100, dog 22 april. 

* Kvinna, 98, dog 23 april .

* Kvinna, 90, dog 23 april.

* Man, 83, dog 23 april.

* Man, 83, dog 24 april.

* Man, 91, dog 4 maj.

* Kvinna, 90, dog 6 maj. 

* Kvinna, 91, dog 9 maj. 

* Kvinna, 94, dog 28 maj.

* Man, 77, dog 2 juni. 

* Man, 98, dog 5 juni.

= 43 döda (20 mars - 5 juni)