Utmaningen: Så ska Löfven rädda sitt jobb

Tuffast under snart fyra år som statsminister var terrordådet på Drottninggatan. 

Hans stoltaste ögonblick, av intensiteten i rösten att döma, är mer överraskande. 

Det var när han lagade dillkött till Ulla. 

I podcasten "Roos möter partiledarna" berättar Stefan Löfven om mötet med Donald Trump, varför han har slutat att ge pengar till tiggare - och om livet utan egna barn.
– Det är klart att det har slagit mig också i livet ibland, att jag hade tyckt om att ha barn, säger statsministern.  

Text: Malin Roos
Publicerad 12 jul 2018 kl 07.07

Vi är i Falköping, Emil Forsberg har just skjutit Sverige till kvartsfinal i fotbolls-VM och Stefan Löfven, 60, har highfivat med de svenska fansen på hotellet där han såg matchen och skrikit sig halvhes. 

– Jag skrek JAAAAA. Fast högre, det tänker jag inte göra nu. 

VM i populism brukar kritiker säga när politiker plötsligt ska glänsa sig i svenska framgångar, vad säger du till dem om ditt genuina fotbollsintresse?

– Att det är precis så det är. Jag har spelat fotboll själv sen jag var fem-sex år till 20 någonting. Jag följer GIF Sundsvall och Tottenham. För en som har bott i Örnsköldsvik är ishockeyn stor och jag följer gärna mitt kära Modo, men fotboll är nummer ett och som idrottsevenemang är fotbolls-VM störst.

undefined

JAAAA! Stefan Löfven såg åttondelsfinalen i VM mellan Sverige och Schweiz på Hotell Falköping. Här jublar han efter att Emil Forsberg tryckt in segermålet.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Lars Ohly spelade aldrig mot Nacka Skoglund, vilken är din starkaste bedrift som vänsterytter i Undroms IF?

– Det var på behagligt låg nivå. Det blev några baljor, jag var rätt snabb. Men jag var extremt vänsterfotad och hade kunnat vara betydligt bättre med högern. 

Nu har du snart varit Sveriges statsminister i fyra år. När var det jävligast?

– Det är klart att terrordådet var fruktansvärt. Vi var nere i Skene och besökte skolan som hade drabbats av den hemska bussolyckan när vi får beskedet, att någon har kört in i en folksamling i Stockholm. Första uppgifterna var väldigt vaga, när vi förstår att det är på allvar och på goda grunder kan säga att det handlar om ett terroristbrott så var det fruktansvärt. 

undefined

Stefan Löfven med hustrun Ulla vid Sergels torg efter minnesgudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan.

Foto: Alex Ljungdahl

Vi minns alla bilderna på en semestrande Barack Obama på Hawaii. Ena året är han svarthårig, efter att ha varit president i ett år är han helt grå. Hur har du påverkats fysiskt och psykiskt av jobbet som statsminister?

Jag har fått några gråa hår jag också om än inte lika många som Barack Obama. Jag tycker själv att jag är lugn, men det är klart att en händelse som terrorattacken tar hårt också i efterhand. Det är olika perioder, ibland är det slitigare och jobbigare men det är som det är. 

Jag spelar upp ett citat, det är från en intervju i P4 inför valet 2014 där Stefan Löfven berättar att han ibland ger pengar till tiggare, "det händer". 

"Det gör mig upprörd när man säger att man ska förbjuda tiggeri som om det gick att förbjuda fattigdom". 

Fortfarande menar jag att man inte kan förbjuda tiggeri

Nu sa du nyligen i radio att du inte ger pengar till tiggare. Vad fick dig att ändra dig och när var det?

– Exakt när vet jag inte, men det gäller att se till att vi hjälper människor i sitt hemland så mycket som möjligt och kräver att de länderna tar ansvar för sina medborgare. Därför ger jag inte i koppen men däremot till en organisation som gör bra arbete i Rumänien och Bulgarien. Sen måste vi ha ordning och reda här hemma, det är därför vi har skärpt en del lagar när det gäller tiggeri men fortfarande menar jag att man inte kan förbjuda tiggeri.

undefined

Stefan Löfven på turné genom Sverige.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Enligt tidningsuppgifter pågår det inom S ett internt arbete för att få till ett nationellt förbud mot tiggeri. Vad säger du om de uppgifterna?

– Att man får hitta på något bättre. Det pågår inget sådant arbete. Däremot om hur vi ska få bort tiggeriet, för det är viktigt. Det är fruktansvärt inhumant att människor ska behöva stå på knä och tigga pengar. Tiggeri ska bort, ja, men vi arbetar inte för ett nationellt förbud

När ni i våras gick ut med partiets stramare invandringspolitik, hur mycket tänkte du att det kunde tolkas som att Sverigedemokraterna fick rätt i sin kritik av de andra partierna?

– Sverigedemokraterna står inte ens upp för asylrätten. Jag vill påstå att jag står för en traditionell socialdemokratisk politik. Vi står upp för asylrätten, de får komma och söka asyl men Sverige kan inte ha väsentligt avvikande regler gentemot omvärlden. Hela EU måste ta ansvar. 

Jag har inte varit naiv och trott att det ska lösa sig lätt

Det har du sagt varenda gång. När moderatledaren Ulf Kristersson har sträckt ut handen för en uppgörelse om migrationen till exempel, "avvakta EU". Nu visade det sig att inte många länder är intresserade av att ta ansvar. Trodde du verkligen på EU?…

Jag trodde på EU mer. Jag förstod att det var hårt i några länder men jag har argumenterat gentemot dem att om vi inte klarar av det här är det skadligt för frågan i sig, men det är skadligt för EU och de har nytta av ett starkt EU. Jag har inte varit naiv och trott att det ska lösa sig lätt. 

– Vi ska ha en bred överenskommelse och jag ser naturligtvis att det är socialdemokrater och moderater i den överenskommelsen men jag gör den gärna bredare också. 

undefined

Stefan Löfven besöker Lysingsbadets camping i Västervik. Här samtalar han med camparen Claes Svensson, 48.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Enligt Jimmie Åkesson är "stå i kö" typiskt svenskt. Vad är typiskt svenskt för dig?

– Att hjälpas åt. Jag brukar prata om vad "du-reformen" har betytt, den har gjort att det är lite närmare mellan människor i Sverige. 

Boken "Humlan som flyger", en biografi om dig, börjar med en anekdot från 1957 då Tage Erlander visar Norges statsminister sitt bästa Sverige och besöker Findus i Bjuv. Under din tid har Findusfabriken lagt ner och 450 varslats om uppsägning. Spelar det någon roll om ärtorna är svenska?

– I en global ekonomi och i den privata delen av näringslivet kommer det alltid att pågå en omstrukturering. Utländska investeringar i Sverige har stor betydelse för jobben men vi får inte vara naiva, vi måste fundera igenom vad som är strategiskt viktigt för oss. Jag vill inte ha ett dominerande utländskt ägande, Sverige ska fortsatt ha det avgörande inflytandet. 

Vad lärde du dig av Donald Trumps valkampanj?

– Vad jag har lärt mig? Jag har inte följt hans kampanj så mycket men i valkampanjer i allmänhet är min åsikt att vi inte kan ha en valkampanj som grundar sig på hårda uttalanden och smutskastning av partiledarkollegor. Hård debatt i sak men det måste vara med respekt, annars förlorar demokratin. 

undefined

Stefan Löfven besökte Donald Trump i vita huset i mars.

Foto: Axel Öberg

När du hade mött presidentparet Obama sa du om Barack och Michelle "otroligt generösa, varma och enkla människor" som du kände en "spontan trygghet med". Hur skulle du beskriva mötet med Donald och Melania Trump?

– Hans fru träffade jag inte men jag träffade Donald Trump. Han var i sitt bemötande också generös. Det var inte så att man kände sig ovälkommen. Vi har betydlig större skillnader i politiken, ingen tvekan om det och med president Obama och hans fru fick vi mycket mer tid, så det var två vitt skilda besök. Det var kortare och mer formellt med president Trump

Melania Trump uttalade sig om USA:s gränspolitik men man har inte hört Ulla Löfven säga så mycket om migrationspolitiken? 

– Nej. 

Varför?

– Hon har precis samma uppfattning som vi har, det är inget märkvärdigt. 

När blir Ulla irriterad på dig?

– Haha, hon kan ibland tycka att jag är lite tjurig. Hon var lite orolig när hon fick veta att jag skulle titta på åttondelsfinalen offentligt, hon vet att jag kan skrika rejält om jag inte tänker mig för.  

SKÄMTSAMMA LÖFVEN: "Jag fick en kokbok när jag fyllde 50 och lyckades faktiskt laga dillkött".

Foto: Anna-Karin Nilsson

VÄLKOMNANDE LÖFVEN: "Jag vill påstå att jag står för traditionell S-politik. Vi står upp för asylrätten".

Foto: Anna-Karin Nilsson

LEDSNA LÖFVEN: Tuffast under snart fyra år som statsminister var terrordådet på drottninggatan.

Foto: Anna-Karin Nilsson

GLADA LÖFVEN: "Det blev några baljor, jag var rätt snabb. Men extremt vänsterfotad", säger Löfven om fotbollsåren.

Foto: Anna-Karin Nilsson

BESTÄMDA LÖFVEN: "Jag har all respekt för Ulf Kristersson, men han ska inte bli statsminister".

Foto: Anna-Karin Nilsson

FUNDERSAMMA LÖFVEN: "Det är klart man känner en anspänning", säger Löfven om opinionsläget.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Vilken hushållsyssla är du bättre på än din partner?

– Jag är bättre på att stryka skjortor och dammsuga. Men jag är definitivt sämre på att laga mat, det har jag aldrig blivit vän med. Alla andra hushållssysslor gör jag. 

Vilken är den malligaste maträtt du har lagat?

– Dillkött! Jag fick en kokbok när jag fyllde 50 av nära vänner. Vi satt och bläddrade och frågade oss "vilken maträtt tycker vi alla fyra om?" Vi hamnade på dillkött och de sa "Då får du laga det till nästa gång". Det gjorde jag faktiskt. Jag tog råd av Ulla men jag gjorde allt själv. Jag tänkte "det här kommer aldrig att gå" men det blev bra.

 Jag hade tyckt om att ha barn

Att du inte fick några egna barn, hur har du tänkt kring det, gör du det?

– Nej, det är inget som jag går och tänker på så men det är klart att det har slagit mig också i livet ibland, att jag hade tyckt om att ha barn. Men nu är det som det är. Ullas barn är hennes och hennes före detta mans barn, tyvärr gick Sten bort för ett par år sedan, men jag har alltid visat att jag är här, jag är tillgänglig när ni behöver. Hennes son och dotter har två små tjejer vardera. 

Röstar de på dig, ja inte de små då?

– Det vet jag faktiskt inte, det är deras hemlighet vad de röstar på. 

undefined

Stefan Löfven under ett besök på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven ombeds välja, Göran Persson eller Ingvar Carlsson, och tvekar en halv sekund. 

– Hm, jag har en tätare relation med Göran Persson men jag har en enorm beundran för vad Ingvar Carlsson har gjort och betytt för partiet. Båda har gjort enorma insatser men Ingvar Carlsson som kom in precis efter det fruktansvärda mordet. Han har sagt någon gång att han inte hade arbetslust på ett års tid. Att ha det här arbetet och inte känna lust någonsin, det är en bragd att klara det

Hur ser din kontakt med Mona Sahlin ut? 

– Inte så mycket. De som jag har kontakt med är Ingvar Carlsson och Göran Persson eftersom de också var statsministrar. 

undefined

Göran Persson på plats och gratulerar efter att Stefan Löfven valts till partiordförande för Socialemokraterna. Och till höger gratulerar Stefan Löfven på Ingvar Carlssons 80-årsfest.

Foto: Robban Andersson/Sven Lindwall

Enligt vissa opinionsundersökningar har stödet för S varit i nivå med det som tvingade bort din företrädare Håkan Juholt med skillnaden att då var det flera år kvar till valet. Hur stressad är du?

– Det är klart att man känner en anspänning, det ska man göra inför ett val, men inte stressad. Alla säger att det är kort tid men i politiken är det en lång tid, det hinner hända mycket på två och en halv månad. Jag känner en styrka och en trygghet i det vi har gjort, att riktningen vi har lagt för svensk politik är bra. 

Valet kommer att bli en folkomröstning om välfärden. När det gäller migrationspolitiken finns det majoritet i parlamentet för en långsiktigt hållbar politik, där kommer vi att hitta en lösning, lika så lag och ordning. Där går inte vattendelaren. Jag är övertygad om att människor vill att vi ska investera i varandra. 

undefined

Jag har rest en del i dina gamla hemtrakter i Västernorrland, bland annat besökt BB-ockupationen i Sollefteå ett par gånger. Där är de, för att säga det rakt ut, rätt förbannade på dig. Varför åker du inte till ockupationen i Sollefteå?

– Jag kommer att åka i Västernorrland eftersom jag kandiderar där, inklusive Sollefteå. Vi får se vad det blir för program, det ska göras upp tillsammans med partidistriktet. Men man ska också tänka på, att om det finns förhoppningar om att jag ska göra något dramatiskt och få den gordiska knuten löst, så fungerar det inte så. Det jag kan säga till Sollefteåborna är att med en socialdemokratiskt ledd regering finns det möjlighet att få mer resurser till vården. Hur resurserna fördelas måste och ska dock beslutas på landstings- och regionnivå. 

Vem ser du som din svåraste motståndare i valet, Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson?

– Det är två högerpolitiker och det är kombinationen av de där två som är oerhört viktig för löntagarna att betänka. Det skulle bli den mest högerinriktade och löntagarfientliga regering som Sverige har haft på många decennier. Bevisligen, eftersom Kristersson kan tänka sig att bli beroende av Sverigedemokraterna, så får man se dem tillsammans. 

undefined

Man kan aldrig koppla bort som statsminister men man kan koppla av, säger Stefan Löfven.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Vilka kvaliteter ser du hos moderatledaren Ulf Kristersson som skulle göra honom till en bra statsminister?

– Han ska inte bli statsminister. 

Du kan inte säga någon kvalitet?

– Jag har all respekt för Ulf Kristersson som politiker, han är analytiskt och vi har bra debatter men jag kommer inte att sitta här och se honom som statsminister. Jag går in i valkampanj för att bli kvar som statsminister. 

Men anta att alliansen ÄNDÅ vinner, hur länge blir du kvar?

– Jag sitter inte och antar det heller. Mitt huvud fungerar som så att man bestämmer sig för att vinna ett val. Om jag inte gör det så agerar jag inte så heller. Jag är väl medveten om att det är väljarna som bestämmer men i mitt huvud är jag inställd på att vi ska ha minst fyra år till. Då kan jag inte dutta med några andra filosofier.

 Jag läser en vansinnig mängd promemorior och rapporter

Ska du ta någon semester i sommar och vad ska du göra då?

– Alla behöver ledighet. Man kan aldrig koppla bort som statsminister men man kan koppla av. Jag gillar att umgås med familjen och att läsa. Jag läser en vansinnig mängd promemorior och rapporter, nu ska jag läsa skönlitteratur. 

– Jag har inte gjort listan än men en som jag vet att jag ska läsa är Ulf Lundells nya. Det ser jag fram emot. 

undefined

Stefan Löfven under intervjun med Expressen Malin Roos.

Foto: Anna-Karin Nilsson

DET HÄR ÄR STEFAN LÖFVEN

Namn: Kjell Stefan Löfven

Född: 21 juli 1957 i Stockholm, växte upp i Ådalen i Västernorrland. 

Bor: Stockholm, semesterhus i Örnsköldsvik. 

Familj: Ulla Löfven, hennes barn och barnbarn. 

Karriär: Svetsutbildad. Jobbade 1979-1995 på Hägglunds i Örnsköldsvik.

Biträdande förbundsordförande för IF Metall som blev förbundsordförande.

Valdes in i Socialdemokraternas verkställande utskott 2006 och blev 

partiledare i januari 2012. 

Hjärtefråga: Välfärden.