Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trebarnsmamman Stina har haft osäkra kontrakt i 12 år

Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Trebarnsmamman Stina Persson säger att hon levt ett vanligt liv med jobb och utbildning – ändå kan hon inte ge sina barn ett tryggt hem.

Efter att ha hoppat mellan andrahandskontrakt och levt på löften slogs drömmen i spillror. Nu riskerar hon att stå utan lägenhet.

– Jag tänker ofta på vad jag borde ha gjort annorlunda eftersom jag skäms över min situation, säger hon. 

Det var i höstas som Stina Persson, 42, fick beskedet att hon måste flytta från lägenheten de bor i. Hon har delad vårdnad om sina barn 16, 15 och 6 år gamla, och bor i Stockholm. 

Stina har jobbat som manusförfattare, läst en prestigefull masterutbildning på Stockholms dramatiska högskola och stått i bostadskö i 10 år.

Men hon har inte kunnat samla ihop pengar till en kontantinsats och kan inte ta bostadslån eftersom hon saknar heltidsanställning. Att få ett förstahandskontrakt i närheten av barnens skolor i Stockholms innerstad via bostadskön har hon helt gett upp.

– För mig skulle det vara svårt att ha ett vardagsliv någon annanstans, jag skulle absolut kunna bo utanför stan, men inte flera mil bort, det skulle kunna innebära att mina stora barn inte kan bo med mig, säger hon. 

Fastigheten byter ägare

Under tolv år har hon hoppat mellan olika andrahandskontrakt i samma lägenhetsbestånd.

Stina säger att hyresvärden, Cecilia Wikander, lovat henne ett förstahandskontrakt så småningom. I höstas fick hon dock veta att fastigheten ska byta ägare, och att Stina kommer att behöva flytta ut en gång för alla, något som Hem & hyra var först att uppmärksamma.

Under tolv år har Stina hoppat mellan olika andrahandskontrakt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Cecilia Wikander säger att hon inte lovat Stina något sådant kontrakt, men vill inte kommentera händelsen vidare med hänvisning till att fastigheten är såld.

– Hon säger att jag har lovat henne ett kontrakt och jag kan förstå att det är hennes uppfattning, men nej, jag kan inte lova något sådant, säger hon.

”Ingen aning om vad som kommer hända”

Efter beskedet började Stina Persson söka lägenheter med ljus och lykta och skrev personliga brev till olika hyresvärdar på heltid under tre veckors tid – utan napp. 

– Det är svårt att som ensamstående mamma med tre barn hyra någonting i andrahand. Jag har faktiskt ingen aning om vad som kommer hända. Som ensamstående trebarnsmamma är det svårt att flytta runt, eller snarare omöjligt, säger hon.

– Jag vill att mina barn ska veta att mamma gjorde allt hon kunde för dem, det känns jätteviktigt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hon oroar sig för vilket samhälle som den hårda bostadsmarknaden föder.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bostadssituationen har medfört stora konsekvenser för barnen och människor omkring Stina, berättar hon.

– Det känns helt absurt. Jag tänker ofta på vad jag borde ha gjort annorlunda eftersom jag skäms över min situation. Jag tycker att jag har haft ett normalt liv där jag strävat efter bra ekonomi och ändå så är det helt kört för mig.


Jag är trött på att så få vågar berätta hur de har det

”Man måste stå upp för sig själv”

Stina har bestridit beslutet att hon måste flytta ut, och trots att huset redan sålts till den nya ägaren bor hon kvar medan den rättsliga processen pågår.

– Jag vill att mina barn ska veta att mamma gjorde allt hon kunde för dem, det känns jätteviktigt. Det kanske kommer drabba mig att prata öppet om det här men jag tänker att man alltid måste stå upp för sig själv och hjälpa någon annan i samma situation.

– Om jag var politiker så skulle det här vara den viktigaste frågan för mig, säger Stina.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hon oroar sig för vilket samhälle som den hårda bostadsmarknaden föder.

– Mina barn pratar om att de ska bli toppadvokater för att de är så rädda för att hamna i den här situationen. Man skapar ett samhälle där folk bara tänker på pengar eftersom de är livrädda för att inte ha någonstans att bo. Jag är trött på att så få vågar berätta hur de har det.

Hon tror att politikerna och människor i allmänhet saknar intresse för bostadsfrågan. De enda som bryr sig om ämnet är de som inte har någonstans att bo, säger hon.

– Om jag var politiker så skulle det här vara den viktigaste frågan för mig – men det är ju eftersom jag befinner mig i den här situationen. Klimatet som vi har i Stockholm gör att man är så glad när man väl har någonstans att bo och då orkar man inte tänka på det här. Frågan är inte viktig för dem som har bostad, den är bara viktig för den som står utan.


LÄS MER: Bostadsbristen har ökat sen förra valet

LÄS MER: Det vill partierna göra åt bostadskrisen

LÄS MER: FRIDA BRATT: En halv generation lämnas utanför

LÄS MER: Erika, 27, betalade dubbel hyra – fick pengarna tillbaka